Modele de case recunoscute în lume

Majoritatea oamenilor preferă o îmbinare a mai multor stiluri arhitecturale, în momentul în care sunt în căutarea unor diverse modele de case și doresc să își imagineze casa ideală. Există însă multe aspecte de luat în considerare: unele climate sunt mai potrivite pentru anumite modele de case, fie că tipul acoperișului ales este corespunzător pentru iernile înzăpezite sau se optează pentru o curte interioară mobilată pentru verile însorite. De asemenea, luăm în considerare și mediul ambiant precum și clădirile vecine atunci când se alege un stil arhitectural pentru casa dumneavoastră.

Este de preferat să lucrați îndeaproape cu un arhitect și/sau specialist în amenajări interioare  pentru a găsi stilul perfect pentru dorințele și nevoile dumneavoastră.

Am pregătit mai jos o listă ce cuprinde unele dintre cele mai populare stiluri arhitecturale, împreună cu imagini ce surprind modele de case, cu scopul de a vă ușura procesul de formare al planului pentru casa ideală.

Modele de case moderne

Arhitectura modernă a apărut în prima jumătate a secolului al XX-lea și a devenit un stil dominant în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Noile progrese și experimente în tehnologia construcțiilor, în special utilizarea mai ușoară a sticlei, a oțelului și a betonului armat, au propulsat această tendință arhitecturală. Arhitectura modernă a fost inspirată de mișcarea artei istorice a modernismului și a fost o respingere a arhitecturii tradiționale neo-clasice, populară pentru secolul al XIX-lea.

Arhitectura modernă este adesea gândită ca fiind aceeași cu cea contemporană. Deși sunt legate, arhitectura contemporană se referă pur și simplu la arhitectura „acestui timp”, adică la ceea ce se construiește acum. Arhitectura contemporană este considerată a fi o arhitectură inovatoare și orientată spre viitor. Acestea fiind spuse, nenumărate construcții în spiritul arhitecturii contemporane împrumută astăzi multe elemente din arhitectura modernă.

Casele moderne mizează pe forme geometrice, unele optând pentru un acoperiș plat, efectul obținut putând fi unic, dar dramatic. Componentele lor sunt de obicei sticla, oțelul și betonul, ce imprimă ideea de solid, permițând ca albul să predomine în cromatica locuințelor moderne. Ferestrele din podea până în tavan sunt o caracteristică comună în multe case moderne. Pe interior, casele moderne utilizează un plan de etaj deschis. Locuințele moderne se concentrează asupra funcționalității, iar liniile geometrice curate sunt reluate și în designul interior.

Modele de case în stil victorian

Modelele de case în stil victorian au apărut din libertatea oferită de revoluția industrială, în condițiile în care noile tehnologii au oferit noi tehnici de construcție capabile să elaboreze asemenea detalii. Această arhitectură a apărut între 1830 și 1910 în timpul domniei Reginei Victoria, de aici și numele.

Casele victoriene sunt case elaborate cu detalii complicate în interior și în exterior. De obicei, în construcția lor primează detaliile estetice în favoarea celor funcționale. Acestea sunt formate din planuri asimetrice, porți mari ornamentale, alături de turnurile evaluate la o scară largă. Din punct de vedere stilistic, aceste case au adesea un număr mare de ornamente, culori strălucitoare, ferestre pentru arcade și balustrade decorative.

Aceste case au adesea planuri de etaj complexe cu o multitudine de camere, creând o imagine mai amplă asupra interiorului. Formele neregulate ale camerelor oferă o mulțime de oportunități pentru ferestrele exterioare, scaune confortabile și zone de luat masa, intime.

Modele de case în stil scandinav

Printre caracteristicile acestei locuințe se numără ușile din sticlă, ferestrele înalte, care contribuie la efectul de lumină solară. Predomină lemnul, regăsit în elemente precum parchetul sau decorațiunile, iar albul sau griurile sunt întâlnite printre cele mai populare game cromatice, regăsite în astfel de ambienturi. Locuințele scandinave promovează tehnologii de economisire a energiei putând fi echipate și cu panouri solare. Interiorul mizează pe contururi clare, materiale de construcții naturale, decor minimal, cu accent pe confort.

Modele de case clasice

Arhitectura acestei structuri se bazează pe standardele clasice. Exteriorul urmărește simetria clădirii, unde se regăsesc coloane, frontoane triunghiulare, pridvoare, dar și balustrade.

Modelele caselor de tip clasic sunt înnobilate cu pilaștri și mulaje. Materialul preferat este piatra, cu toate acestea, în timpurile noastre, elementele de decor pot fi realizate din materiale sustenabile sau mai economice. Casele clasice au adesea două etaje.

Modele de case cu design minimalist

Arhitectura minimalistă, denumită uneori „minimalism”, implică utilizarea elementelor de design simple, fără ornamentare sau decoruri. Susținătorii minimalismului promovează condensarea conținutului și a formei unui desen sau model în esența sa, dezvăluind adevărata „esență a arhitecturii”.

Arhitectura minimalistă a apărut în urma mișcărilor Bauhaus în anii 1920. Arhitecți precum Ludwig Mies van der Rohe au susținut că minimalismul a dat putere maximă spațiului arhitectural.

În general, ideea minimalismului poate fi descrisă ca „less is more”, sau cum arhitecții afirmă: „faceți mai mult cu mai puțin”. Arhitecții minimaliști utilizează spațiul ca element de design în sine. În loc să încerce să umple spațiul cu caracteristici, ele creează modele de case unde chiar și spațiul gol este gândit cu grijă și integrat ca element de design. Formele de bază și liniile drepte, curate sunt, de asemenea, tehnici importante utilizate în designul minimalist, precum jocul cu diferite tipuri de iluminat. Rezultatul se rezumă la două cuvinte: elegant și liniștitor.

Modele de case în stil contemporan

Spre deosebire de arhitectura modernă, regăsită în perioada de la începutul până la mijlocul secolului al XX-lea, arhitectura contemporană face referire la stilul arhitectural actual. Deoarece stilurile de arhitectură din zilele noastre sunt numeroase, este dificil de apreciat o definiție formală sau precisă a arhitecturii contemporane. Arhitecții care construiesc în perspectivă contemporană urmăresc liniile clare, curate și caracterul utilitar al arhitecturii moderne, dar totuși încearcă să proiecteze mai mult clădiri personalizate. Stilul contemporan se regăsește în aspecte precum ferestrele înalte, care permit integrarea unei cantități considerabile de lumină naturală, alături de spații deschise mari, ce oferă senzația de aerisire. Cadrele clădirilor deviază de la simetrie, adesea căpătând forme unice. Arhitecții contemporani se concentrează pe construcții ecologice care sunt eficiente din punct de vedere energetic și permit încorporarea materialelor reciclate.

C House- Parasite Studio, Romania

 

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.