Cersaie 2019 – Tendinte si inovatie in amenajari interioare

Editia din acest an a renumitului targ de la Bologna a adus in prim plan o extraordinara bogatie decorativa. Precizia metodelor de realizare a produselor sustine viziunea creatorilor de obiecte si de ambiente. Solutiile propuse acopera cele mai diverse preferinte si raspund tendintelor actuale in designul spatiilor.

Producatorii de talie mondiala si-au prezentat cele mai noi si atractive colectii de placi ceramice, obiecte sanitare si accesorii. Tendinta generala este de a oferi savoare si rafinament spatiilor, creand o atmosfera intensa si detalii inedite, pline de subtilitate. Liniile geometrice se impletesc firesc cu liniile fluide, designul modern este imbogatit de elementele retro, iar culorile pline de intensitate insotesc cu succes tonurile de alb si negru.

Dintre numeroasele ambiente si obiecte prezentate de producatori se contureaza cateva tendinte majore in amenajarile actuale. Fiecare producator a adus viziunea si interpretarea proprie privind tendintele actuale, ceea ce a creat o imagine de ansamblu plina de varietate. Posibilitatile de amenajare sunt aproape infinite!

Formate supradimensionate: Eleganta fara limite

Cea mai recenta inovatie in domeniul placilor ceramice o reprezinta piesele de format mare – lungimi de pana la 3,60 metri, cu latimi de pana la 1,50 metri. Dimensiunile impresionante se asociaza unei tehnici de imprimare de inalta fidelitate. Aceasta permite redarea oricaror texturi sau decoratii intr-un mod convingator si extrem de elegant.

Au fost prezentate numeroase modele de marmura care ofera noblete interiorului. Vedeta anului o reprezinta insa Agatele – pietre semipretioase care aduc un deosebit rafinament spatiului. Dar posibilitatile decorative nu se opresc aici: Placile supradimensionate redau cu succes orice texturi, de la cele industriale – beton sau corten – si pana la cele mai neasteptate formule – picturi abstracte sau peisaje lunare!

Mobilier finisat cu placi ceramice

Placile supradimensionate se remarca atat prin proportii, cat si printr-o grosime extrem de mica (3,5 – 5,6 mm). Astfel, ele decoreaza cu succes piese de mobilier fixe sau mobile. Finisarea muchiilor prin taiere oblica permite o imbinare discreta, ce ofera finete pieselor placate. Posibilitatea de imprimare high-definition a unor texturi dintre cele mai spectaculoase face ca placile sa fie folosite inclusiv ca blat pentru masa din living. Din ce in ce mai mult, lavoarele executate din placi imbinate se remarca ca o piesa geometrica inedita in spatiul bailor contemporane.

Culori fara limite: Posibilitati infinite

Game cromatice si asocieri de culori din ce in ce mai sofisticate sunt abordate de producatori pentru a veni in intampinarea celor mai exigente gusturi. Sunt folosite atat culori primare cat mai ales tonuri de culoare extrem de sugestive: verde marin, albastru inchis, pasteluri etc. Finisajul placilor vine sa sublinieze nuantele folosite, prin tratament lucios, neted sau usor reliefat. Texturile mate se afirma tot mai mult prin nota discreta si rafinata pe care o transmit.

Arome regionale: Motive decorative traditionale

Nostalgia timpurilor si a decorurilor indepartate este transpusa in piese contemporane care redau sau interpreteaza motive locale. Referintele sunt nenumarate, de la cultura spatiului italic sau iberic la seducatorul Orient cu geometriile sale alambicate. Imaginile sunt completate de forme inedite care pot fi compuse in diferite decoruri.

Negru mat: Sobrietate si Rafinament

Negrul isi mentine pozitia ca finisaj cu personalitate in special in decorul bailor, fie ca vorbim de placari, de obiecte sanitare sau accesorii. Atmosfera sobra, puternica, pune in valoare designul de exceptie al obiectelor. Negrul mat este asociat atat liniilor drepte, geometrice, cat si formelor fluide, al caror desen capata o vigoare aparte.

Retro Sofisticat

In contrapondere fata de modernismul contemporan, intalnim tot mai multe formule retro, la nivel de accent, sau ca stil general al amenajarii. Art Deco-ul interbelic este o resursa folosita deja din plin in ultimii ani.

Placarile cu motive Art Deco pare chiar ca au iesit din prima linie, insa mobilierul de baie sau accesoriile se afirma in forta. Totodata, tapetul cu motive Art Deco este din ce in ce mai prezent si apreciat. Stilul clasic, fara de varsta, inspira in continuare creatii ale prezentului, pentru cei care doresc sa imprime o amprenta clasica amenajarii.

O infinitate de decoruri

Am trecut prin cateva din elementele dominante care s-au remarcat in cadrul Cersaie 2019, insa optiunile sunt extrem de diverse. Elemente originale intalnim aproape la fiecare producator, astfel incat obtinem o imagine de ansamblu extrem de variata, aproape infinita ca nuante. Pe langa cele enumerate, merita mentionate decorurile inspirate de natura, in cele mai intrigante, exotice sau seducatoare ipostaze. In acelasi timp, compozitiile desprinse parca din atmosfera tablourilor lui Salvador Dali sunt din ce in ce mai prezente in ambientele propuse: Siluete abstracte, aranjamente scenografice, forme parca suspendate in spatiu.

Savoarea decorului: Plante si Accente metalice

Discutia despre tendintele actuale nu ar fi consistenta daca nu am aminti aceste elemente de decor universal prezente: plantele decorative si accentele metalice. Sunt preferate specii luxuriante sau plante exotice, in formule care aproape ca te fac sa simti aerul cald si umed al savanei. Unul dintre pavilioane chiar duce acest motiv la cote hiper-realiste, prezentand obiectele sanitare imprastiate intr-un fragment de gradina botanica.

Accentele metalice, predominant alama, aduc acea nota feminina, de eleganta, cu care amenajarile recente ne-au obisnuit deja intr-o buna masura. Impreuna, plantele, decoratiile, accesoriile folosite in ambiente dau savoare atmosferei si un sentiment de buna dispozitie.

1234