Montarea parchetului – recomandari pentru alegerea parchetului

In orice tip de locuinta, parchetul laminat reprezinta o alegere adecvata pentru beneficiari, datorita aspectului placut, accesibilitatii pretului si a mentenantei reduse. De asemenea, montarea parchetului de acest tip este unul facil.

Pardoselile laminate sunt construite pentru a rezista la uzura, in special pentru spatiile de locuit mai solicitate, unde familia este mereu in miscare. Sunt produse dure, care isi pastreaza proprietatile pe termen lung. In cazul aparitiei unui incident neprevazut, precum scurgeri sau pete, reparatia unui astfel de parchet este minimala.

Parchetul laminat ofera o combinatie irezistibila intre estetica si functionalitate. Sunt disponibile diverse tonuri si texturi de pardoseala care pun bazele oricarui stil de design, fie el traditional sau modern. Pentru consumatorii constienti, care doresc optiuni ecologice, exista si pardoseala realizata din materiale reciclate.

Vom continua prin a descrie aspecte relevante ale procesului de montare a parchetului, pentru o intelegere cat mai profunda a subiectului. Sfatul general este de a se apela la ajutorul unui specialist cu experienta, inainte de inceperea amenajarii locuintei.

GROSIMEA PARCHETULUI

Sunt anumiti factori pe care specialistul ii va lua in considerare la alegerea parchetului laminat si anume: suprafata si scopul spatiului, nivelul de trafic zilnic, stilul de design ales si culorile deja utilizate sau dorite de catre beneficiar. Pentru un rezultat satisfacator si echilibrat, este fundamentala alegerea parchetului in concordanta cu factorii enumerati anterior.

In bucatarie si in camera de zi, consultantul poate sugera utilizarea unui parchet cu grosime minima de 8 mm. Pentru camerele cu trafic mai scazut, se poate opta pentru un parchet de 6 mm. Toate aceste masuratori si calibrari vor fi luate in considerare de specialist si adecvate la nevoile proprietarului.

VERIFICAREA SUPRAFETEI

Inainte de a incepe, montatorul se va asigura ca suprafata pe care se va instala parchetul laminat este neteda. Astfel, noua pardoseala va avea un aspect uniform. Este esential ca stratul suport sa fie curatat si uscat, eliminand orice urme de adeziv sau alte asperitati. Daca instalarea se face pe un strat de beton sau pe beton placat, montatorul va aseza o folie bariera de vapori de 6 mm si se va asigura de uniformitatea imbinarilor.

ALEGEREA POTRIVITA A PARCHETULUI PENTRU SPATII LIMITATE

Cand ne gandim la culoarea parchetului, trebuie luate in calcul:

  • Dimensiunea incaperii;
  • Culorile si stilul mobilierului;
  • Luminozitatea camerei.

Pentru un spatiu care dispune de luminozitate redusa, se recomanda utilizarea unui parchet de nuanta deschisa, pentru a spori echilibrul si a amplifica spatiul. Pentru o incapere spatioasa, se poate opta pentru un parchet de nuanta inchisa, cu rolul de a da stabilitate, dar si pentru a realiza un contrast elegant si confortabil.

Elementul de personalizare joaca un rol important in rezultatul final. Specialistul poate indruma proprietarul catre variante creative de alegere a parchetului, pentru a obtine efectul de contrast in amenajarea spatiului. Un parchet inchis la culoare se poate imbina armonios cu pereti si covoare de nuante deschise. La polul opus, intalnim constrastul atragator intre un parchet alb sau gri deschis, asociat cu mobilier de nuante inchise (de preferat, cu doua sau trei tonuri mai inchis).

Mai departe v-am pregatit un videoclip care explica pasii unui proces de montare a parchetului.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.