Placile ceramice glazurate si avantajele lor

                           

Placile ceramice glazurate sunt elemente de finisaj utilizate pentru placarea pardoselilor si a peretilor interiori ai incaperilor cu diferite destinatii: locuinte, grupuri sanitare, laboratoare, saloane de spital, birouri, camere de hotel etc.
O privire in istoria ceramicii arata influenta decisiva a Spaniei la nasterea si evolutia placilor ceramice, adaptand contributiile arabe din secolul 11. In ultimii ani, placile ceramice au cunoscut o dezvoltare extraordinara in toate aspectele. Ele sunt acum folosite in intreaga lume, datorita caracteristicilor lor si a evolutiei tehnologice.
Cresterea productiei de placi ceramice este o tendinta generala, Spania singura producand si exportand 50% din cantitatea totala.

249_zen_cr                                DarkBeige Mosaic 33×44–STOC-Pret 50,39 RON/mp

Dezvoltarea cercetarii spaniole in acest domeniu a dus la obtinerea unor produse de inalta calitate, ceea ce a permis Spaniei sa se plaseze ca lider mondial.Pana de curand, placile ceramice erau folosite aproape exclusiv pentru finisajul peretilor bailor si ai bucatariilor. Astazi, ele sunt considerate un punct important al unei constructii si este prezenta pe piata o gama larga de produse cu nenumarate domenii de utilizare: de la interiorul locuintelor pana la fatade, spitale, decoratii urbane, zone industriale, spatii publice etc.

367_cache_22048445                                Realonda

Placile ceramice sunt disponibile intr-o gama larga de culori, forme si dimesiuni cu diferite caracteristici tehnice in concordanta cu destinatia lor. Din ce in ce mai mult, sunt fabricate placi care se pot combina, se pot asorta, inclusiv placi speciale cu multiple decoratii care permit crearea unor stiluri (ex: rustic, marmorat). Materiile prime utilizate pentru realizarea masei ceramice sunt de origine minerala: caolinuri, argile, feldspati, nisip cuartos, calcar, dolomit etc.  Glazura care acopera placile este o sticla incolora, sau colorata cu pigmenti ceramici, opaca sau mata.

‰À                            PIRITA ROJO 33×33 -STOC-Pret 69,41 RON/mp

Calitatea materiilor prime este garantata de furnizori, conform actelor normative care stabilesc caracteristicile acestora.   Placile ceramice se clasifica in grupe, in functie de metoda de fabricare si de procentul de absorbtie al apei Placile ceramice glazurate apartin in cea mai mare parte grupei BII  (B = placi ceramice obtinute prin presare si II = absorbtie de apa medie cuprinsa intre 3 si 10 %)

Placile ceramice glazurate, se clasifica in doua grupe mari in functie de destinatia lor:
–  faianta (placi ceramice folosite la placarea peretilor)
–  gresie (placi ceramice folosite la placarea podelelor)
O alta clasificare se poate face in functie de designul placilor:  placi ceramice cu aspect marmorat, rustic, cu motive florale, geometrice, colorate uni etc. placi ceramice lucioase si mate

Clasificare in functie de dimensiuni: placi de faianta cu dimensiuni de 10×10 cm, 20×20 cm, 20×25 cm, 20×30 cm, 25×40 cm, 30×50 cm etc, placi de gresie cu dimensiuni de 20×20, 30×30 cm, 40×40 cm, 45×45 cm, 50×50 cm etc.

Placile ceramice glazurate de pardoseala sunt acceptate pentru a fi utilizate la placarea pardoselilor interioare pentru: cladiri de locuit (bai, bucatarii, holuri, livinguri etc.) locuri publice si spatii comerciale si industriale: (grupuri sanitare, baruri si restaurante, saloane de spitale, camere de hotel, laboratoare etc.)

Placile de gresie sunt acceptate pentru a fi utilizate si la placarea peretilor interiori in aceleasi tipuri de cladiri ca si pentru pardoseli.   Placile ceramice glazurate cu P.E.I. V si duritate mare (trafic intens) se pot folosi pentru placari exterioare, daca se impermeabilizeaza rosturile pentru a se impiedica patrunderea apei in placi si respectiv inghetul placilor la temperaturi scazute.

Principalele produse substituente ale placilor ceramice glazurate sunt:  mocheta, linoleum, parchet,pietre naturale

248_Matiss_cr_cr                             Matisse Beige50x50 -STOC-Pret 61,6 RON/mp

Intretinerea placilor ceramice glazurate este mult mai usoara si mai ieftina fata de intretinerea mochetei; placile ceramice sunt ignifuge, nu retin apa pe suprafata si nu creeaza conditii pentru dezvoltarea microorganismelor. Fata de mocheta, gresia are calitatea de a fi antistatica, deci nu atrage praful sau orice alt tip de impuritati. Gresia are rezistenta la trafic mult mai mare decat mocheta si durata de viata mai mare.

Fata de pietrele naturale pe care le pot substitui si prin design, placile ceramice au preturi mai mici, rezistenta la patare mai mare si intretinere mai usoara. Marmura in special are duritate foarte mica, are procent mare de absorbtie a apei si se pateaza.

p¤`                              Lanzarote Rombo 45×45 -STOC-Pret 92,13 RON/mp

Parchetul natural are ca dezavantaje fata de placile ceramice capacitatea mare de absorbtie a apei, pret mai mare si durata de viata mai mica. Parchetul din lemn pastreaza murdaria si este greu de intretinut. In comparatie cu parchetul natural care favorizeaza si intretine arderea, placile ceramice sunt ignifuge. Parchetul laminat are rezistenta la trafic si durata de viata mai mici decat placile ceramice glazurate. Placile ceramice au ca avantaj diversitatea de modele si culori fata de parchetul laminat si cel natural.

Linoleumul nu este rezistent la trafic, nu are o durata mare de viata, poate fi toxic, nu este ignifug are mai  putine domenii de utilizare decat placile ceramice. Produs natural, ecologic – materiile prime utilizate sunt in cea mai mare parte naturale (argila, caolinul, cuarzul, calcar, dolomit etc.)

Placile ceramice sunt usor de intretinut intrucat suprafata ceramica este caracterizata prin capacitatea de a nu absorbi praful si orice alt tip de impuritati.  Pentru curatare se pot folosi agenti de curatare corespunzatori (detergenti, clor, etc.).

Sunt igienice, antialergice si non-toxice datorita capacitatii suprafetelor de a nu absorbi umiditatea impiedica formarea si dezvoltarea coloniilor de germeni si fungi care sunt repede generati in constructii cu probleme de umiditate.

Ignifuge – incombustibilitatea lor ajuta la prevenirea incendiilor. Materia prima principala, argila o data ce este arsa are aceleasi proprietati ca piatra sau elemente de aceeasi natura.

Placile ceramice nu necesita intretineri suplimentare dupa montaj in afara de curatarea normala. Varietate decorativa si coloristica. Pret de achizitie accesibil. Durata de viata lunga. Pentru mai multe detalii si preturi vizitati site-ul nostru!

247_ter_maiz-1_cr                              TER MAIZ 33×33 -STOC-Pret 69,41 RON/mp

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.