Design scandinav intr-un apartament de 50 mp

Un decor minimalist, scandinav, conceput ca o compozitie din elemente naturale, cu accente de verde si albastru, dispuse pe un fundal alb. Un refugiu interior seren, in antiteza cu lumea agitata de afara.

Apartamentul de fata, situat intr-un bloc construit in perioada comunista, se extinde pe o suprafata de 50 mp si dispunea de o compartimentare ingenioasa, fiind un apartament circular.

Beneficiarii au solicitat cat mai mult spatiu de depozitare si o propunere de amenajare personalizata, cu un buget redus. Cuplul a dorit ca amenajarea sa porneasca de la doua elemente: apa si copacul, simboluri ale vietii si naturii, care sa invite naturalul in cadrul artificial, iar arhitectii Alina Catrina, Adrian Moleavin, Marilena Popa au gasit imediat solutia potrivita.

Pentru corpurile de depozitare, s-a optat pentru un mobilier din pal alb, care sa se estompeze in peretii albi, iar rafturile pentru depozitare la vedere au fost realizate dintr-un material natural – placaj de mesteacan.

Livingul si bucataria, fiecare cu cate doua intrari, restrangeau numarul de variante de mobilare.

Beneficiarii au solicitat cat mai mult spatiu de depozitare si o propunere de amenajare personalizata, cu un buget redus. Cuplul a dorit ca amenajarea sa porneasca de la doua elemente: apa si copacul, simboluri ale vietii si naturii, care sa invite naturalul in cadrul artificial.

Zona de living a fost proiectata pentru a servi diferitelor activitati desfasurate aici. Prin inchiderea balconului catre exterior si deschiderea catre interior, s-a obtinut suficient spatiu pentru birou.

In decorul propus de arhitecti, acestea au fost preluate in moduri inedite: sistemul de iluminat din living recreeaza un copac stilizat, care se intinde si unifica spatiile locuintei, mobilierul integreaza un copac real, iar in dormitor, deasupra patului, cablul electric deseneaza un arbore.

In living s-a asociat mobilierul compact, alb, cu depozitare inchisa, cu mobilierul de depozitare tip biblioteca si comoda, realizat din placaj. Usile dintre living si cele doua holuri au devenit glisante, inglobate in mobilier, folosindu-se un sistem Hafele.

In dormitor, s-a proiectat un pat cu podium, ce permite o depozitare ampla, dar si flexibilitate in privinta dimensiunii saltelei, acesta putand fi extins cu spatiu suplimentar pentru un copil mic. Obisnuita tablie de pat a fost inlocuita de un placaj pe care s-a conturat un corp de iluminat original, cu forma de copac stilizat. Accesul in dormitor este incadrat de un dressing alb (finisaj care ii estompeaza prezenta) si un corp tip biblioteca.

Bucataria preia nuantele naturale, cu accente de verde crud date de baterie si decoratiuni. Corpurile suspendate sunt albe, pentru a crea iluzia de spatiu liber, iar corpurile din partea inferioara au fronturi din placaj de mesteacan. Pentru mobilierul personalizat s-au folosit accesorii Hafele. Zona dintre blat si corpurile suspendate este placata cu sticla securizata termorezistenta intr-o nuanta diafana de bleu, aluzie spre cerul senin.

Holul de acces rezolva nevoia de depozitare printr-un corp de mobilier ce inglobeaza un dulap de pantofi, un dressing de haine, spatiu pentru masina de spalat si uscator, un dulap tip camara si rafturi de depozitare pentru chei, telefoane, portofel si alte obiecte.

Baia este finisata cu faianta alba, ce creeaza un spatiu luminos, cu accente de lemn natur si pardoseala din gresie cu aspect de piatra naturala. Si aici sunt folosite plantele naturale.