Dus cu rigola – solutie pentru pardoseli continue in amenajarea bailor

Unul din trendurile actuale sunt reprezentate de open space-uri si nu numai pentru camere de zi, dar si in amenajarea bailor. Cum poti realiza acest lucru? Optand pentru un dus cu rigola. Astfel, se elimina clasicele cabine inestetice sau cada de baie care ocupa loc intr-un spatiu restrans.

Ce presupune, de fapt, un dus cu rigola? Acest termen se foloseste pentru a descrie un sistem de scurgere directa in pardoseala. Exista doua alternative prin care poate fi pusa in practica: fie se pregateste zona dedicata dusului prin impermeabilizari care sa asigure o hidroizolare perfecta, fie se poate comanda o cadita prefabricata cu toate straturile necesare pentru o functionalitate optima.

Practic, ordinea lucrarilor de instalare este urmatoarea: un strat de impermeabilizare a suprafetei sapei (se toarna hidroizolatia), o folie hidroizolanta (precum in exemplul de mai jos), adeziv impermeabil pentru placarea ceramica, iar ulterior placarii ceramice se recomanda de asemenea un chit de rosturi elastic, impermeabil. Respectarea tuturor acestor etape exclude problemele viitoare precum infiltratiile.

Un alt detaliu foarte important este respectarea pantelor de minim 5% ale pardoselii catre rigola de scurgere, pentru a evita stagnarea apei in alte colturi, posibil neizolate ale baii.

Cadite prefabricate

Caditele prefabricate de dus sunt realizate din polistiren extrudat si vin deja cu pantele pentru scurgere integrate. Montajul gresiei trebuie doar sa respecte formele date de catre producatori.

In ceea ce priveste ceramica amplasata la dus, ii mentionam pe cei de la Butech, care au dezvoltat profile de tip rigola din otel inoxidabil – profile Pro-Shower, obtinand un efect deosebit de atractiv si elegant prin luciul cromului la marginile caditelor de dus instalate (prefabricate si instalate cu acelasi tip de pardoseala). In plus, capacul rigolei este deosebit de fin, permitand placarea ceramica.

Acestea se regasesc disponibile atat pentru scurgeri de tip sifon (patrate), cat si lineare de tip rigole ca solutie mai eleganta.

Modele de rigole pentru dus

Rigole pentru dus de la Butech

Rigole pentru dus de la Tece cu capac cromat

 

Rigole de dus de la Tece cu posibilitate de placare ceramica

Rigola SCADA pentru dus de la Kessel

Rigola pentru dus cu LED de la Grohe

Pentru o trecere discreta dintre pardoseala realizata in panta si restul pardoselii de baie, se poate utiliza un profil tip propart, de la Butech. Profilele se gasesc in diferite finisaje si dimensiuni, ajungand pana la chiar 3 mm.

In imaginea de mai jos se pot observa materialele, straturile, impermeabilizarile si alte elemente care permit realizarea corecta a montajului pana la finisajul vizibil.

Rezultatul finit este unul deosebit de elegant, minimalist si creeaza senzatia de spatiu liber, mai ales prin amplasarea unui paravan de sticla transparent, ale carui rame si garnituri sunt la fel de fine.

Paravane de sticla

In ceea ce priveste amplasarea paravanului de sticla se recomanda, de obicei, asezarea in fata bateriilor si a sistemelor de dus pentru a obtura volumul de apa folosit in timpul dusului in restul baii. In cazul spatiilor care nu permit acest tip de amplasament, daca celelalte elemente sunt executate corespunzator (panta de scurgere), nu ar trebui sa fie o problema.

Alte sisteme de hidroizolare similare dedicate zonei pentru dus regasim si la alti producatori. Se pot remarca prefabricate specifice fiecarui tip de aplicare: pardoseala – prin cadita prefabricata, pereti, profil de treapta pentru separarea suprainaltarii etc. Principiul este acelasi, avand la baza polistiren extrudat, cu membrane aplicate pentru hidrozolare. In ceea ce priveste imbinarile, pentru gaurile rezultate in urma prinderii acestora la perete, se recomanda folosirea unui chit elastic impermeabil, pentru evitarea neplacerilor.

Panouri si alte elemente prefabricate speciale de la Wedi

Cadite prefabricate de la Wedi

Rezultatul final este incredibil de rafinat si minimalist, mai ales daca se opteaza pentru o inchidere cu sticla potrivita.

Cabina de dus – Glass Idromassaggio

Pentru aceste modele si multe altele adaptabile spatiului tau, vino in showroom-urile Delta Studio pentru consiliere si sfaturi utile.

Articol realizat cu sprijinul arh. Iuliana Dinca.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.