Apartament luminos în tonuri calde realizat de Miso Architects

 

O locuință extinsă pe o suprafață de 102 mp, în care lumina joacă un rol esențial – s-au folosit peste 80 ml de LED în toată casa, de aici și denumirea proiectului. Amenajarea a fost realizată de arhitecții Mihaela Lozovanu, Sorana Leru și Hanna Szonda.

Beneficiarii și-au dorit un spațiu aerisit și modern, cu linii curate și simple. S-a început cu mascarea instalațiilor și a țevilor de gaz, respectând normele de accesibilitate și ventilație impuse de lege. Panourile electrice au fost ascunse în spatele unei placări cu riflaj, fiind accesibile la nevoie.

Cromatica generală a fost inspirată de spațiul luminos al apartamentului. Beneficiarii nu au avut preferințe de culoare, așadar s-a propus mult alb, tonuri deschise și neutre, cu accente de culoare atent plasate. Pentru a oferi coerență spațiilor, s-a montat același tip de parchet din lemn în tot apartamentul. Pereții au fost finisați într-un bej deschis, pentru a crea un contrast discret cu mobila și plinta albă.

 

Livingul reprezintă un spațiu generos de 27 mp, ce înglobează și zona de dining, cu masa extensibilă din MDF furniruit, sub care pisica Oly adoră să se cuibărească. Zona de relaxare este dotată cu o canapea modulară atipică, extensibilă în pat pentru serile de home-cinema. Modulul galben al canapelei se concretizează într-un element de accent și jovialitate. Pe unul dintre pereți, s-a montat un fototapet albastru închis, o culoare liniștitoare, cu linii fine albe ce conturează o hartă și creează o senzație de profunzime, un pol „greu” care echilibrează polul „ușor” al peretelui opus, de cărămidă albă.
S-a dorit un efect de tavan plutitor, așadar s-au creat două straturi: un plan de lemn și un plan de alb cu decupaje. Astfel, poziția canapelei este marcată cu un decupaj în tavanul de gipscarton, obținând o zonă mai înaltă, tratată cu o textură de lemn (LVT) și lumină perimetrală. Același sistem este folosit și pentru zona de draperii.


Pentru bucătărie, cerința a fost maximizarea spațiului de blat și depozitare. S-a propus un blat de quartz, deoarece beneficiara este pasionată de produsele de cofetărie și pe acest blat se lucrează foarte bine coca. Elementul special al bucătăriei este corpul suspendat cu fronturile frezate din MDF furniruit, în care nu se disting ușile. Pentru a spori zona de blat, s-a creat o extensie rabatabilă în fața ușii de balcon. Pentru iluminat, s-au propus reflectoare, pentru flexibilitate și conurile de lumină pe care le creează.

În living, peretele placat cu cărămidă aparentă Brikston albă formează o textură în relief pe care se proiectează umbrele create de scenariile de iluminat.

Zona de zi este bine delimitată de cea de noapte. Cea din urmă cuprinde dormitorul matrimonial, o baie, un dressing și un hol pe post de dressing. Pentru a sublinia unitatea zonei, nu s-au folosit uși, deoarece ar fi delimitat-o în încăperi statice și rigide. S-au creat în schimb două
portale (un fel de tocuri goale) cu draperii care pot fi trase, dacă este nevoie de intimitate.


În dormitor, s-a folosit un fototapet cu pădure, care să umple peretele lung, unde este amplasat patul. Tăblia acestuia este supradimensionată și creează un registru orizontal, care susține registrul cu ritm vertical format de trunchiurile copacilor. Pentru o ambianță plăcută, s-au montat benzi LED în scafe și în noptierele suspendate. Fotoliul ultraconfortabil este un alt spațiu preferat de pisică.
În dressing, oglinda rotundă supradimensionată este vedeta. Pe lângă spațiul de depozitare, aici este ascunsă centrala termică și diferite echipamente – masa de călcat, aspiratorul etc.

Apartamentul este dotat cu două băi, una în zona de zi și baia ensuite, în zona de noapte. Cele două sunt spații identice ca dimensiune, fiind poziționate în cadrul oglinzii. Finisajele folosite sunt identice, dar răspund la cerințe diferite și capătă astfel individualitate. S-au folosit plăci
ceramice cu aspect de marmură și lemn, de la Venis si Porcelanosa.

Baia de serviciu este echipată cu duș walk-in, iar dulapul ascunde mașina de spălat rufe și uscătorul. Oglinda mare amplifică vizual spațiul, și așa micșorat din cauza mașinilor de spălat.
Baia aferentă dormitorului matrimonial este echipată cu o cadă Ravak, alături de obiecte sanitare Dalet. S-au folosit două oglinzi, dispuse pe verticală, pentru a crea iluzia că baia se continuă și pe partea cealaltă.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.