Inside-Out: șapte zile în care designul a adus oamenii împreună

Organizată în cadrul Romanian Design Week, expoziția Inside-Out a reunit sub acoperișul casei Carol53, mai multe discipline creative. Astfel de la scenografie în amenajarea spațiului până la ilustrație, grafica, design vestimentar sau design de obiect, amestecate cu arhitectură peisageră, muzici alese și mâncăruri gustoase, toate și-au dat întâlnire pentru o săptămâna pe parcursul căreia, fiecare creativ implicat și-a putut prezența lucrarile atât unui public avizat și direct interesat cât și tuturor celor interesați de procesul creativ în sine. 

Pentru aceia dintre voi care nu știu prea multe despre inițiativă sau nu au reușit încă să le calce pragul arhitecților care manageriaza acest proiect cultural alternativ, CAROL 53, după cum spun chiar ei: “este un program cultural independent ce se dorește a fi un mediu de liberăma nifestare și expresie în domeniile creative și nu numai, un program pilot, care prin documentare poate servi drept model de abordare pragmatică pentru grupuri de initiativă în spații degradate sau abandonate al căror potențial este ignorat sau se pierde în procese birocratice, ajungându-se adesea la distrugerea sau pierderea lor irecuperabilă”. Arhitecții propunându-și “crearea unui mediu cu precădere educativ, încercând conturarea unei platforme pentru educație non formală.”

dscn9248_78387900

Carol 53

Casa în sine, datează din 1913 fiind într-un stadiu avansat de degradare, dar și într-un process continuu de reabilitare datorită eforturilor susținute ale tuturor celor implicate în proiect.

Puteți aflai mai multe despre Carol 53 aici:  https://casacarol53.wordpress.com/2012/08/06/despre-noi-traducerea-conceptului/

Astfel, în complet contrast cu decorul decadent oferit de aceast spațiu, expoziția a reunit o sumă de proiecte de design cât se poate de actuale, cum ar fi:

Intervenția celor de la Poteca Studio (co-organizatori ai evenimentului) care și-au propus să aducă în două camere ale galeriei, instalația senzorială „Dumbrava” pentru un picnic urban unde iarba a înlocuit pardoseala, mobilierul a fost din beton , iar pereții au oferit imagini cu plante ce cresc în 5 minute, totul privit printre picături de ploaie pe marginea unei pardoseli acoperită cu apă. În acest context au fost prezentate produse noi de design românesc precum: banca „POPAS”, perne din beton și tablouri din licheni.

poteca dumbrava. foto poteca

Poteca dumbrava. foto Poteca

Arh. Alina Turdean(co-organizator) și Flori de Mentă au adus în ziua deschiderii, 17 mai, o gustoasă experiența food & thought, cu proiectul Mixed feelings, adică: flori presate vechi de 45 de ani, doi ani de învățat sentimente care au fost asociate anumitor plante expuse și șase feluri de mâncare pentru a le ilustra pe fiecare în parte.

mixed feelings Turdean&Flori de menta. foto flori de menta

Mixed feelings Turdean&Flori de menta. foto Flori de menta

Arh. Daniela Gheorghiu ( co-organizatot ) împreună cu arh. Alina Turdean au testat pe data de 21 mai tacamuri multifuncționale pentru picnic. Delta Studio a fost alături de tinerele arhitecte în acest demers experimental. Astfel pe blatul de bucătărie recreat la exterior prin intermediul Delta Studio și executat de Vertigo Metal Design ( unul dintre principalii susținători ai proiectului ), au fost testate și evaluate tacâmurile multifuncționale propuse de cele două arhitecte. Designul a fost întregit de placarea ceramic decorativă din moduli ceramici propusă de artistul ceramist Mădălina Teler.

gheorghiu&turdean. foto raluca dan

Gheorghiu&Turdean. foto Raluca Dan

masa delta studio 2

Masuta Delta Studio

masa delta studio 3

Masuta Delta Studio

Procesul de evaluare și discuțiile aferente urmând să conducă la îmbunătățirea prototipurilor și realizarea produsului finit.

testare tacamuri. foto raluca dan

Testare tacamuri. foto Raluca Dan

Tot pe 21 mai arh.Ana Bănică și arh.Bianca Barbieru de la Cai verzi pe pereți au lansat colecția de vacanță, rafturi decorative din table de oțel vopsită în câmp electrostatic, care te invită fie să îți iei zborul, sau să navighezi peste mari și țări împreună cu cărțile sau decorațiunile tale preferate.

cai verzi pe pereti. foto raluca dan

Cai verzi pe pereti. foto Raluca Dan

Arh. Roxana Mitarcă, a expus corpuri de iluminat ce combină într-un mod prietenos lâna cu lumina. Iar Ioana Joa, a ilustrat arta interacțiunii umane  prin doua lucrări pe hârtie în grafit, in tehnica frotagge pe lemn, care prezinta oameni în diferite ipostaze cotidiene. Tot la capitolul artă contemporană ilustratoare Ioana Șopov a participat cu o serie de lucrari de inspiratie digitala.

Ioana Sopov. foto adi bulboaca

Ioana Sopov. foto Adi Bulboaca

La capitolul fashion design si design textil au expus: Anca Miron cu o instalație de modă menita sa vorbeasca despre limitele noastre sau nelimitatele conversații cu haina.

Anca Miron. foto adi bulboaca

Anca Miron. foto Adi Bulboaca

coca zaboloteanu. foto gigi vasilache

Coca Zaboloteanu. foto Gigi Vasilache

„Marele Deget Mare” cu o  instalație artistică – joc între pisici și păsări. Arh.Ioana Bănică, mintea și degetul magic din spatele proiectului de design textil Marele Deget Mare, a participat de asemenea cu o colaborare pe zonă de fashion, proiectul Iele, inițiat împreună cu arh. Alină Turdean, mai exact o serie de gulere prezentate că obiect de inspirație traditională, ele având fiecare că sursă de inspirație o zâna din folclorul românesc.

marele deget mare. foto raluca dan

Marele deget mare. foto Raluca Dan

Don Papillon cu distinsele lor papioane din esente lemnoase ce valorifică lemnul de esenţă nobilă, provenit din păduri controlate din Africa, America şi Asia, folosit în industria mobilei şi designului interior.

don.papillon foto gigi vasilache

Don.Papillon foto Gigi Vasilache

La exterior s-au țesut povești din nuilele datorită Crood grup format din Lucia Elvira Butnariu, Nicoleta Chicu, Marius Hodea, Maria Miu, Oana Mocanu, Maria Pantur și Ovidiu Toader care ne-au propus o tranziție către interior și joc de lumină și umbra.

dumbrava poteca. foto adi bulboaca

Dumbrava poteca. foto Adi Bulboaca

ioana joa. foto raluca dan

Ioana Joa. foto Raluca Dan

masa delta studio 4

Masuta Delta Studioroxana mitarca foto gigi vasilache

Roxana Mitraca foto Gigi Vasilache

Prin intermediul prietenilor de la Delahaze FM, am avut parte de fundalul muzical ce ne-a insoțit pe tot parcursul evenimentelor. Si de momentul de dans contemporan cu talentatele Iulia Sima, Georgiana Dobre si Loredana Larionescu, impreuna cu formatiile care au concertat si intretinut atmosfera: beat box – Dennis B; Miron Ghiu (1/2 Nava Spațială), Clu & Daniel și Sticks&Stones, RotoPerCutoR, Harlequin_Jack, Karpov Not Kasparov, Bald&Bold.

Expiziția Inside-Out a însemnat practic o posibilitate de a face schimb de idei și de a ne face cunoscute intențiile față de un public avizat și direct interest, dar și o alternativă bine structurată de a atrage și educa publicul neavizat în acest sens.

Intenția noastră este aceea de a construi în timp o comunitate care să se promoveze și încurajeze reciproc, atât prin intermediul intervențiilor alternative de tip pop-up, dar și prin activitatea curentă a fiecăruia dintre cei implicați.

anca miron

Anca Miron

cai verzi pe pereti

Cai verzi pe pereti

coca zaboloteanu

Coca Zaboloteanu

don papion

 

Don Papillon

iele. turdean&mdm

 

Iele Turdean&Mdm

marele deget mare

Marele deget mare

roxana mitarca

 

Roxana Mitarca

 

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.