Decor modern pentru o casă interbelică din București

O casă din cartierul Dorobanți, construită în perioada interbelică, a fost renovată cu un decor modern ce păstrează intacte elementele originale de pardoseală specifice epocii: parchet din lemn masiv și mozaic alb-negru. Proiectul de amenajare este semnat de echipa de la iDecorate.

Locuința beneficiază de o poziționare excelentă (vedere către parc) și lumină naturală abundentă în încăperile spațioase și înalte. Beneficiarii și-au dorit un interior modern și cald, cu suficiente spații de depozitare, în care să se simtă ca acasă. O cerință importantă a fost păstrarea mozaicului original, specific imobilelor bucureștene interbelice, care a trebuit recondiționat și completat cu piese preluate de pe terasă, în porțiunile unde fusese dezlipit.

Amenajarea de interior s-a derulat, de altfel, de la acest mozaic – datorită prezenței sale, holurile au devenit spații elegante de trecere, prin chenarele decorative folosite și prin brâurile cu lumină led ce pun în valoare frumusețea decorului monocrom.

Printre neajunsurile spațiului inițial se numără bucătăria foarte mică, ce a trebuit recompartimentată pentru a include zonele de depozitare necesare. Totodată, s-au creat corpuri tip soldat atât pentru electrocasnicele încorporate, cât și pentru centrala termică.

Livingul este deschis spre balcon și beneficiază de lumină naturală din belșug. Încăperea a fost decorată modern, cu accente naturale de lemn. Chenarele din profile decorative aduc eleganță spațiului și evidențiază diferite zone și elemente – zona TV, zona comodei sau a oglinzii.

Balconul a fost transformat într-o zonă de relaxare și cuprinde două biblioteci desfășurate pe toată înălțimea peretelui.

Biroul este deschis spre zona de living și a fost finisat cu detalii elegante – profile decorative și scafe. S-a mizat pe accente de lumină date de ledurile poziționate în scafe. Biroul îndeplinește mai multe funcțiuni: home office, cameră de oaspeți (datorită canapelei extensibile), dar și zonă de relaxare, pentru jocuri pe TV sau seri de vizionat filme.

În dormitoare s-a recondiționat pardoseala din lemn masiv existentă deja. Pentru dormitorul copilului, s-a dorit un mobilier practic, ușor de întreținut, care să deservească mai multe funcțiuni: birou, bibliotecă, dulap. S-a creat o zonă de citit în dreptul geamului, profitând de orientarea către parc.

Dormitorul matrimonial beneficiază de o atmosferă elegantă, creată de tapetul cu accente aurii, împreună cu profilele decorative de pe pereți. Și aici s-a creat un joc de lumini cu ajutorul scafelor. Nuanțele folosite sunt calde, liniștitoare, accentul fiind dat de nota particulară a draperiilor.

Deși apartamentul este generos ca suprafață, este dotat cu o singură baie, de numai 6 mp. Proprietarii au dorit să aibă un duș cu scurgere în pardoseală, o cadă freestanding, un blat cu lavoar și corp de mobilier pentru depozitare. Una dintre provocări a constituit-o reproiectarea băii și poziționarea tuturor obiectelor sanitare.

Astfel, s-au ales plăci ceramice lucioase, marmorate, din colecția Supernatural de la FAP Ceramiche, în ton cu stilul elegant al casei. Pentru zona de duș, dotată cu rigolă Kessel, s-a tăiat un mozaic din gresia aleasă. Pentru a crea iluzia unui spațiu mult mai generos, iar oglinda a fost poziționată pe toată lungimea corpului de mobilier dotat cu lavoar Ideal Standard.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.