Gresie portelanata VS marmura si granit

Gresia portelanata a cunoscut in ultimii ani o crestere productiva semnificativa. Daca gresia portelanata reprezenta la inceputul anilor ’80 doar 2 % din productia nationala de materiale ceramice a Italiei cu 8 mil. m2 / an, ea a ajuns in anul 1996 sa reprezinte 15% din productia ceramica, cu aproximativ 90 mil. m2 / an.

Materiile prime folosite pentru fabricarea gresiei portelanate sunt: argilele (confera plasticitate), feldspatii (minerale fondante care coboara punctul de topire al amestecului), cuarz, talc, caolin, oxizi minerali colorati.

FMG_roads_980                               FMG-Colectia Roads

La nivel mondial capacitatea productiva de gresie portelanata este evaluata azi la aproximativ 150 mil.  m2/an in circa 150 de firme producatoare, dintre care 30 de fabrici in Italia, 30 de fabrici in China, 20 de fabrici in Taiwan, urmate in ordine descrescatoare de Franta, Germania, Malaesia, Thailanda, Indonezia, Spania, India, Polonia, Cehia, Turcia, Argentina, USA, Venezuela si Maroc.

rex_008@2x                               REX- Colectia I BIANCHI DI REX

Cel mai frecvent, gresia portelanata este comparata, din punct de vedere al proprietatilor tehnice, cu pietrele naturale: marmura si granitul.  Principalele avantaje ale gresiei portelanate sunt: durabilitate si rezistenta la abraziune; neabsorbanta (poate fi montata la interior si exterior, in piscine, pe suprafetele unde este necesar un produs rezistent la apa); rezistenta la variatii de temperatura; rezistenta la patare; ignifuga; rezistenta la inghet-dezghet; destinata cu precadere spatiilor cu trafic intens.

Spre deosebire de gresia portelanata, marmura este un material mai putin rezistent. Punctele slabe ale marmurei comparativ cu gresia portelanata sunt: materialul mai putin rezistent la abraziune si trafic intens, astfel incit este necesara lustruirea sa periodica (acest procedeu fiind foarte costisitor);  materialul cu absorbtie mare de apa; nu este un material rezistent la patare, anumite substante care nu pateaza gresia portelanata pateaza marmura in profunzime.

rex_001@2x                             REX-Colectia Marble Gray

Granitul este o piatra naturala mult mai rezistenta decat marmura, dar cu caracteristici tehnice inferioare gresiei portelanate. Punctele slabe ale granitului comparativ cu gresia portelanata : este un material mai putin rezistent la trafic intens, astfel incat este necesara lustruirea sa periodica (acest procedeu fiind foarte costisitor; lustruirea granitului negru implica costuri foarte mari, deoarece se efectueaza cu solutii speciale); este un material cu absorbtie mare de apa; nu este un material rezistent la patare, anumite substante care nu pateaza gresia portelanata pateaza marmura in profunzimea placii.

roads-fmg                                 FMG-Colectia Roads

Principalele avantaje ale gresiei portelanate sunt: duritatea, rezistenta la abraziune; este neabsorbanta, poate fi montata la interior si exterior, in piscine, pe suprafetele unde este necesar un produs rezistent la apa; este rezistenta la variatii de temperatura; este rezistenta la patare;  ignifuga;  rezistenta la inghet-dezghet; destinata cu precadere spatiilor cu trafic intens.

Colectii deosebite de gresie portelanata de la producatori consacrati si la preturi deosebite gasiti la Delta Studio, iara daca doriti sa le si vedeti si simtiti o puteti face in showromurile Delta Studio!

tagina-warmstones                               TAGINA-Colectia Warmstones

tagina                             TAGINA-Colectia Warmstones

ambiente59_12_zoom                             TAGINA-Colectia Warmstones

ambiente59_8_zoom                            TAGINA-Colectia Warmstones

percorsi-keope                               KEOPE-Colectia Percorsi

Zenith-Pietra-Piasentina-NEW2_1                              KEOPE-Colectia Percorsi

 

 

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.