Geometrii și texturi originale într-o amenajare de 350 mp

O amenajare, extinsă pe o suprafață de 350 mp ce explorează inspirat texturi și geometrii diferite și originale în fiecare încăpere – de la mocheta din mansardă, custom-made după desenele arhitecților, la covorul PVC din fire împletite de la subsol, plăcile de ciment cu desen geometric, tavanele din șipci de lemn, traforurile din lemn, decupajele în MDF, tapetul montat pe tavan și zonele acoperite cu licheni. Amenajarea a fost realizată de arhitecții Camelia Sisak, Marius Cătălin Moga și Cătălin Iliescu.

Proiectul a fost inițiat în 2013, când beneficiarii au hotărât să transforme mansarda, nefolosită până atunci, într-un spațiu de joacă pentru copii și o zonă pentru oaspeți. S-a solicitat de asemenea, reconfigurarea unor spații de la etajul 1 și subsol. După trei ani și jumătate de lucrări (cu pauze semnificative), arhitecții au creat un interior contemporan, în stil scandinav, cu spații aerisite, lumină naturală din belșug, mult lemn și accente de culoare: albastru, galben, verde.

Amenajarea a pornit de la camera de joacă pentru cei mici, care a trasat direcția și pentru celelalte spații. Arhitecții au propus la mansardă un univers ludic, pe care copiii să îl folosească indiferent de vârstă.

Pe lângă acest spațiu de dining, parterul conține accesul și în zona de zi. Interiorul este definit de suprafețe de lemn și plăci ceramice cu motive geometrice. Un element important în această zonă este folosirea formelor triunghiulare la decupajele din mobilier, lâmpi sau desenul plăcilor de ciment și combinația cromatică dintre lemn și turcoaz. Zona de zi are o zonificare cu două orientari, spre grădină și spre șemineu.

La subsol se regăsește bucătăria (dotată cu electrocasnice Franke), o baie și spațiile tehnice și de depozitare. Casa a fost inițial proiectată cu o bucătărie pentru gătit la subsol și cu locul de luat masa la parter. Legătura dintre ele ar fi trebuit să se facă printr-un mic lift de alimente, la care însă s-a renunțat. Bucătăria de la subsol a fost așadar restructurată pentru a include și o masă de patru persoane. La parter a rămas locul „oficial” de luat masa, pentru 8 persoane, și o chicinetă.

La etaj se află dormitoarele, două băi și biblioteca. Fiecare dormitor are un punct de interes – în dormitorul matrimonial, porțiunea din spatele patului a fost realizată din 612 piese de șase înălțimi diferite și șase nuanțe de gri. S-a dorit un fundal puternic, cu o trecere graduala de la albul de sus la griul închis al noptierelor și al covorului.

 

Camerele de copii sunt tratate ca dormitoare și locuri de studiu, fără loc de joacă, care se află doar la mansardă. Aici s-a prevăzut și o bucătărie de mici dimensiuni, plus o cameră de oaspeți cu dressing și baie. În proiect s-au folosit soluții de mobilier custom made incastrat, cu accesorii Blum.