Casa Studio – simplitatea ca expresie arhitecturală

O casă albă, simplă și compactă, extinsă pe o suprafață de 488 mp, al cărei interior a fost amenajat pornind de la trei elemente esențiale: pianul, biblioteca și șemineul. Amenajarea a fost realizată de arhitecții Raul Ardelean, Simina Dron, Miruna Ardelean și Alexandru Apostol. Denumirea proiectului exprimă conceptul de la care a pornit – înglobarea unui spațiu pentru creație muzicală, sub același acoperiș cu spațiul de locuit. În viziunea beneficiarului, Casa-Studio trebuia să fie extrem de simplă ca forma și expresie arhitecturală, integrându-se firesc în decorul natural existent.
Deoarece terenul se deschidea la sud către o porțiune de pădure, arhitecții au hotărât să orienteze fațada către această zonă. Accesele și camerele secundare au fost poziționate spre nord, către strada de acces, o stradă cu trafic redus.

Au rezultat astfel două zone, în fața și în spatele casei, pe care arhitecții le-au tratat diferit. În curtea de acces, s-a creat un paviment larg, de tip covor, din piatră naturală albă. Acesta înconjoară casa și este completat la nord de fâșiile de piatră naturală din bazalt vacuolar gri, ce
fac posibil accesul auto. Pâlcurile înalte de bambuși funcționează ca paravane verzi și completează alura minimalistă a casei.
În partea opusă, ce deservește zonelor principale ale casei, s-a creat o grădină, în care se disting arborii deja existenți pe teren, ce au fost integral menținuți. Și aici s-au plantat bambuși, pentru a masca laturile dinspre vecinătăți.

Volumetria albă, simplă și compactă a casei se deschide către această grădină prin suprafețe vitrate generoase. Interiorul se extinde către exterior prin terasa și piscina scufundate în vegetație. Cromatica propusă a mizat la exterior pe contrastul dintre albul suprafețelor mari, pline, și negrul tâmplăriei metalice.
Amenajarea de interior menține o notă minimalistă a exteriorului – fundalul alb se regăsește și aici, fiind încălzit prin lumini și finisaje naturale (lemn și travertin).
Zona centrală a casei, de la care s-a derulat de altfel, întreaga amenajare de interior, este livingul dispus pe două niveluri. El este dominat de cele trei elemente cheie: pianul, biblioteca și șemineul. În jurul zonei de zi, s-au creat și subordonat restul spațiilor, existând și posibilitatea unei comunicări vizuale între dormitoarele aflate la etaj și întreaga zonă de zi amplasată la parter.

Din stradă, locuința este aproape imperceptibilă datorită zidului alb. Odată aflat în curte, traseul exterior-interior-exterior este marcat de o succesiune de cadre și materiale diferite: pardoseala de bazalt, covorul de piatră albă, ușa metalică ce marchează intrarea, coridorul de acces, zona de zi, biblioteca ce pare transparentă, terasa exterioară, grădina și piscina din spate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *