Cat costa o amenajare de interior si cat timp va dura?

Ideea de a lucra la amenajarea casei cu un designer de interior este privita cu reticenta in Romania. Pe o piata tanara, notiunea de design de interior este inca neclara. Aceasta este deseori asociata cu un capriciu, si nu cu o necesitate. Multe persoane se intreaba: Ce face un designer de interior? Cum se lucreaza cu un designer de interior? Cat costa un designer de interior? De ce sa apelez la un designer de interior? Cum se alege un designer de interior?

Pornind de la aceste intrebari primite de-a lungul timpului, am gandit acest articol prin care incercam un demers de lamurire prin exemple concrete si informatii utile si necesare.

In primul rand, este bine sa stii in ce conditii ai putea sa apelezi la un designer de interior. Iata cateva posibile situatii:

Pentru o casa la rosu

Casa la rosu inseamna o constructie cu peretii fara tencuiala (exterioara si interioara), fara finisaje, fara instalatii electrice gaze/apa, geamuri termopane. Este situatia ideala, pentru ca permite flexibilitate in proiectul de design interior, in functie de dorintele clientului. Pozitiile de electrica si instalatii nu sunt stabilite definitiv. Acestea pot fi indicate in proiectul de arhitectura, dar in acest stadiu se pot face inca modificari fara a afecta derularea lucrarilor. De aceea, acesta este momentul ideal pentru a apela la un designer de interior, generand astfel economii substantiale de timp si bani, prin evitarea modificarilor ulterioare.

Pentru o casa la gri

Aceasta presupune o constructie semifinisata, pereti tencuiti, instalatii sanitare si electrice deja existente, fara finisajele de baza: vopsea, gresie, faianta, parchet, usi. In functie de pozitionarea mobilierului si dimensiunile acestuia, a electrocasnicelor sau obiectelor sanitare vor rezulta anumite pozitii pentru prize si corpuri de iluminat. In functie de tipul acestora (candelabre, spoturi incastrate, benzi luminoase, aplice sau veioze) vor exista si eventuale modificari ale instalatiei, deci costuri suplimentare in achizitii, montaj, drumuri etc.

Modificarea unui spatiu finisat deja existent (casa sau apartament)

Intr-o astfel de etapa se pot face modificari, dar sub atenta urmarire a unui arhitect care indica ce se poate modifica si ce nu. Orice astfel de modificare se face doar cu autorizatie de constructie! Un perete de rigips se poate darama sau modifica, insa nu si o grinda sau un perete sau stalp de rezistenta. Designerul sau arhitectul de interior va reconfigura spatiul in functie de cererile clientului, cu schite 2D. In plus, va oferi reprezentari tridimensionale acolo unde este nevoie. Dupa reconfigurarea spatiului, urmeaza etapele implementarii detaliilor ce implica stilul de amenajare prin culori, finisaje, detalii de mobilare, accesorii, accente decorative etc.

Care sunt etapele de lucru cu un designer de interior?

La prima intalnire cu beneficiarul, designerul de interior afla detalii despre dorintele si nevoile acestuia. Pe baza schitei si a releveului, se stabileste destinatia fiecarui spatiu si intentiile clientului legate de estetic si functional. Preferintele de culoare, stil, pasiuni pot constitui punctul de pornire pentru amenajarea, reamenajarea sau/si decorarea spatiului.

Proiectarea

Se realizeaza planurile de amenajare, care includ:

 • variante de amenajare a spatiului (vizualizari 2D, 3D, detalii de mobilare si decorare)
 • planul pentru eventuale compartimentari/ volume pentru executie
 • indicatii de finisaje: gresie, faianta, parchet, piatra naturala, tapet, vopsea decorativa
 • plan de iluminare – pozitionarea corpurilor de iluminat si a prizelor, plan de ambientare prin lumina
 • imagini 3D si planuri la scara pentru executia montajului de gresie si faianta, tipuri de sanitare si indicatii de montaj pentru acestea

 

Urmarirea lucrarii si asistenta tehnica

Lucrarea de proiectare include 2-3 vizite pe santiere, la momentele cheie ale punerii in opera. Vizitele suplimentare implica un cost aditional – de la 25 eur/ vizita pe santier, in functie de distanta si orele de lucru.

Un specialist poate insa oferi o idee despre investitia necesara intr-un proiect similar. Inainte de a porni la drum, este ideal sa cunosti bine piata de produse si servicii, sa te informezi din surse sigure, sa inveti unde poti face economie si unde merita sa cheltuiesti mai mult.

De ce este mai eficient sa lucrezi cu un designer de interior?

Lucrand alaturi de un specialist, clientul economiseste atat bani, cat si timp. Daca se preia casa la rosu, sunt implicate multe etape care depind unele de altele si pot implica echipe diferite de montatori. In cazul in care nu se eficientizeaza fluxul lucrarilor de catre un specialist, intervin timpi de asteptare care intarzie lucrarea si genereaza costuri ce pot fi evitate. Specialistul cunoaste legislatia si normele de constructie si s-a confruntat in trecut cu nenumarate aspecte care ar putea debusola un client.

Designerul va face o lista de lucrari si o etapizare, de la bun inceput, pentru ca beneficiarul sa fie pus in tema cu ordinea acestora. Exista categorii de produse pe comanda, care nu sunt in stoc, iar designerul va sti in ce moment optim sa le comande astfel incat sa nu genereze timpi  de asteptare dar nici sa nu se cheltuiasca prin depozitarea lor.  In stadiul de santier, designerul interactioneaza cu seful de santier, economiseste timp si compenseaza lipsa de informatie a clientului sau. In felul acesta, se pot inlatura costurile ascunse sau neprevazute si timpii de asteptare, care se reflecta pana la urma tot in costuri.

Cat costa un designer de interior?

In general, costul se calculeaza la metru patrat de spatiu util de amenajat, dar se ia in considerare si dimensiunea lucrarii si a spatiului – cu cat suprafata este mai mica, cu atat pretul pe metru patrat creste – la o baie de 4 mp, nu se justifica acelasi tarif/ suprafata ca cel pentru o casa de 100 mp, pentru ca la o baie se lucreaza cateva ore doar pentru stereotomii. Spatiile publice implica un cost mai mare, deoarece necesita informari mai multe, documentari, aprobari si avize.

Costul unui designer de interior porneste de la 10 EUR/ m2 si este personalizat pe spatiul dat. Un client, pentru un anumit spatiu, isi poate dori randari 3D, pentru a vedea detalii de culori si finisaje, pentru alte spatii nefiind nevoie de un proiect atat de detaliat. Planurile si schitele sunt esentiale in orice lucrare de amenajare/ reamenajare. Randarile 3D sunt importante, deoarece este greu sa vizualizezi mental un spatiu privind un plan bidimensional.

De exemplu, pentru un apartament de 3 camere, pretul unui designer de interior poate fi de 1000 EUR, pentru o vila 2500-3000 EUR, tarife care includ toate etapele mentionate mai sus – schite 2D, 3D, stereotomii, schite amplasamente sanitare, electrice, proiect detaliat de mobilier, alegere finisaje, vizite la furnizori, vizite pe santier la etapele cheie etc. La evaluarea acestui cost, trebuie avut in considerare timpul necesar pentru finalizarea unei lucrari, care presupune in general cateva luni de lucru (exista lucrari care se prelungesc la un an sau chiar mai mult si pretul va creste).

Care este costul produselor utilizate intr-o amenajare?

Sa luam ca exemplu un caz des intalnit: o amenajare a unui apartament cu 3 camere, cu o suprafata de 80 mp. Ca sa iti faci o idee, daca vorbim de amenajare in ansamblul ei: finisaje, mobilier, decoratiuni, estimarea poate fi in jur de 350 euro/metru patrat, adica aproximativ 28.000 euro pentru acest tip de apartament. Cu aceiasi bani investiti, diferenta intre o amenajare facuta de un profesionist si una facuta de un amator poate fi imensa.

In plus, vei sti de la inceput ce trebuie sa cumperi, cat costa si unde trebuie instalat, adica vei scapa de drumurile repetate la magazinul de bricolaj si de situatiile in care anumite lucrari trebuie refacute datorita unor aspecte care nu au fost luate in calcul initial (de exemplu amplasarea tevilor de gaz si apa in functie de configuratia pe care o alegi pentru bucatarie, a cablurilor electrice si a prizelor in functie de amplasarea ulterioara a corpurilor de iluminat si a mobilierului etc). In plus, supervizarea santierului este o activitate foarte stresanta si in acelasi timp ineficienta daca e facuta de un neprofesionist, este posibil ca timpul tau sa fie mai bine utilizat in alta directie daca lasi aceasta in sarcina designerului sau arhitectului de interior.

Cum arata un buget preliminar? Iata un exemplu de deviz pentru o amenajare propusa de echipa de designeri de la Avantgardesign, pentru un apartament de 3 camere din Bucuresti:

buget ap 3 camere

S-a considerat o amenajare cu un cost mediu pentru mobilier, adica un raport calitate-pret bun, cu produse de calitate. In devizul de mai sus, mobilierul a fost realizat la comanda, personalizat, cu finisaje si sisteme de calitate (MDF, furnir lemn, accesorii superioare). Daca bugetul iti permite, iti recomandam sa investesti mai mult in mobilier, pentru a te bucura de el o perioada indelungata (patul matrimonial, mobilierul de bucatarie, canapeaua etc)

Precizam ca devizul poate fi diferit pentru fiecare caz in parte intrucat multe din aspectele de mai sus pot suferi modificari in functie de de stadiul lucrarilor in momentul preluarii proiectului, de calitatea constructiei peretilor, a instalatiilor sau a finisajelor. De exemplu, peretii si tavanele cu defecte de planeitate vor implica cantitati mai mari de rigips sau glet,  sau pardoselile inegale – costuri de sape grosiere sau nivelante, iar instalatiile vechi implica si ele costuri marite cu materialele si manopera.

Cat dureaza in medie o amenajare?

O amenajare de interior poate dura, in medie, de la 2 luni la 4 luni sau chiar mai mult, in functie de complexitate. Cum poate fi optimizat acest termen? Iata cateva sugestii:

 • existenta unui proiect de amenajare
 • existenta unui buget realist de pornire
 • echipe de montaj bine coordonate
 • achizitii organizate pe timpi minimi de asteptare
*Mentionam ca toate preturile din articol sunt raportate la iulie 2016

 

 

 

28 raspunsuri
 1. Laura
  Laura says:

  E foarte bun articolul. O amenajare de calitate costa. O amenajare nu inseamna doar sa cumperi mobila ieftina de la magazin si sa o ,,arunci,, prin casa. O amenajare inseamna: concept, ambientare, finisaje de calitate, mobilier la comanda cand e nevoie, instalatii electrice, termice si sanitare modificate (daca e nevoie). Poate si o autorizatie de construire daca se fac modificari de compartimentare sau se lucreaza in zona istorica. Oamenii trebuie sa inteleaga ca in spatele unei poze frumoase de pe pinterest sta munca unui specialist – de obicei.
  In plus, cu o amenajare de calitate poti creste atat valoarea imobiliara cat si calitatea vietii in cadrul unei locuinte.
  Si da, costurile pentru serviciile de proiectare sunt altele fata de amenajarea propriu-zisa. Serviciile profesionistilor se platesc.

  Răspunde
  • Aleksandra Zait
   Aleksandra Zait says:

   Multumim pentru feedback! Ati surprins foarte bine esenta articolului. Intr-adevar, o amenajare frumoasa are in spate sute de ore de munca. O zi frumoasa!

   Răspunde
  • Cristian
   Cristian says:

   De asta sunt si eu curios, si mai sunt curios de un aproximativ intre ce costuri se ridica serviciile de design? Sau sunt incluse in pretul materialelor?

   Răspunde
 2. Valeria
  Valeria says:

  cel mai ieftin dormitor de la Kika a fost 8300 lei, asa ca preturile sunt f OK! O bucatarie 3000 de € cu greu gasiti sa comandati!

  Răspunde
  • Alexandra Zait
   Alexandra Zait says:

   Mulțumim pentru comentariu, Valeria! Se găsesc și la 2000 EUR în piață, dar nu sunt cea mai inspirată alegere. O zi frumoasă!

   Răspunde
 3. Cristian Tepelea
  Cristian Tepelea says:

  Un articol de calitate, bravo Alexandra. Preturile sunt cat se poate de realiste pentru o amenajare de calitate decenta care va dura in timp. O finisare mai high-end poate lejer sa dubleze bugetul.

  Se stie ca toti oamenii cauta numai informatii care sa le intareasca punctul de vedere si de aici si comentariile celor care in loc sa accepte sfatul unui profesionist cauta motive ca sa il respinga.

  Repet acelasi lucru in trei forme, functie de nivelul de intelegere al celui ce citeste.
  Suntem prea saraci ca sa ne cumparam lucruri ieftine.
  Daca este ieftin stii sigur ca este prost.
  Ieftin, bun si la urma prost.

  Răspunde
  • Alexandra Zait
   Alexandra Zait says:

   Mulțumim pentru gânduri, Cristian! Ați înțeles foarte bine – în articol am intenționat să oferim prețuri reale, actualizate, din piață, pentru o amenajare de calitate, fără a jigni pe nimeni. Pur și simplu atât costă produsele de calitate, garantate să reziste fără să nu necesite înlocuiri și reparații consumatoare de timp, bani și nervi.

   Răspunde
  • Cristian
   Cristian says:

   Inteleg ca am nevoie de calitate ca sa-mi reziste, nu ma intelegeti gresit, dar imaginati-va va rog daca apartamentul semi-finisat il cumpar in Cluj-Napoca cu 1100-1200eu/mp(decent calitativ, si pe marginea orasului) ceea ce inseamna 90.000-100.000 euro un apartament de 80mp, bani care doar din banca pot sa-i scot, iar apoi ca sa fac finisajele interioare iar trebuie sa ma bag in banca, care nici macar nu-mi va da mai mult de 20.000 euro ca imprumut de nevoi personale, cum pot sa-mi imaginez ca am nevoie de inca 30.000euro minim pentru un finisaj decent? Ajung cu apartamentul la 130.000 de euro minim….din toti acesti bani daca incerci sa-ti faci putina economie, de unde economisesti?

   Răspunde
 4. Andreea
  Andreea says:

  Adevarul este ca nici eu nu as fi crezut ca preturile sunt atat de mari la un pat decent pana n am avut nevoie sa mi caut unul. Pat inseamna cadru, somiera si saltea care se vand separat. Pat decent pentru mine inseamna min 180/200, tablie simpla, sa se vada cat mai putin din el cand e imbracat si salteaua sa NU fie pe arcuri. Cea mai ieftina varianta gasita de mine e undeva la 2500 ron cu toate 3. Ce i drept un pat de o dimensiune mai mica e mai ieftin per total.
  Sa nu mai spun ca daca alegeam cea mai buna saltea ajungeam la 5000 ron. Inca n am ajuns la perdele insa mi e teama ca ajung la estimarile lor.

  Răspunde
  • Alexandra Zait
   Alexandra Zait says:

   Mulțumim pentru comentariu, Andreea! Într-adevăr, doar trecând prin experiența unei amenajări înțelegi de ce anume costă atât fiecare etapă și cât de nerealist era bugetul inițial. Mult succes cu amenajarea, să vă iasă așa cum ați visat!

   Răspunde
 5. Liana
  Liana says:

  Eu imi mobilez chiar acum o bucatarie de 16 mp si pot spune ca preturile furnizate pentru mobila/ electrocasnice sunt mult peste media a ce gasesti in piata, in 3000 eur cu tva te incadrezi cu mobila ok si electrocasnice bune.
  Acum daca vrem branduri si mobila din lemn masiv, facem o bucatarie si cu 10.000 Eur.
  Idee e ca articolul e exagerat daca te gandesti la ce isi permite un roman. Nu cred ca o sa cumpere nimeni un apart cu 3 camere la 75K si sa mai bage 28K in el, adica aproape jumatate din valoarea apartamentului.

  Răspunde
  • Alexandra Zait
   Alexandra Zait says:

   Dragă Liana, vă mulțumim pentru comentariu! Prețul mobilierului, după cum ați observat cum siguranță în căutările dvs, diferă semificativ în funcție de dimensiuni, material, finisaje, sisteme folosite, accesorizări etc. Din ce material este mobilierul găsit de dvs cu 3000 EUR, inclusiv electrocasnice? Ce sisteme s-au folosit pentru sertare? Ce compartimentări?
   Vă asigurăm că scopul articolului este pur informativ și toate datele sunt preluate dintr-un caz concret.

   Răspunde
 6. Anca
  Anca says:

  Paturi de 400 sau 600 euro? Ce paturi sint alea?
  Mobilia de 2.000 euro, cu MDF si furnir cu tot? Face toata mobila din MDF?
  Perdele 400 euro?
  Si mie mi se par exagerate preturile.

  Răspunde
  • Alexandra Zait
   Alexandra Zait says:

   Dragă ANCA, vă mulțumim pentru comentariul postat! Nu vă sfătuim să cheltuiți mai puțin de 400 EUR pe un pat, dacă doriți să reziste în timp.
   Prețurile sunt luate din devizul realizat în iulie 2016 pentru un client real. Sunt prețuri din piață, pentru o amenajare de calitate. Există desigur și produse mai ieftine, al căror preț se reflectă în calitate și rezistență, fiecare este liber să aleagă în funcție de buget și gust.

   Răspunde
  • Alexandra Zait
   Alexandra Zait says:

   Buna ziua! Pretul estimativ de 350 EUR pe mp indicat in articol include produsul efectiv si manopera, dupa cum se observa in devizul atasat.

   Răspunde
 7. Dan Andronic
  Dan Andronic says:

  Totul este super exagerat, mobilier baie 400e? Mobilier dormitor 2000e fără TV? Adică 2 noptiere o comoda si probabil un șifonier? Decopertare 500e? Dar daramam tot? Pe bune nu mai exagerați în halul asta și păcăliți oamenii.

  Răspunde
  • Alexandra Zait
   Alexandra Zait says:

   Bună ziua! Preturile sunt orientative, iar devizul atasat in articol este realizat pentru mobilier la comanda, personalizat, realizat cu finisaje si sisteme de calitate (MDF, furnir lemn, accesorii Blum, etc). Exista si versiuni mai ieftine, din PAL, pe care insa nu le recomandam, deoarece se vor deteriora in scurt timp.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *