Amenajare colorată implementată într-un apartament din Iași

O transformare radicală a spațiului, pe o suprafață de 83 mp, dintr-un bloc de locuințe nou construit în Iași, ce are ca rezultat o amenajare extrem de personală, în nuanțe pastelate puse în valoare de luminile atent alese, ce reflectă pe deplin personalitatea beneficiarei. Amenajarea a fost realizată de arhitecții Serghei Musulbas-Popovici, Dana-Ioana Moroșanu, Ioana Constantiniu, Ilinca-Georgeta Cobiliță-Onofrei și Cerasela-Anca Irimiea.

Proprietara apartamentului de față și fratele său au achiziționat unul dintre etajele imobilului aflat în faza de construcție. Compartimentarea nu corespundea însă nevoilor lor: existau două apartamente de două camere și un apartament cu o cameră.

Arhitecții au propus renunțarea la apartamentul de o cameră și construirea unui perete pe mijlocul acestuia, pentru a înjumătăți etajul. Dezvoltatorul imobiliar a fost de acord și, din etajul existent, cu 165 mp suprafață utilă, au rezultat două apartamente.

Pentru a eficientiza spațiul, bucătăria a fost inversată, trebuind repoziționate instalațiile și folosite coloanele de canalizare de la baia aflată pe același perete.

Proprietara și-a dorit o bucătărie deschisă, dar totuși separabilă de zona de zi. Propunerea arhitecților a fost delimitarea spațiilor printr-un perete de sticlă cu uși glisante. În acest fel, cele două zone sunt separate dar totuși conectate. S-au ales electrocasnice incorporabile Bosch.

Pentru a rezolva problema mirosurilor generate de gătit, care ar trece ușor printr-o ușă glisantă, s-a optat pentru o hotă cu putere mare de absorbție de la Teka. Finisajul de sticlă se potrivește perfect cu ușile glisante.

O altă provocare a constituit-o zona de living. Pe mijlocul tavanului a rămas o grindă, de la peretele existent inițial. Aceasta a fost mascată printr-un tavan fals, care acoperă și țeava de gaz către centrala termică încastrată în mobilierul de bucătărie. Tavanul fals a coborât înălțimea porțiunii respective de cameră la doar 2.34 m, iar arhitecții au propus vopsirea acestuia și a peretelui adiacent în bleu pastel, pentru a distrage atenția de la înălțimile diferite și a crea senzația unei zone de sine stătătoare.

Beneficiara a solicitat nuanțe pastelate pentru zona de zi. Arhitecții au făcut câteva propuneri și simulări, ajungându-se în cele din urmă la acest bleu diafan, ce emană liniște și seninătate. Decorul este o combinație inspirată de nuanțe și de texturi – finisajele variază de la var lucios pentru pereți la var mat pentru zona de tavan fals cu scafe, dialogul mat-lucios creând o atmosferă plăcută. Canapeaua roz pudrat Lenox de la Ditre Italia se integrează perfect în peisaj.

Și în zona de noapte s-a intervenit asupra compartimentării existente. Holul de trecere spre baia mică avea inițial trei uși: spre dressing (inițial un dormitor de 13 mp), spre baie și spre dormitor. Fiind un număr prea mare de deschideri pentru un spațiu redus ca dimensiuni, arhitecții au obturat golul către dressing, accesul spre acesta făcându-se acum din dormitorul matrimonial, printr-o ușă placată cu oglindă ce pare la prima vedere un perete.

Dormitorul are o alură elegantă, conferită de tapetul prețios și de tavanul fals, cu lumini ambientale.

Ușa culisantă placată cu oglindă maschează trecerea spre dressing. Doar mânerul trădează faptul că este o ușă.

Pentru baie, clienta și-a dorit o amenajare „altfel”, prin urmare s-a realizat un decor cald, cu nuanțe deschise și accente solare de galben. Introducerea unei jaluzele romane și a corpului de iluminat suspendat creează aerul diafan dorit de beneficiară. S-au folosit obiecte sanitare Catalano, baterii Grohe, cadă și paravan Ravak, plăci ceramice Porcelanosa. Pentru baia mică, accesibilă din zona de zi, s-au folosit mozaic Fap Ceramiche, duș cu rigolă Kessel și baterii Kludi.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.