Design scandinav într-un spațiu modern și luminos din București

Transparență și plutire,într-o amenajare nordică și luminoasă, cu elemente designish atent coordonate. Proiectul a fost realizat pe o suprafață de 58 mp, la sfatul arhitecților Roxana Dobos și Alexandru Bucur.

Beneficiara și-a dorit un spațiu modern, luminos, cu un design scandinav, care să integreze o bibliotecă, spații de expunere pentru suvenirurile din călătorii și canapeaua deja achiziționată.

Arhitecții au propus un concept care mizează pe transparență și senzația de plutire, sporite de lumina naturală și scenariile de iluminat propuse.

Amenajarea livingului a pornit de la masa de dining, cu blat de sticlă și picioare masive de lemn, achiziționată de la Delta Studio. Ea a trasat paleta cromatică a livingului: nuc, tonuri de alb, bej, grej, punctate inspirat de accente de negru (elementele metalice fabricate de Mihai Manda).

Dormitorul și băile continuă nota scandinava a spațiilor, explorând aceleași nuanțe și materiale. Provocarea proiectului a fost armonizarea obiectelor cu alură diferită într-un spațiu coerent și unitar.

Între punctele slabe ale spațiului original era dispunerea pe lungime a zonei de zi, fragmentată de stâlpi și grinzi. Pentru a distrage atenția de la acestea, s-a propus ca laitmotiv diagonala. Aceasta apare pe pardoseala (linia dintre gresie și parchet), în designul pantofarului din hol, care se aliniază la diagonala gresiei, la grila caloriferelor, în textura draperiei și în picioarele metalice ale mesei de bucătărie, care, văzute dinspre living, au și rol de decorație.

Pentru a infuza căldura într-un ambient în care s-au folosit sticlă și elementele metalice, s-au introdus texturi naturale, confortabile: lemn de nuc, ratan, piele, materiale textile plăcute la atingere.

Senzația de plutire este dată de corpurile de mobilier suspendate și de țesăturile metalice fine, ce par fire textile, folosite la scaunele de bar, măsuță, șezlong și picioarele mesei de bucătărie.

Bucătăria este separată de zona de zi prin peretele și ușa de sticlă, fiind delimitată fizic, însă, integrată vizual în spațiu. Ea explorează aceleași tonuri deschise și design minimalist. Faianța 3D de la Venis și blatul de granit Typhoon Bordeaux aduc dinamism încăperii. Și aici sunt prezente materialele naturale: ratan, metal, piatra și lemnul.

În hol, s-a dorit un accent de culoare, dat de bumbii de cuier colorați din lemn, care se aplică direct pe perete. Pentru a preveni murdărirea și zgârierea acestuia, s-a aplicat un panou de sticlă vopsită, găurită pentru a-i integra.