Mituri despre Designul de Interior (2) – „este scump sa lucrezi cu un designer de interior”

In articolul precedent din aceasta serie ne-am familiarizat cu notiunea de designer de interior si felul in care contribuie acesta la bunul mers al lucrarilor de amenajare de interior. Am explicat care sunt etapele de lucru si de ce este ideal sa se apeleze la el intr-o faza incipienta a lucrarilor. Ramane insa prejudecata potrivit careia un designer de interior este scump (si, oricum, nu este clar cat costa un designer de interior). Multe persoane evita sa apeleze la specialisti, considerand ca nu au un buget pentru asa ceva, sau pentru ca „se pricep”.

Simona Bonea, designer de interior Avantgardesign Studio

Simona Bonea, designer de interior Avantgardesign Studio

Simona Bonea, designer de interior la Avantgardesign, ne explica faptul ca designerul economiseste de fapt din bugetul clientului, din timpul (si drumurile) acestuia pentru informare (asadar costuri pentru carburant si deplasari) pentru ca designerul/ specialistul  are deja informatii din piata, cunoaste produse si preturi, furnizori probati in timp, cu recomandari bune. Acest lucru este valabil si pentru echipele de montaj specializate, pe care le poate recomanda, pentru finisajele propuse de el si amenajarea efectiva. In plus, experienta designerului in lucrul cu produsele recomandate ii permite sa stie ce tip si cantitate de materiale, de finisaje, ce forme s.a. se preteaza si rezista in timp. O economie initiala, la costul produsului, se va dovedi pagubitoare mai tarziu, atunci cand solutiile inferioare ca pret, alese in necunostinta de cauza, vor necesita reparatii multiple, inlocuire, generand costuri suplimentare ca timp si buget.

Amenajare de interior Cofetaria Naturalia

Amenajare de interior Cofetaria Naturalia

De ce este mai eficient sa se lucreze inca de la inceput cu un designer de interior?

In primul rand deoarece, lucrand alaturi de un specialist, clientul economiste, dupa cum s-a aratat mai sus. Atat bani, cat si timp. Daca se preia casa la rosu, sunt implicate multe etape care depind unele de altele si pot implica echipe diferite de montatori. In cazul in care nu se eficientizeaza fluxul lucrarilor de catre un specialist, intervin timpi de asteptare care intarzie lucrarea si genereaza costuri ce pot fi evitate. Specialistul cunoaste legislatia si normele de constructie si s-a confruntat in trecut cu nenumarate aspecte care ar putea debusola un neinitiat.

Open space cu zona de relaxare si dining

Open space cu zona de relaxare si dining

Designerul va face o lista de lucrari si o etapizare, de la bun inceput, pentru ca beneficiarul sa fie pus in tema cu ordinea acestora. Exista produse pe comanda, care nu sunt in stoc, iar designerul va sti in ce moment optim sa le comande astfel incat sa nu genereze timpi  de asteptare dar nici sa nu se cheltuiasca prin depozitarea lor.  In stadiul de santier, designerul interactioneaza cu seful de santier, economiseste timp si compenseaza lipsa de informatie a unui incepator. In felul acesta, se pot inlatura costurile ascunse si timpii de asteptare, care se reflecta pana la urma tot in costuri.

Un dormitor contemporan feminin, amenajat prin desfiintarea logiei si integrarea ei in spatiul interior al dormitorului

Cat costa un designer de interior?

In general, costul se calculeaza la metru patrat de spatiu util de amenajat, dar se ia in considerare si dimensiunea lucrarii si a spatiului – cu cat suprafata este mai mica, cu atat pretul pe metru patrat creste – la o baie de 4 mp, nu se justifica acelasi tarif/ suprafata ca cel pentru o casa de 100 mp, pentru ca la o baie se lucreaza cateva ore doar pentru stereotomii. Spatiile publice implica un cost mai mare, deoarece necesita informari mai multe, documentari, aprobari si avize .

Amenajare baie pentru o clinica

Amenajare baie pentru o clinica

Costul unui designer de interior porneste de la 10 EUR/ m2 si este personalizat pe spatiul dat. Un client, pentru un anumit spatiu, isi poate dori randari 3D, pentru a vedea detalii de culori si finisaje, pentru alte spatii nefiind nevoie de un proiect atat de detaliat. Planurile si schitele sunt esentiale in orice lucrare de amenajare/ reamenajare. Randarile 3D sunt importante, deoarece este greu sa vizualizezi mental un spatiu privind un plan bidimensional.

Aceasta randare 3D pentru un living a convins proprietarii ca un open space este cea mai buna solutie

Aceasta randare 3D pentru un living a convins proprietarii ca un open space este cea mai buna solutie

De exemplu, pentru un apartament de 3 camere, pretul unui designer poate fi de 1000 EUR, pentru o vila 2500-3000 EUR, tarife care includ toate etapele mentionate mai sus – schite 2D, 3D, stereotomii, schite amplasamente sanitare, electrice, proiect detaliat de mobilier, alegere finisaje, vizite la furnizori, vizite pe santier la etapele cheie etc. La evaluarea acestui cost, trebuie avut  in considerare timpul necesar pentru finalizarea unei lucrari, care presupune in general cateva luni de lucru (exista lucrari care se prelungesc la un an sau chiar mai mult si pretul va creste).

Randare 3D dormitor - vedere de sus

Randare 3D dormitor – vedere de sus

In articolul urmator din aceasta serie, vom vedea felul in care un designer de interior eficientizeaza lucrarile de amenajare pe fiecare spatiu in parte (baie, bucatarie, dormitor etc).

Toate imaginile din articol sunt din proiecte Avantgardesign.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *