Incalzire in pardoseala

Ghidul nostru esential pentru incalzirea unei locuintei

Confort, eficienta, libertate de a amenaja o incapere fara constrangerea unui calorifer, acestea sunt doar cateva motive pentru care proprietarii de locuinte aleg sa investeasca in sisteme de incalzire in pardoseala.

Incalzirea in pardoseala este potrivita pentru orice tip de proiect, de la constructii noi pana la renovarea locuintei actuale. Exista doua tipuri de sisteme pentru incalzire in pardoseala dintre care se poate alege, acestea adaptandu-se cu usurinta mai multor tipuri de pardoseli.

In acest articol, vom acoperi urmatoarele subiecte:

 1. Ce sunt sistemele de incalzire in pardoseala?
 2. De ce este recomandata incalzirea in pardoseala?
 3. Incalzire electrica in pardoseala
 4. Incalzire in pardoseala cu agent termic
 5. Care tip de incalzire in pardoseala este cel mai optim?
 • Utilizare simpla
 • Instalare simpla
 • Eficienta si functionare
 1. Tipuri de spatii potrivite pentru incalzirea in pardoseala
 2. Care este cel mai bun tip de material pentru pardoseală?
 • Placi ceramice si placi din piatra
 • Pardoseala din vinil
 • Pardoseala din cauciuc
 1. Porcelanosa, partener Delta Studio
 • Piatra naturala, pentru incalzire in pardoseala
 • Sistem de incalzire in pardoseala – Butech, Porcelanosa Grupo
 1. Incalzirea in pardoseala, perfecta pentru orice locuinta

Ce sunt sistemele de incalzire in pardoseala?

Sistemele de incalzire in pardoseala sustin un proces prin care suprafata pardoselii este incalzita. Acestea determina caldura sa fie propagata in intregul spatiu, creand conditii termice confortabile. Sistemele actuale se bazeaza pe utilizarea unor elemente de rezistență electrică sau pe sisteme hidraulice pentru încălzirea pardoselii.

Sistemele de incalzire functioneaza la o temperatura mai scazuta, deoarece suprafata de incalzire este de dimensiuni mai mari, in comparatie cu caloriferele traditionale (caloriferele functioneaza la o temperatura ridicata datorita dimensiunilor relativ mici).

Incalzirea in pardoseala poate fi instalata in cadrul unor proiecte noi sau poate fi retehnologizata in spatii deja existente. Aceasta poate fi instalata drept sistem primar de incalzire sau utilizata pentru a oferi incalzire suplimentara in spatii independente, precum baia. Poate fi instalata in combinatie cu surse de caldura regenerabile, masă termică și purjare pe timpul noptii.

Sistemele pot fi modulare sau proiectate si instalate customizat, cuprinzand izolatia sub sursa de caldura pentru a reduce pierderile de caldura.

De ce este recomandata incalzirea in pardoseala?

Prin instalarea sistemelor de incalzire in pardoseala, nevoia de calorifere se diminueaza. Caloriferele traditionale, alese incorect, pot intrerupe estetica generala a unei incaperi. In acelasi timp, acestea pot ocupa spatiu valoros, al carui potential ar putea fi maximizat prin integrarea unor piese de mobilier suplimentare si al altor elemente de decor.

Incalzirea in pardoseala este de asemenea, o modalitate extrem de eficienta pentru a incalzi o camera, cu scopul de a reduce pe cat de mult posibil, facturile de combustibil. Mai mult decat atat, spre deosebire de calorifere, incalzirea in pardoseala sporeste nivelul de confort prin distribuirea uniforma a caldurii. Deoarece sursa de caldura se afla in partea inferioara a incaperii, nu vor exista portiuni reci de camera si aceasta nu se va pierde.

Pentru renovarea unei bucatarii, exista motive suplimentare pentru a opta pentru incalzirea in pardoseala. Aceste sisteme functioneaza cu ajutorul unui termostat independent. Astfel in situatia in care se produce foarte multa caldura in interiorul bucatariei, exista posibilitatea de a reduce sau opri doar incalzirea din pardoseala bucatariei, restul locuintei fiind in continuare incalzita. In ceea ce priveste mentenanta bucatariei, incalzirea in pardoseala prezinta multe alte beneficii. Prin eliminarea caloriferelor se reduce numarul de suprafete care necesita curatare continua. Incalzirea in pardoseala are ca rezultat o miscare mai redusa a aerului, rezultand intr-o miscare mai scazuta a prafului. Asadar, sistemele de incalzire in pardoseala reprezinta o solutie mult mai igienica pentru un spatiu de bucatarie.

Incalzire electrica in pardoseala

Sistemele electrice de incalzire pot fi montate sub o pardoseala din piatra, placa ceramica, lemn sau chiar covoare. Elementul de incalzire este reprezentat de o serie de fire electrice instalate dedesubtul sau in interiorul planseului. Exista multiple tipuri de produse disponibile, incluzand cablaj, sisteme modulare sau covoare electrice.

Proiectarea instalatiei va depinde de dimensiunile spatiului, gradul de izolare al acestuia, natura structurii de pardoseala si tipul de acoperire a pardoselii. In cazul proiectelor noi, cablurile sau placile electrice de incalzire sunt montate sub stratul de sapa de beton si izolatie, asigurand o nivelare egala a pardoselii si deplasarea ascendenta a caldurii in spatiu.

Incalzire in pardoseala cu agent termic

Un astfel de sistem hidraulic constă intr-o serie de conducte conectate la un boiler care circula apa calda de-a lungul pardoselii. Pentru instalarea conductelor si a izolatiei se cere spatiu suficient de mare, ceea ce va rezulta in indepartarea temporara a pardoselii actuale. Acest proces poate fi dificil in cazul unei renovari (vor creste costurile finale si se va incetini intregul proces). Din acest motiv, incalzirea in pardoseala cu agent termic este mult mai potrivita in cadrul unui proiect nou de constructie.

Instalatia acestor sisteme este mai costisitoare in comparatie cu sistemele electrice, dar poate fi mai putin costisitoare in utilizarea pe termen lung.

Fiind sisteme cu temperatura scazuta, pot incorpora cu usurinta surse regenerabile de energie, cum ar fi panouri solare termice, pompe de caldura sol-apa, pompe de caldura aer-apa si asa mai departe.

Sistemele de incalzire bazate pe apa pot fi folosite atat pentru a asigura incalzirea unui spatiu, cat si racirea acestuia.

Care tip de incalzire in pardoseala este cel mai potrivit pentru locuinta dumneavoastra?

In timp ce conceptul de baza este acelasi, incalzirea electrica si incalzirea cu agent termic sunt diferite in ceea ce priveste avantajele si dezavantajele acestora.

Utilizare simpla

Ambele sisteme beneficiaza de un termostat, astfel incat temperatura la care functioneaza este vizibila si simplu de modificat. Pentru incalzirea in pardoseala cu agent termic se poate instala un colector care regleaza temperatura, pentru ca spatiul sa nu fie incalzit in mod excesiv, iar toate conductele sunt conectate la boiler. Atat sistemul electric, cat si cel termic, utilizeaza un tip de regulator (de tensiune sau de presiune), fluidizand utilizarea simpla a ambelor sisteme.

Instalare simpla

Instalarea sistemelor de incalzire electrica in pardoseala se realizeaza mult mai usor in raport cu instalarea sistemelor termice. Acestea sunt usor de rulat, fiind mult mai subtiri si nu necesita indepartarea temporara a pardoselii. Se pot instala in orice tip de spatiu cu deschidere spre o sursa de energie electrica. Cu toate acestea, se recomanda colaborarea cu un specialist, pentru a evita dificultatile in montare sau pericolul de accidentare.

Eficienta si functionare

Sistemele de incalzire in pardoseala pastreaza temperatura optima a pardoselii, mentinand apa cu ajutorul agentului termic intre 27 si 31 ° C. Bineinteles, aceasta temperatura va varia in functie de tipul pardoselii: in cazul unui covor extrem de gros, caldura se va propaga cu dificultate. Datorita acestei temperaturi scazute de functionare (mai scazute decat a caloriferelor) sistemele termice de incalzire sunt adesea mai eficiente decat caloriferele in a incalzi intreaga locuinta. La polul opus, sistemele de incalzire electrica in pardoseala sunt mai eficiente pentru spatiile mici (incaperi separate), intrucat costul de functionare este mai mare.

Tipuri de spatii potrivite pentru incalzirea in pardoseala

Incalzirea in pardoseala este deosebit de eficienta pentru spatiile mari in plan deschis, in special pentru cele cu tavan inalt. Intreaga podea propaga caldura oferind o senzatie placuta la nivelul picioarelor, iar temperatura spatiului se pastreaza optima.

Acest tip de incalzire radianta prezinta de asemenea, avantajul de a reduce nivelul de umiditate si de alergeni din aer.

Incalzirea in pardoseala este mai mult decat suficienta ca forma independenta de incalzire a unui spatiu. Cu toate acestea, capacitatile sale vor fi adesea dictate de alti factori precum tipul de acoperire al pardoselii si nivelurile de izolatie ale cladirii, in special ale peretilor si ferestrelor. Acesta este motivul pentru care calculele pierderii de caldura sunt esentiale. Performanta termica individuala a cladirii, va sugera cantitatea de caldura necesara in spatiul respectiv.

Spre exemplu, o incapere slab izolata, cu un numar mare de ferestre, nu se va putea incalzi complet in conditii de temperaturi exterioare scazute. Pot fi necesare izolarea suplimentara sau incalzirea suplimentara.

Din punct de vedere al confortului, exista o limita a temperaturii pardoselii sub care sistemul de incalzire poate opera. De aceea, incalzirea in pardoseala nu este potrivita pentru spatiile de dimensiuni reduse, unde raportul dintre suprafata podelei si volumul camerei este scazut.

Totodata, aceste sisteme de incalzire reprezinta o alegere potrivita pentru spatiul de bucatarie, in special pentru o bucatarie de tip open-space, conectata la camera de living. Sistemele de incalzire functioneaza perfect montate sub pardoseli dure, care sunt de obicei utilizate in bucatarie. In acest mod, spatiul odata ocupat de calorifer, poate fi valorificat pentru solutii de depozitare.

Care este cel mai bun tip de material pentru pardoseala?

La alegerea materialului pentru pardoseala se va tine cont de gradul de adecvare al acestuia pentru utilizarea cu sistemul de incalzire. Conductivitatea termica a materialului, rapiditatea si eficienta transferurilor de caldura catre suprafata pardoselii, reprezinta factorul decisiv in aceasta etapa. Bineinteles, cel mai indicat tip de pardoseala este cel cu o conductivitate buna, fiindca spatiul se incalzeste mai repede, temperatura este potrivita si functioneaza mult mai eficient. Cu toate acestea, se poate opta si pentru materiale mai putin conductive, in functie de nevoile si preferintele beneficiarului.

Pentru incalzirea in pardoseala, cele mai optime tipuri de pardoseli sunt placile ceramice si cele din piatra. Desigur, exista un sistem de incalzire radiant compatibil pentru fiecare tip de pardoseala. Optiunile adecvate sunt:

 • Placile ceramice si din piatra;
 • Pardoseli din vinil;
 • Covoare / carpete;
 • Pardoseli din cauciuc.

Piatra naturala, pentru incalzire in pardoseala

Piatra este de departe, cel mai vechi material de constructii cunoscut omului, fiind utilizat pentru constructii si amenajari inca din epoca preistorica.

Cu o duritate si rezistenta deosebite, PORCELANOSA Group, prin L’Antic Colonial, extrage si lucreaza piatra din starea sa initiala, pentru a crea o bogata varietate de tonuri si variante cu multiple domenii de aplicabilitate: pardoseli, blaturi, chiuvete, cazi de baie, etc. Colectia L’Antic Colonial este perfecta pentru instalarea unei pardoseli cu sisteme de incalzire.

Pentru a obtine o finisare mai buna, L’Antic Colonial aplica un tratament avansat acestui material natural pentru a il proteja. Bioprot este un tratament inovativ nanotehnologic inovator, aplicat pe suprafata placilor de piatra pentru a le oferi proprietati antibacteriene, pentru un strat suplimentar de igiena si siguranta, benefice in orice locuinta.

baie

Tipuri de pardoseli

Sistemele de incalzire in pardoseala pot fi montate sub orice tip de pardoseala. Singura diferenta intre materialele pentru finisaj, utilizate cu un sistem in pardoseala, este conductivitatea termica a acestora.

Placi ceramice si placi din piatra

Tipurile de pardoseala recomandate pentru sistemele de incalzire in pardoseala sunt placile ceramice si placile din piatra. Aceste tipuri de placi au un nivel crescut de conductivitate termica: caldura din interiorul conductei sau a sarmelor de incalzire, se transfera rapid spre suprafata pardoselii. Ceramica si piatra pastreaza caldura, crescand astfel eficienta sistemului. Datorita proprietatilor termice excelente, ceramica si piatra sunt ideale pentru functionarea sistemelor de incalzire in spatii cu pierderi mari de caldura. Temperatura acestui tip de spatii poate ajunge la 29 ° C sau mai mult.

Grosimea placilor ceramice si a celor din piatra are impact redus asupra productiei de caldura, dar creste timpul de incalzire. De aceea se recomanda optarea pentru o grosime maxima de 20 mm a placilor.

Placile ceramice si cele din piatra:

 • Materialele perfecte pentru incalzire in pardoseala
 • Proprietati excelente de transfer termic
 • Simplu de curatat.

Pardoseala din beton slefuit:

 • Material conductiv ce permite o incalzire rapida
 • Potrivit pentru incalzire electrica prin pardoseala si incalzire cu agent termic.

Ardezie si lespede:

 • Materiale natural conductive, excelente pentru incalzire in pardoseala
 • Suprafata de pardoseala foarte rezistenta, ideala pentru zonele dinamice.

Marmura:

 • Conductivitate termica buna
 • Incalzire lenta, in comparatie cu materialele mentionate anterior.

Pardoseala din vinil

Vinilul are capacitatea de a-si creste sau scadea temperatura intr-un timp scurt. Pardoselile din vinil se supun unei restrictii de temperatura maxima (27 ° C), limitand astfel propagarea caldurii. Nu este recomandat pentru spatiile cu pierderi mari de caldura.

Pardoseala din cauciuc

Cauciucul poate fi utilizat pentru instalarea sistemelor de incalzire in pardoseala. Podelele din cauciuc solid sunt, de obicei, foarte conductive, facilitand o incalzire rapida si o productie cantitativa de caldura. Se recomanda consultarea unui specialist inainte de achizitionarea acestui material.

baie

Porcelanosa, partener Delta Studio

Grupul Porcelanosa este unul dintre cei mai importanti producatori de placi ceramice, renumit atat pentru tehnicile avansate de productie, cat si pentru calitatea si versatilitatea modelelor de design. Lider de piata in nasterea unor noi tendinte, colectiile de pardoseli demonstreaza clar ca acestea sunt profund inspirate din materiale naturale, pastrand intotdeauna proprietatile si caracteristicile intrinseci ale ceramicii.

Colectiile Porcelanosa sunt versatile si simplu de instalat, incluzand serii care reproduc textura cimentului, cu un caracter ecologic (datorita utilizarii prelungite a materialelor reciclate).

Gama larga de placi ceramice reflecta diversitatea din mediul natural: granit, calcar, cuartit si bazalt, cu accent deosebit pe placile ceramice care reproduc bogatia si varietatea tonala a acestei roci metamorfice. Colectiile includ de asemenea, o utilizare rafinata a marmurei, care insufla o distinctie eleganta in orice decor.

Sistem de incalzire in pardoseala – Butech, Porcelanosa Grupo

Butech, o subcompanie PORCELANOSA Grupo si un expert in sisteme pentru constructii,  produce sisteme de incalzire geotermala potrivite pentru aproape orice tip de proiect. Sistemele de incalzire in pardoseala Butech utilizeaza caldura radianta pentru a obtine o senzatie naturala de caldura, foarte eficienta din punct de vedere al energiei consumate.

Aceste sisteme de incalzire in pardoseala utilizeaza o sarma subtire, care se incorporeaza in pardoseala. Au avantajul de a avea control asupra nivelului si vitezei de incalzire, fara calorifere vizibile si fara spatii aglomerate. In plus, pardoselele incalzite se usuca mult mai rapid, decat suprafetele neincalzite.

Incalzirea in pardoseala, perfecta pentru orice locuinta

Incalzirea sub pardoseala, in orice forma, adauga valoare oricarei locuinte si elimina nevoia pentru calorifere, permitand utilizarea spatiului la maxim. Indepartarea caloriferelor poate face diferenta intre o baie eleganta sau o simpla sala de dus. Lipsa unui calorifer ofera oportunitatea de a adauga o piesa de mobilier, pentru lux suplimentar. Mai mult decat atat, introducerea unui sistem de incalzire in pardoseala creste valoarea unei locuinte pe piata de cumparare.