Cinci stiluri de amenajare pentru living

Atunci când vorbim despre proiectarea și implementarea unei amenajări pentru living, vă recomandăm să luați în calcul câteva principii de bază.

  1. Funcționalitatea

Designul mobilierului și al întregii amenajări, trebuie să fie adaptat stilului de viață și activităților pe care le întreprindeți în interiorul locuinței dumneavoastră. De exemplu, este recomandat ca o familie cu copii să opteze pentru piese de mobilier rezistente șocurilor, cu margini rotunjite, care le vor permite micuților să exploreze fără să se rănească sau să spargă ceva. În acest caz suprafețele vor fi moi, ușor de curățat și întreținut.

  1. Alegerea stilului de design interior

Pentru a vă ușura procesul decizional și a filtra din multitudinea de opțiuni care poate deveni copleșitoare, puteți începe selecția analizând diverse stiluri de amenajare. Veți descoperi, fără îndoială, că anumite stiluri se pliază mai bine pe personalitatea dumneavoastră și în același timp se încadrează în bugetul dorit. De la modern la clasic, contemporan, shabby sau rustic, odată ce v-ați decis pentru un anumit stil, efortul va fi diminuat considerabil.

  1. Investiția într-o canapea de calitate

Living-ul este inima casei, iar canapeaua de cele mai multe ori elementul central în amenajarea lui. Acesta este locul care adună numeroase persoane, este un spațiu care facilitează socializarea prin forma și funcționalitatea sa. Marchează de asemenea zona de relaxare și de cele mai multe ori este un punct focal al amenajării, delimitând zonele încăperii. Vă recomandăm așadar, să-i acordați o importanță deosebită și să vă asigurați ca alegeți cu grijă tipul de canapea, dimensiunea, culoarea și materialul.

Canapelele extensibile, în special cele modulare sunt recomandarea dintâi a specialiștilor în design interior, datorită designului lor modern și a posibilității de reconfigurare. Acestea sunt formate din mai multe corpuri, care prin alăturare și prindere în diverse poziții, își pot schimba forma într-o variate de moduri.

În cazul în care cel mai mult prețuiți rezistența, vă sfătuim să alegeți o canapea fixă. Acestea au o construcție simplă, care nu le permite restructurarea, dar prezintă mai puține posibilități de a fi deteriorate. Trebuie să luați în calcul doar întreținerea tapițeriei.

MODEL DE LIVING CLASIC

Stilul arhitectural clasic este un stil care debordează de eleganță și sofisticare. Estetica amenajărilor clasice este construită pe baza unor elemente preluate din stilul secolelor XVIII-lea și al XIX-lea. Mobilierul executat în acest stil este compus din piese elegante, combinând prelucrarea artizanală cu fabricarea de serie.

Fiind un stil recunoscut pentru o estetică bogată, aduce în prim plan decorațiuni și detalii elaborate, modelate în lemn. Se caracterizează prin linii ondulate, forme organice și evitarea unghiurilor ascuțite.

Pentru a aduce un living clasic în zilele noastre este important să compensați aspectul luxuriant al secolului al XIII-lea cu suprafețe uni și materiale moderne. În plus, este indicat să limitați numărul de piese de mobilier și obiecte incluse în amenajare.

Acestea ar trebui să fie echilibrate, fără a fi supraîncărcate, ceea ce poate deveni uneori o provocare dacă folosiți predominant lemn sau tonuri închise.

Gama cromatică specifică stilului clasic este amplă, predominând culorile calde. La nivelul mobilierului sau al tapetului, se regăsesc adesea motive florale, reiterări de forme abstracte sau stilizări din lumea animală. În cazul în care amenajarea nu este prea încărcată, puteți include o culoare sau o combinație de două nuanțe vibrante, care vor crea un efect scenografic.

Lambriurile elaborate și panourile din lemn sunt o altă trăsătura tipică, după care puteți recunoaște acest stil. Bogăția detaliilor la nivelul lemnului se regăsește și în pardoseală.

Puteți obține un living în stil clasic de asemenea, incluzând o canapea impunătoare, perne cu modele decorative, decorațiuni cu pereți încadrați și draperii din țesături voluptoase.

MODELE DE LIVING CONTEMPORAN

Stilul contemporan este adesea confundat cu cel modern. Acesta din urmă reprezintă epoca de până în anii 1970, în timp ce designul contemporan desemnează stilul din ziua de astăzi. Prin urmare, acesta este un stil eclectic, într-o continuă schimbare, care a asimilat influențe din mai multe stiluri arhitecturale.

Totuși sunt câteva trăsături care îl caracterizează și anume: minimalismul, liniile simple și curate și spațiile tip open space.

În plus, un stil contemporan de amenajare este definit prin simplitate, sofisticare subtilă, folosirea deliberată a texturilor și a liniilor curate. Interioarele tind să evidențieze mai mult spațiul decât obiectele. Accentuând culorile, spațiul și formele, interioarele contemporane au un aer fresh și revigorant.

Nuanțele neutre, negrul  și albul sunt principalele nuanțe folosite, care sunt valorificate prin combinarea cu accente de culori vibrante. Dacă pereții sunt albi sau în tonuri estompate, pun la dispoziție o pânză excelentă pe care puteți experimenta cu o gamă cromatică diversă. În caz contrar, dacă  pereții sunt colorați, este indicat să echilibrați aspectul general îndreptându-vă către culori desaturate.

Mobilierul compact cu spații de depozitare ascunse, platformele libere, tavanul înalt și spațiile goale, confirmă filozofia ,,Les is more”. Cel mai pronunțat și distinct element compozițional al designului contemporan este linia. Fie că sunt linii drepte verticale, orizontale sau forme organice, liniile nu pot fi trecute cu vederea într-un interior contemporan.

Spațiile în plan deschis au devenit din ce în ce mai prezente în viețile noastre, de la spațiul de birou din cadrul living-ului, până la zona de dining din living. Aceste spații trebuie proiectate corect, pentru a utiliza fiecare colț al încăperii pentru propria funcție. Designul nu îndeplinește doar un rolul estetic, ci și funcțional, separă vizual spațiul și asigură o continuitate estetică a acestuia.

Un living modern de tip open-space reprezintă o alegere excelentă datorită aspectului social, perfect pentru interacțiunea membrilor familiei. Design-ul alocat fiecărei zone în parte ( zona de relaxare, zona de dining, zona de lucru, separate de covoare, corpuri de iluminare, comoda TV, etc.) mențin spațiul organizat, dar în același timp fluid.

MODELE DE LIVING MODERN

În ceea ce privește stilul arhitectural modern acesta este ancorat în secolul al XIX-lea, marcând perioada 1920 – 1970. După cum am menționat, stilul modern este adesea confundat cu cel contemporan, deoarece acesta din urma îl precede preluând multiple influențe ale stilului modern.

Stilul modern cuprinde mai multe subcategorii. Primul dintre acestea, care s-a format în 1920 este Art Deco-ul. Modernismul a reprezentat un curent revoluționar, care a transgresat barierele artei și arhitecturii, influențând de la modul în care oamenii locuiesc și trăiesc, la felul în care gândesc. Spre exemplul ,,Less is More”, deviza lui Mies Van der Rohe continuă să influențeze mentalitatea și filozofia de viață a multor persoane.

Materialele caracteristice modernismului  sunt oțelul, metalele, plasticul și sticla. Piesele de mobilier cu forme organice și unitare sunt elemente de referință ale stilului modern. Datorită avansurilor tehnologice a fost posibilă turnarea acestora și obținerea unor forme spectaculoase. Spațiile deschise și luminoase, cu ferestre mari și contrastele puternice de culoare marchează această remarcabilă etapă din istoria design-ului.

Pentru a obține un living modern vă recomandăm să luați în calcul următoarele idei:

  • Linii drepte și curate;
  • Plăci de dimensiuni mari cu muchii rectificate;
  • Podele din lemn de esență tare;
  • Biblioteci de perete;
  • Planurile de etaj deschise, cu puțini pereți;
  • Utilizarea metalelor;
  • Culoare accentuată;
  • Numărul limitat al accesoriilor precum perne și covoare

MODEL DE LIVING MEDITERANEAN

Stilul mediteranean este un stil diafan, inspirat din natură și din clima blândă și prietenoasă a țărilor situate la malul Mediteranei. Gama cromatică a amenajărilor în stil mediteranean este luminoasă și vibrantă, culorile sunt primitoare și relaxante, nu foarte dramatice, iar texturile sunt moi și texturate. Liniile sinuoase și formele organice, care imită elementele naturii scăldate în soare, reprezintă o altă trăsătută  distinctă. Lumea acvatică este o sursă esențială de inspirație pentru amenajarea unui living mediteranean. Pentru a încadra amenajarea living-ului în acest stil, vă recomandăm să folosiți mult alb în combinație cu aquamarin, sau diverse nuanțe de terracotta. Locuințele mediteraneene abundă în plante și flori precum leandru, lămâi, agave și yucca, care dacă luminozitatea încăperii vă permite, pot fi crescute și în România. Arcadele și ferestrele mari, care premit pătrunderea luminii în interior încăperilor  reprezintă o altă trăsătură specifică stilului mediteranean.

Elemente specifice:

Mobilier rustic;

Pereți și suprafețe texturate;

Culori vibrante și/sau pământii;

Lămpi de tavan din lemn;

Natura ca inspirație;

Utilizarea plăcilor de teracota, a pietrei  tăiate și a lemnului de pin.

MODELE DE LIVING COUNTRY MODERN

Stilul country reinterpretat este un clasic idilic. Acesta însumează influențe ale folclorului american și ale vieții rurale franceze. Îndepărtându-se de stilul country clasic, stilul clasic modern permite inserția unor motive ludice printr-o abordare minimalistă.

Acesta nu poate fi complet fără includerea elementelor din lemn. Grinzile expuse, lambriurile de lemn și parchetul, sunt doar câteva forme în care poate fi aplicat, pentru a obține un living country modern. Stilul country se remarcă prin simplitate, printr-o estetică călduroasă și primitoare și prin folosirea unei game cromatice compusă din nuanțe de crem și maro.

Optați  așadar, pentru culori estompate și tonuri naturale. Un interior country, chiar dacă este modern trebuie să transmită un aer de epocă, care poate fi obținut prin integrarea unor obiecte de antichitate. Semnele datorate trecerii timpului sunt celebrate în stilul country, astfel ca zgârieturile, umflăturile și  depresiunile regăsite la nivelul lemnului  sunt apreciate și scoase în evidență.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.