Ghid pentru amenajarea unei bucatarii mici

amenajare bucatarie mica

Dimensiunile reduse ale unei bucatarii pot uneori limita optiunile de design, insa totul depinde de perspectiva si planificare. Ideile de design pentru bucatariile mici necesita sa fie corect gandite, pentru a spori amplitudinea intregului spatiu. Schema de amenajare a unei bucatarii mici trebuie sa fie de asemenea, atent planificata, functionala si practica.

In acest articol, vom aborda urmatoarele subiecte:

 1. Trei aspecte esentiale pentru amenajarea bucatariilor mici
 2. Importanta functionalitatii in cadrul unei bucatarii mici
 • Triunghiul de lucru
 1. Tipuri de configurare a bucatariilor mici
 • Bucatarie cu mobila pe doua laturi
 • Bucatarie liniara
 • Bucatarie in forma de L
 1. Game cromatice pentru bucatariile mici
 • Culori neutre predominante, perfecte pentru bucatariile mici
 • Culorile puternice sporesc dinamismul spatiului
 1. Sisteme de iluminare pentru bucatariile mici
 • Imbinarea tipurilor de iluminare artificiala
 • Iluminarea unei bucatarii cu mobila pe doua laturi
 • Iluminarea unei bucatarii in linie
 • Iluminarea unei bucatarii in forma de L
 1. Bucatarii moderne mici

Trei aspecte esentiale pentru amenajarea bucatariilor mici

Aspectele pozitive ale unei bucatarii de dimensiuni mici sunt:

 • Proiectare eficienta – un spatiu de lucru restrans, ce asigura eficientizarea incaperii din punct de vedere functional
 • Cantitatea redusa de materiale si unitati necesare, ceea ce rezulta in achizitionarea unor produsa de calitate mult mai inalta (in comparatie cu amenajarea unei bucatarii de dimensiuni mari, ce necesita multiple componente)
 • Procesul de amenajare simplu – datorita dimensiunii reduse a spatiului, paleta de optiuni este restransa, aspect care simplifica si accelereaza procesul de luare a deciziilor

Functionalitatea unei bucatarii mici

Indiferent de stilul de design ales pentru spatiul de bucatarie, primordiala este functionalitatea incaperii, urmata ulterior de design si decor. Pentru eficientizarea activitatilor specifice bucatariei, proiectarea schemei de amenajare se face in raport cu aparatele electrocasnice cu utilizare frecventa.

Triunghiul de lucru

Triunghiul de lucru al bucatariei reprezinta un concept utilizat deseori in domeniul amenajarilor interioare, ce face referire la relatia recomandata dintre zonele pentru gatit, cele pentru depozitare si cele pentru pregatire. Bucataria ideala este aceea unde beneficiarul se poate deplasa fara efort in centrul triunghiului de lucru, fara intreruperea indelungata a activitatii.

Tipuri de configurare a bucatariilor mici

Pentru amenajarea unei bucatarii de dimensiuni reduse, se recomanda alegerea unui mobilier pe doua laturi paralele, mobilier in linie sau mobilier in forma de L.

Bucatarie cu mobila pe doua laturi

Acest tip de bucatarie dispune de doua spatii de lucru opuse, care creeaza o configuratie asemanatoare unui hol. Bucataria cu mobila pe doua laturi este perfecta pentru spatiile inguste, cu o latime ideala de aproximativ 2 – 3 metri. In acest tip de bucatarie este mai eficient ca amplasarea cuptorului sa fie opusa fata de chiuveta si frigider.

Bucataria cu mobila pe doua laturi opuse reprezinta un spatiu extrem de functional, ce permite deplasarea fara efort in centrul triunghiul de lucru. Prin intermediul unor piese de mobilier atent alese, configurarea bucatariei de acest tip devine cu usurinta o reprezentare a stilului modern si contemporan, perfecta pentru orice locuinta.

Simplitatea triunghiului de lucru

Proiectarea unei bucatarii cu mobila pe doua laturi rezulta in crearea unui triunghi de lucru eficient. Marea parte a triunghiurilor de lucru functioneaza cu doua elemente ale triunghiului pe un perete, al treilea fiind dispus pe peretele opus. Spatiul vertical se poate utiliza in totalitate pentru montarea dulapurilor de bucatarie si a rafturilor deschise, cu scopul de a crea spatiu suficient pentru stocare.

Avantajele acestei configurari de bucatarie

 • Multiple zone de lucru
 • Accesibilitatea catre fiecare componenta a bucatariei
 • Spatiu amplu pentru depozitare
 • Blatul de pe fiecare latura poate avea orice lungime
 • Curatare rapida a spatiului
 • Design contemporan / modern.

Bucatarie in linie

Bucataria in linie reprezinta cea mai simpla forma de configurare a acestui spatiu, unde toate componentele bucatariei se gasesc pe un singur perete. Acest tip de bucatarie este popular in apartamente mici si garsoniere.

Pentru a maximiza eficienta acestei configuratii de bucatarie, chiuveta trebuie amplasata intre spatiul de gatit si frigider. Este important de verificat (inainte de achizitionare) modul in care usile aparatelor se deschid, pentru a nu incurca circulatia si acivitatile specifice.

Bucatariile in linie prezinta un design simplist, comun pentru apartamente, mansarde si garsoniere. Totodata, aceasta configuratie se preteaza cu usurinta si in locuintele de dimensiuni mai ample (vile).

Dispunerea tuturor componentelor de bucatarie pe un singur perete creeaza un spatiu deschis, sporind simultan nivelul de confort vizual. In plus, tipul de bucatarie in linie reprezinta o optiune rentabila, deoarece necesita un minimum de materiale, cat si un nivel scazut de efort pentru montare.

Bucatarie in forma de L

Dupa cum precizeaza si denumirea, aceste bucatarii au forma literei L si sunt mobilate pe doi pereti perpendiculari. Planul unei bucatarii in forma de L este dintr-un motiv intemeiat unul dintre cele mai populare si clasice. Este un design extrem de flexibil, care poate fi adaptat la diferite dimensiuni si stiluri de design. In plus, este unul dintre cele mai ergonomice modele de bucatarie.

Triunghiul de lucru

Aceasta configuratie de bucatarie faciliteaza crearea unui „triunghi de lucru”. Cu o distanta adecvata intre cuptor, chiuveta si frigider, aceasta dispunere in forma de L va transforma gatitul intr-o placere.

Spatiu suplimentar pentru stocare

Bucatariile in forma de L, prin intermediul unor dulapuri de perete, ofera un spatiu de stocare valoros si mentin spatiul aerisit. Se recomanda utilizarea unor piese de mobilier inalte, pentru perete, care pot oferi spatiu suficient pentru depozitare.

Finisajul perfect pentru o bucatarie mica de tip L

Usile de dulap cu finisaj lucios transforma orice bucatarie de dimensiuni reduse intr-un spatiu amplu, aerisit. Simultan, finisajele mate reprezinta o tendinta ascendenta in domeniul amenajarilor de bucatarie, fiind mult mai simplu de intretinut.

Game cromatice pentru bucatariile mici

Utilizarea corecta a culorii reprezinta una dintre cele mai simple si mai putin costisitoare modalitati de a influenta perceptia asupra unui spatiu de dimensiuni reduse. Alegerea atenta a culorilor utilizate, cat si impactul acestora asupra gradului de iluminare, poate amplifica sentimentul de spatiu al bucatariei.

Culori neutre predominante, perfecte pentru bucatariile mici

Vopseaua alba reflecta cu succes lumina, amplificand astfel dimensiunile bucatariei. Utilizata pentru pereti, blaturi, dulapuri si plafon, se creeaza un spatiu coeziv, lipsit de limitari vizuale.

Se recomanda utilizarea unor diferite nuante de alb, precum si adaugarea unor texturi diferite prin intermediul materialelor sau a tapetului, cu scopul de a intensifica si diversifica potentialul cromatic al bucatariei.

Vopsirea peretilor in nuante neutre, deschise, este ideala pentru o bucatarie de dimensiuni mici. Culori precum maro, bej si alb fildes vor crea senzatia de spatiu deschis, aerisit. Un aspect general monocrom ajuta la unificarea tuturor elementelor din bucatarie.

Culorile puternice sporesc dinamismul spatiului

Culorile puternice precum rosu, galben, roz, albastru deschis si verde sunt perfecte pentru spatii mici. Scopul acestor culori este de a reprezenta indirect personalitatea beneficiarului, totodata energizand spatiul. Culorile puternice pot fi utilizate drept accente pentru evidentierea anumitor sectiuni din cadrul bucatariei.

Strategii de iluminare pentru bucatariile mici

Gradul de iluminare are puterea de a transforma complet o bucatarie mica, avand un impact semnificativ asupra esteticii si functionalitatii acesteia. O strategie ideala de iluminare imbunatateste aspectul blaturilor, dulapurilor si al accesoriilor. Vizibilitatea efectelor creste in bucatariile mici, unde aparatele sunt montate apropiate, iar orice modificare usoara a gradului de luminozitate poate crea umbre sau reflexii orbitoare. Cele mai de succes bucatarii reusesc sa imbine caracterul aparte al luminii naturale cu utilitatea iluminarii artificiale. Astfel, se urmareste creearea unui echilibru.

Imbinarea tipurilor de iluminare artificiala

Iluminarea optima in cadrul unei bucatarii mici imbina multiple tipuri de iluminare intr-o abordare stratificata. Acestea faciliteaza distributia completa a luminii in spatiu, obtinandu-se o atmosfera placuta, care permite personalizarea nivelului de iluminare a anumitor zone, in functie de nevoie.

Exista trei tipuri de iluminat:

 • Lumina generala – dispozitive montate pe plafon, ce ofera o stralucire difuza de-a lungul intregului spatiu (corpuri de iluminat: lampi de tavan)
 • Lumina de lucru – dispozitive montate deasupra zonelor de lucru, cu scopul de a asigura o cantitate adecvata de lumina (corpuri de iluminat: lampi suspendate, lampi de masa sau podea, indreptate spre zona de lucru)
 • Lumina de accent – dispozitive montate in partea inferioara a rafturilor, sau in cadrul altor elemente decorative, cu scopul de scoate in evidenta detalii impresionante (corpuri de iluminat: spoturi)

Iluminarea unei bucatarii cu mobila pe doua laturi

In timp ce acest tip de configuratie defineste o utilizare eficienta a spatiului, exista riscul unei senzatii de aglomerare, in special cand gradul de iluminare nu este suficient. Cu toate acestea, amestecul potrivit de lumina generala, lumina de lucru si lumina de accent, va deschide spatiul vizual si va crea o atmosfera placuta si confortablia.

Se recomanda utilizarea luminilor de plafon pe intreaga lungime a bucatariei, pentru a crea un grad de lumina generala adecvata, dispersata in orice colt al incaperii. Iluminarea corespunzatoare a suprafetelor de bucatarie este esentiala si se poate realiza prin intermediul unor lampi suspendate, montate dedesubtul dulapurilor superioare. Asa, blaturile, chiuveta si cuptorul vor beneficia de o stralucire aparte.

Lumina de accent va amplifica estetica unei bucatarii cu mobila pe doua laturi. Prin utilizarea unui furtun luminos in partea superioara a dulapurilor, plafonul va parea mai inalt si se va adauga un element de interes vizual deosebit. Lumina de accent va scoate in evidenta caracteristicile atractive ale bucatariei, pentru a estompa senzatia de spatiu ingust.

Iluminarea unei bucatarii in linie

Pentru iluminarea de tip general, corpurile cu pandantiv si spoturile reprezinte o alegere potrivita. Avand in vedere configuratia acestui tip de bucatarie, se recomanda montarea unor corpuri de iluminat cu reflector, a caror lumina se propaga de-a lungul intregii bucatarii. Acest tip de iluminare poate fi reglat catre blat si alte zone de lucru ale bucatariei.

Iluminarea unei bucatarii in forma de L

O bucatarie in forma de L beneficiaza de o cantitate mai mare de lumina naturala, spre deosebire de bucataria cu mobila pe doua laturi. Totodata, coltul acestui tip de bucatarie tinde sa nu ajunga in calea luminii, de aceea trebuie accentuat cu un corp de iluminat (spoturi, furtun luminos, etc.)

Luminile incastrate, candelabrele si corpurile cu pandantiv indeplinesc cu succes functia de iluminare generala.

Bucatarii moderne mici

Bucatarie moderna mica, multiple solutii pentru depozitare

Acest tip de configuratie a bucatariei ar putea parea restrans, compact. Cu ajutorul unor solutii ingenioase de depozitare, precum dulapurile superioare si inferioare din imagine, se poate contura un spatiu functional, aerisit si confortabil. Aceasta bucatarie de dimensiuni mici incorporeaza o paleta cromatica alcatuita din negru, alb si gri, accentuate prin intermediul unui blat de cherestea. In acest mod se contureaza o senzatie de simplitate si atemporalitate.

Insufletirea unui spatiu ingust

In momentul amenajarii unei bucatarii mici, multi proprietari se cramponeaza de optiunile bine cunoscute de design. Spatiul de bucatarie din imagine este unul neconventional, fiind o incapere ingusta, cu plafon foarte inalt. Din dorinta de a colabora cu arhitectura spatiului, eforturile de decorare s-au axat pe valorificarea acestor trasaturi neconventionale.

Corpurile de iluminat au fost strategic pozitionate, pentru ca punctul focal al bucatariei sa fie reprezentat de catre plafon si nu de spatiul ingust. Imbinarea mobilierului de culoare alba cu faianta in culori vii, energizeaza complet bucataria, conturand un spatiu inedit.

Bucatarie moderna, luminoasa si primitoare

In prezent, conceptele de design imbratiseaza tot mai frecvent aspectul modern, minimalist si sofisticat. Bucataria din imagine este luminoasa si primitoare, dar totodata moderna si eleganta. Piesele metalice de mobilier, a carui caracter puternic este estompat de blandetea verdeturilor decorative si de caldura ferestrelor inalte, asigura o atmosfera relaxanta si confortabila. Rafturile deschise mentin estetica generala a spatiului, fiind o solutie perfecta pentru depozitare.

In prezent, conceptele de design imbratiseaza tot mai frecvent aspectul modern, minimalist si sofisticat. Bucataria din imagine este luminoasa si primitoare, dar totodata moderna si eleganta. Piesele metalice de mobilier, a carui caracter puternic este estompat de blandetea verdeturilor decorative si de caldura ferestrelor inalte, asigura o atmosfera relaxanta si confortabila. Rafturile deschise mentin estetica generala a spatiului, fiind o solutie perfecta pentru depozitare.

Bucatarie cu design futurist

Pentru proprietarii de locuinte care prefera scheme interioare cu tenta futurista si moderna, in locul celor clasice si modeste, bucataria din imagine reprezinta rezultatul perfect. Totul despre acest design exprima modernitate, inovatie, de la suprafetele metalice lustruite pana la corpurile sferice de iluminat cu finisaje aurii. Acest design de bucatarie este perfect pentru orice tip de apartament sau garsoniera unde se doreste intensificarea profunzimii spatiului.

Asadar, o bucatarie mica nu limiteaza optiunile de design, ci reprezinta o oportunitate de accesare a creativitatii. Dimensiunile bucatariei nu dicteaza stilul de design sau culorile alese. Bucatariile de dimensiuni reduse pot fi dinamice si spatioase, chiar si prin intermediul unor culori puternice, vitalizante. Cu toate acestea, o paleta cromatica neutra, impreuna cu aparate electrocasnice din otel inoxidabil si finisaje chrome, contureaza o bucatarie de inalt rafinament care va creste valoarea intregii locuinte.

O bucatarie bine proiectata este benefica atat pentru proprietarul actual, cat si pentru potentialii cumparatori sau chiriasi, indiferent de dimensiunile spatiului. Acestia cauta spatii deschise, blaturi din piatra naturala, faianta de calitate si aparate electrocasnice moderne, aspecte care se pot gasi cu usurinta in cadrul unei bucatarii mici.