Corpuri de iluminat pentru exterior

Iluminatul exterior este factorul generator de atmosferă pe perioada de noapte pentru grădini, terase și alte spații publice. Folosirea unor corpuri de iluminat adecvate trebuie să pună în valoare funcțiunile spațiilor sau elementele care definesc amenajarea și pe perioada zilei: vegetația, elementele delimitatoare, traseul – parcursul.

Astfel, din elemente necesare, utilizate pentru vizibilitate de circulație, corpurile de iluminat pentru exterior devin spectaculoase, și nu neapărat ele în sine, ci efectul pe care acestea îl creează prin amplasarea inteligentă a lor.

Amazing-Blue-Outdoor-Lighting-Design-Ideas-Patio-with-Large-and-Modern-Home-Exterior-Decorationfacades

Sfaturi: Ce trebuie luat în calcul atunci când vă orientați pt. a vă cumpăra corpuri de iluminat pentru exterior este codul IP ul.

Codul IP indicat pe toate corpurile de iluminat care se respectă, exprimă gradul de protecție împotriva pătrunderii de corpuri solide, praf, contact accidental și apa în aparatul electronic.

Acest cod IP este compus din două cifre, din care prima cifră pentru exterior trebuie să fie de minim 4 (protecție împotriva corpurilor solide mai mari de 2,5 mm, cum ar fi: unelte, sârme), dar există și 5 (rezistență inclusiv la praf – o cantitate mică de praf poate pătrunde în interiorul corpului, dar nu atât de semnificativă cât să poată avea un efect negativ asupra funcționării), iar în cazul cifrei 6 (etanșeitate la praf – praful nu pătrunde în interiorul corpului de iluminat).

A doua cifră a codului IP, pentru corpurile de iluminat de exterior se recoamndă a fi de la minim 4 în sus. 4 = protecție împotriva stropirii cu apă – prin urmare acesta poate fi amplasat la exterior dar într-un loc acoperit, ferit (deobicei corpurile de iluminat care sunt în băi au cod-ul IP de 44, pentru cele amplasate în apropierea lavoarului, deasupra oglinzii); 5 = protecție împotriva jeturilor de apă (jet de apă dirijat asupra corpului de iluminat, indiferent de directive nu va genera efecte dăunătoare); 6 = idem cifrei 5, dar mai rezistent; 7 = protecție în cazul scufundării ( cazul scufundării corpului de iluminat pe un timp dterminat și la o presiune determinată); 8 = protecție ăn cazul scufundării la adâncime (corpul de iluminat este de la început proiectat pentru a rezista îndelugat sub apă (recomandat pentru piscine!).

Modern-Exterior-Lighting-tn-The-U.K  images

În comerț găsiți corpuri de iluminat pentru interior: IP 20,  IP 23, IP 33 , IP43, IP 44 (pentru băi), iar la exterior neapărat minim IP44 și sigur IP 54, IP65, IP 68 (pt. piscine).

Vă prezentăm o serie de corpuri de iluminat contemporane spectaculoase, feerice pentru grădini și terase.

creg foscarini2 gregg

Corpurile de iluminat Gregg de la Foscarini, design realizat de Ludovica Palomba și Roberto Palomba, are o formă organică de ou, formă care are la bază geometria pură. Ele se găsesc în trei dimensiuni: Piccola 13 x 11cm, Media 31 x 26cm și Grande 47 x 40cm

extra1_foscarini-gregg-FO_16800710

Corpurile de iluminat Havana, tot de la Foscarini, sunt chiar deosebite prin zveltețea formei sinusoide. Amplasarea lor în diferite spații exterioare, fie publice, fie private, dau unicitate interpretării jocului de lumini.

22301_72-contemporary-outdoor-lighting - foscariniextra3_foscarini-havana-FO_1500032 foscarini blob -havana-outdoor-pendant-lighting-600x600 havana-outdoor-terra-2 havana foscarini

Solar table (Foscarini) are un efect maxim de naturalețe și în același timp o poți muta unde vrei tu! nu trebuie să o ai în apropierea unei prize, o lași afară toată ziua să se încarce a soare, iar noaptea ai un efect de vis!

Foscarini-Solar-outdoor-von-Foscarini__2467_1 foscarini_solar_2 eclectic-floor-lamps - solar table light foscarini

Davide Groppi impresionează prin utilizarea lămpii Azure la exterior. Inspirația din natură este evidentă și chiar simpatică, ca două antene!

Azure-OutdoorLighting-06 - davide groppi

Bolle de la Pallucco este superb prin realizarea ”contrejourului” cu ajutorul anvelopei perforate organic.

Pallucco-Bolle-1

Producătorul de corpuri de iluminat Marset nu se lasă mai prejuns în ceea ce privește design-ul corpurilor de iluminat pentru exterior, iată câteva modele care care îi reprezintă prin eleganță și rafinament:

Marset Duna - contemporary-methacrylate-floor-lamps-exterior-4338-3347853

Duna, Marset

marset Cala_outdoor_collection__57013.1381722254.1280.1000_1024x1024

Cala Outdoor, Marset

TXL marsetcontemporary-outdoor-lighting -

TXL, Marset

product_Marset_TXL_MR_A605-001302108_jpg

marset amanita2

Amanita, Marset

Iluminatul poate spune o poveste scenografică foarte frumoasă, spune-o și tu pe a ta și alegeți sursele de lumină care să-ți creeze o atmosferă cât mai relaxantă și cât mai feerică.

*Corpurile de iluminat se pot comanda prin magazinele Delta Studio.

 

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.