Casa Studio – simplitatea ca expresie arhitecturala

O casa alba, simpla si compacta, extinsa pe o suprafata de 488 mp, al carei interior s-a amenajat pornind de la trei elemente esentiale: pianul, biblioteca si semineul. Amenajarea a fost realizata de arhitectii Raul Ardelean, Simina Dron, Miruna Ardelean si Alexandru Apostol. Denumirea proiectului exprima conceptul de la care a pornit – inglobarea unui spatiu pentru creatie muzicala, sub acelasi acoperis cu spatiul de locuit. In viziunea beneficiarului, Casa-Studio trebuia sa fie extrem de simpla ca forma si expresie arhitecturala, integrandu-se firesc in decorul natural existent.
Deoarece terenul se deschidea la sud catre o portiune de padure, arhitectii au hotarat sa orienteze fatada catre aceasta zona. Accesele si camerele secundare au fost pozitionate spre nord, catre strada de acces, o strada cu trafic redus.

Au rezultat astfel doua zone, in fata si in spatele casei, pe care arhitectii le-au tratat diferit. In curtea de acces, s-a creat un paviment larg, de tip covor, din piatra naturala alba. Acesta inconjoara casa si este completat la nord de fasiile de piatra naturala din bazalt vacuolar gri, ce
fac posibil accesul auto. Palcurile inalte de bambusi functioneaza ca paravane verzi si completeaza alura minimalista a casei.
In partea opusa, ce deserveste zonelor principale ale casei, s-a creat o gradina, in care se disting arborii deja existenti pe teren, ce au fost integral mentinuti. Si aici s-au plantat bambusi, pentru a masca laturile dinspre vecinatati.

Volumetria alba, simpla si compacta a casei se deschide catre aceasta gradina prin suprafete vitrate generoase. Interiorul se extinde catre exterior prin terasa si piscina scufundate in vegetatie. Cromatica propusa a mizat la exterior pe contrastul dintre albul suprafetelor mari, pline, si negrul tamplariei metalice.
Amenajarea de interior mentine nota minimalista a exteriorului – fundalul alb se regaseste si aici, fiind incalzit prin lumini si finisaje naturale (lemn si travertin).
Zona centrala a casei, de la care s-a derulat de altfel intreaga amenajare de interior, este livingul, dispus pe doua niveluri. El este dominat de cele trei elemente cheie: pianul, biblioteca si semineul. In jurul zonei de zi, s-au creat si subordonat restul spatiilor, existand si posibilitatea unei comunicari vizuale intre dormitoarele aflate la etaj si intreaga zona de zi din parter.

Din strada, locuinta este aproape imperceptibila datorita zidului alb. Odata aflat in curte, traseul exterior-interior-exterior este marcat de o succesiune de cadre si materiale diferite: pardoseala de bazalt, covorul de piatra alba, usa metalica ce marcheaza intrarea, coridorul de acces, zona de zi, biblioteca ce pare transparenta, terasa exterioara, gradina si piscina din spate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *