Ceramic Sparrow – obiecte din ceramica desprinse din povesti

Ceramic Sparrow este un atelier de design de obiect din Bucuresti, initiat in 2009. In spatele proiectului se afla doi absolventi ai Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, Andreea Lazarescu si Tiberiu Dancila, care au inceput proiectul din dorinta de a-si concretiza cunostintele si entuziasmul pentru ceramica in produse create manual care sa emane pretiozitate si bun gust.

Primele obiecte realizate au fost brose din portelan, inspirate de motive animale si vegetale si expuse la un targ de Martisor din cadrul Muzeului Taranului Roman. „Initial,  incercasem sa facem niste pandantive folosind o tehnica speciala de decor (ne place sa credem ca ne apartine pentru ca n-am mai intalnit-o in obiecte mici din ceramica), asigurand unicitatea fiecarei piese, tehnica pe care am extins-o si perfectionat-o impreuna”, isi aminteste Andreea Lazarescu.

12.1

Dupa aceste brose, au continuat cu clopotei si ingerasi din ceramica. Forma este originala, creata de Tiberiu Dancila – se incepe cu originalul, adica forma clopoteilor, apoi matritele din ipsos (sticlul) care servesc la multiplicarea obiectelor prin procesul de turnare a barbotinei (material ceramic fluid din care se formeaza peretele obiectelor de ceramica) si arderea la temperaturi foarte inalte care transforma ceramica intr-un material dur, impermeabil, cu aspectele specifice de culoare si textura. Decoratiunile ii apartin Andreei, care se foloseste de suprafata obiectelor ceramice ca de o panza de pictura, imbogatind-o de case medievale, personaje din povesti, jucarii de epoca si franturi din magia iernilor de altadata.

Colectiile Ceramic Sparrow cuprind Ingeri – colectiile Ingerii oraselor din povesti si Ingeri de iarna pictati cu aur, Clopotei – colectiile Clopotei din povesti, Clopotei orientali, Clopotei Art Nouveau de primavara si Seturi de Ceai. Prima colectie de ceainice s-a inspirat din designul obiectelor din atelierele vieneze Wiener Werkstatte de la inceputul secolului al XX-lea, devenind o fuziune intre un obiect secesionist si unul romanesc (prin stilizarea trunchiurilor de con).

7.A urmat o colectie in care forma ceainicelor are ca reper ceramica japoneza moderna, cu forma ei minimalista, redusa la esenta. Seturile de ceainice au fost expuse in showroom-ul Delta Studio in primavara 2015.

8

„Ne-am dorit ca gusturile noastre si cunostintele pe care le avem despre istoria artei sa se reflecte in ceea ce facem”, mentioneaza Andreea Lazarescu. Obiectele Ceramic Sparrow se adreseaza persoanelor care apreciaza lucrurile deosebite, calitative, si percep valoarea data de unicitatea acestora fata de produsele de serie, lucrate mecanic. Colectiile ceramice nu isi pierd niciodata valoarea, fiind obiecte de arta ce isi bucura posesorul prin povestea pe care o poarta, atat cea vizibila, imprimata pe suprafata obiectului, cat si cea intangibila, a etapelor premergatoare obiectului, prin cautarea formei perfecte.

2

Faptul ca lucreaza cu materiale ceramice de inalta calitate (semiportelan, portelan, pigmenti ceramici, glazuri, aur) confera obiectelor Ceramic Sparrow pretiozitate si eleganta, ridicandu-le la statutul de obiecte de arta. Preturile obiectelor reflecta calitatea materialelor, timpul petrecut pentru fabricarea si decorarea lor si costurile materialelor. Realizarea clopoteilor, de exemplu, dureaza aproximativ o saptamana si incepe cu turnarea in matrita de ipsos- sunt necesare cateva zile pentru a fabrica mai multi. Urmatoarea etapa este aceea de finisare a formei, dupa ce uscarea portelanului, arderea (2 zile), pregatirea etapei de pictura (documentare, schite, pictura propriu zisa).

14

Ceramic Sparrow se ocupa si de redecorarea obiectelor de mobilier vechi si experimenteaza si cu alte decoratiuni – au realizat inclusiv ghivece unicat din ceramica, decorate cu motive Art Nouveau. Prin colectiile lor, care pot fi admirate pe pagina Ceramic Sparrow, designerii isi propun sa scoata ceramica din sfera exclusiv decorativa, purtand-o catre o zona mai inalta, in care obiectele decorative fuzioneaza cu grafica si designul, capatand valente noi. Cei doi artisti realizeaza obiecte functionale, accesibile, a caror prezenta devine un fragment de liniste si Frumos in orice interior. In apropierea Craciunului, obiectele create de Ceramic Sparrow devin cadouri de poveste.

17

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.