Culori calde pentru dormitor: cum sa le alegem corect

Culoarea reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte ale designului oricarei camere. Poate crea diferite stari de spirit sau poate evoca amintiri indepartate. Culorile pot chiar provoca zambete, pot diminua impactul stresului cotidian si pot incuraja un somn odihnitor.

Deci, de unde stim ce culori sunt cele mai potrivite pentru dormitorul nostru? Foarte des intalnim conceptul de “culori calde”, dar ce semnifica acesta? Care sunt beneficiile utilizarii acestor culori pentru un dormitor? In acest articol, abordam subiectul culori calde pentru dormitor. Astfel, intelegerea acestora, cat si alegerea potrivita, vor deveni mult mai usoare.

Culori calde pentru dormitor – Definirea acestora

Culorile calde sunt reprezentate de portocaliu, rosu, galben si combinatii ale acestora, precum si culori similare. Dupa cum indica denumirea, ele ne duc cu gandul la lucruri calde, cum ar fi lumina soarelui si caldura unei zile de vara. Acestea sunt deseori folosite in cadrul unor spatii ample, pentru a contura o senzatie de confort si a diminua dimensiunile mari ale incaperilor.

Pentru un dormitor de dimensiuni mari, se recomanda utilizarea unei culori calde precum maro teracota sau galben pastel. Astfel, se va crea o incapere intima si confortabila, atat din punct de vedere vizual, cat si psihologic.

culori calde pentru dormitor galben

Culori calde pentru dormitor – Lumina si temperatura

culori calde pentru dormitor calligaris

Culoarea poate influenta gradul de luminozitate si temperatura percepute. Efectul pe care culoarea il are asupra luminii poate fi chiar mai important decat temperatura.

Culorile calde reflecta mai multa lumina decat culorile mai inchise si mai profunde. In cazul in care se urmareste amenajarea unui spatiu care dispune de un grad de iluminare naturala redus, specialistii recomanda optarea pentru culorile calde ale spectrului. Astfel, spatiul va deveni confortabil si primitor.

O optiune ideala este un neutru cald pentru pereti, cum ar fi taupe, un gri cald sau o nuanta placuta de alb, cum ar fi albul fildes cu venaturi subtiri de galben. Acestea se potrivesc cu un pat a carui tablie este din piele naturala, care adauga prestanta spatiului. Pot fi asociate perne decorative din aceeasi tesatura, pentru a da eleganta si unitate spatiului.

Accente de culori calde pentru dormitor

Pentru un spatiu care nu este amplu si / sau nu beneficiaza de lumina in abundenta, se pot utiliza culorile calde sub forma unor elemente de accent – pentru pereti, se recomanda utilizarea culorii albe, pentru sporirea luminozitatii. Astfel, se poate introduce un pat cu tesaturi in diverse nuante si tablie de culoare albastru marin, alaturi de cateva scaune in nuante medii de gri si draperii in tonuri de portocaliu stralucitor sau galben. O combinatie de perne decorative din aceste culori calde, pozitionate strategic pe scaune si pe pat, mentin fluiditatea stilistica a spatiului si inchid cercul cromatic.

culori calde pentru dormitor pat albastru

Culori calde pentru dormitor – Exemple din catalogul Delta Studio

Dormitorul din imagine face parte dintr-un apartament de patru camere, intr-un ansamblu rezidential din Bucuresti. Aceasta incapere matrimoniala a fost decorata in stil modern, cu influente din designul italian. Gama cromatica se mentine in registrul culorilor naturale, cu usoare accente glam date de tapet si corpurile de iluminat.

Camerele copiilor, din cadrul aceluiasi apartament, sunt caracterizate de influente scandinave, prin folosirea mobilierului alb, cu elemente din lemn. Aici, designerul a propus functionalitati diferite, adecvate varstei fiecarui copil.

culori calde pentru dormitor crem

In aceasta imagine avem un dormitor matrimonial amenajat in stil modern, care se remarca prin patul care pare ca pluteste, impresie amplificata prin intermediul iluminarii cu LED. Tapetul propus are un imprimeu de dantela macro, in nuante de bej inchis, modelul fiind reluat pe usile dressing-ului principal intr-un ton mai deschis.

Amenajarea rezultata este una armonioasa si primitoare, remarcandu-se prin solutiile originale de mobilier si eleganta subtila a detaliilor propuse. Cromatica generala se bazeaza pe nuante naturale, calde si confortabile: lemn natur, bej, gri argintiu.

culori calde pentru dormitor modern

Dormitorul din imagine este amenajat in stil scandinav. Acesta ne duce cu gandul la camera unei printese, in care accentele roz se armonizeaza cu detaliile pretioase: corpul de iluminat cu pene, tabloul sau ghirlanda luminoasa.

culori calde pentru dormitor pat perdea covor

In dormitorul din imaginea alaturata se gasesc nuante mai mature, specifice unei camere pentru adolescente. Se remarca grija pentru fiecare detaliu – accesoriile metalice de pe birou, tablourile, corpurile de ilumina – toate atent coordonate pentru a oferi un interior unitar.

culori calde pentru dormitor pat roz

Corpurile de iluminat au constituit un capitol aparte al acestei amenajari – ele au fost folosite ca elemente distincte pentru fiecare zona in parte. Desi s-a folosit mult mobilier gri, amenajarea rezultata este una calda si primitoare, datorita insertiilor de lemn si luminilor calde.

culori calde pentru dormitor copii