Design dormitor – 6 stiluri de amenajare a dormitorului

Modern, industrial, shabby chic, si lista continua. Cu o abundenta de stiluri unice de design, alegerea unui design dormitor potrivit poate deveni coplesitoare. Delta Studio prezinta sase stiluri de amenajare interioara, care se potrivesc in orice tip de dormitor.

DESIGN DORMITOR – CONTEMPORAN

Stilul contemporan este bazat pe geometrie. Un dormitor contemporan va avea un pat de inaltime redusa, intr-un stil simplu. Alte elemente de mobilier vor avea, de asemenea, inaltimi reduse, desi poate exista o piesa in pozitie verticala, inalta, pentru contrast. Negru, alb si gri sunt culori foarte comune in schemele contemporane de design, adesea echilibrate cu anumite culori de accent. Acest stil de design utilizeaza in cea mai mare parte culori puternice si elemente de accent metalice.

In imagine avem un dormitor contemporan, in care elementul central devine patul cu tapiterie roz.

DESIGN DORMITOR – VINTAGE

Din punct de vedere tehnic, termenul vintage defineste orice obiect cu vechime intre 20 si 100 de ani. Cu toate acestea, in industria de design interior, vintage inglobeaza anumite stiluri de design, populare intre anii 1940 si 1950.

Acesta este un stil de actualitate, care rezista in fata trecerii timpului. Majoritatea oamenilor care aleg acest stil decorativ retro se concentreaza pe aspectul feminin si romantic al acestuia. Paturile din fier forjat, asternuturile de epoca, mobilierul de culoare verde menta sau alb, liniile curbate si ornamentele elegante sunt reprezentative pentru acest stil.

Destul de des, piesele de epoca se potrivesc si altor stiluri, cum ar fi shabby chic sau ambiente eclectice.

In imagine avem un dormitor amenajat in stil vintage, unde patul elegant Windsor Dream de la Arketipo reprezinta punctul focal al spatiului.

DESIGN DORMITOR – SCANDINAV

Stilul de design scandinav are multiple interpretari si reimaginari. Exista insa elemente comune: o vibratie casual, simpla si de relaxare, alaturi de un accent puternic pe culoarea alba.

Stilul scandinav este unul functional, unde se folosesc o multime de texturi pentru a adauga caldura si personalitate dormitorului. Simultan, este lipsit ornamente excesive sau linii curbe. Totusi, nu contureaza un spatiu rece sau arid; dimpotriva, este primitor, confortabil si chiar romantic. O mare majoritate a interioarelor scandinave utilizeaza culoarea alba cu tonuri gri drept baza.

Se recomanda incorporarea elementelor naturale, cum ar fi lemnul, materialele plastice in culori de accent, aluminiul emailat sau otelul. Culorile sunt introduse in spatiu prin utilizarea pieselor de arta, a asternuturilor din fibre naturale sau a blanurilor.

Iluminarea naturala, senzatia de amploare a spatiului, utilizarea redusa a accesoriilor si mobilierul functional caracterizeaza designul scandinav.

In amenajarea dormitorului din imagine s-a optat pentru o cromatica neutra, sentimentul de confort fiind dat de materialele folosite pentru pat si covor. Dormitorul amenajat in linie minimalista este dotat cu un dressing generos.

DESIGN DORMITOR – SHABBY CHIC

Stilul de design shabby chic pune accentul pe elementele de epoca pentru a recrea aspectul de vechi/patină. Mobilierul este caracterizat prin aspectul de vechi, a carui compozitie din lemn este finisata in vopsea alba slefuita, pentru a arata semne de uzura.

Se utilizeaza cu generozitate materiale textile pentru personalizarea spatiului. Desi culorile caracteristice sunt alb, ecru si pasteluri, este recomandata adaugarea unor culori vibrante.

Shabby Chic reprezinta o modalitate de a actualiza obiecte vechi, in standardele timpurilor contemporane. Articolele de epoca si elementele vintage sunt predominante acestui stil, dar sunt adesea împrospătate cu ajutorul unor nuante de alb sau alte culori de accent.

In imagine avem un dormitor de dimensiune redusa amenajat in stil shabby chic. Tapetul Mumtaz de la Osborne & Little folosit creeaza o atmosfera visatoare.

DESIGN DORMITOR – INDUSTRIAL

Acesta este un stil care face trimitere la era industriala de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Acesta subliniaza utilizarea otelului aparent cu elemente de lemn, adesea completate de ziduri din caramida aparenta. Varianta moderna, actualizata, include accente de cupru.

In ceea ce priveste senzatia generala oferita de spatiu, decorul industrial este adesea unul frust si sobru. Stilul industrial sarbatoreste energia bruta, entuziasmul tineresc si individualitatea.

Unul dintre aspectele cheie ale acestui stil este expunerea elementelor de constructie, cum ar fi conductele de apa, dispozitivele de incalzire si podelele din beton. In timp ce paleta industriala tipica inglobeaza nuante de gri, negru si alte culori inchise, exista multiple posibilitati de a adauga culori noi, prin utilizarea pieselor de arta sau accesoriilor.

In imagine avem un dormitor amenajat in stil industrial. Patul iSofa alaturi de lemnul expus, contureaza un spatiu perfect pentru relaxare si odihna.

DESIGN DORMITOR – MODERN

Modern este un termen de design care face referire la o locuinta cu linii clare, o paleta simpla de culoare si la utilizarea materialelor precum metal, sticla si otel.

Designul modern exprima un simt al simplitatii prin fiecare element, inclusiv prin mobilier. Un cuvant care este folosit in mod frecvent pentru a caracteriza stilul modern este simplitatea elegantă, deoarece se construieste un spatiu echilibrat prin utilizarea elementelor strict necesare de decor.

Dormitorul din imagine este amenajat in stil modern, unde s-a ales o tema simpla si calda. Patul este un model Squaring de la Bonaldo.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.