Modele de case recunoscute in lume

Majoritatea oamenilor preferă o imbinare a mai multor stiluri arhitecturale atunci când sunt în căutarea unor diverse modele de case și își imaginează casa ideală. Exista însă multe aspecte de luat în considerare: unele climate sunt mai potrivite pentru anumite modele de case, fie că tipul acoperișului ales este potrivit pentru iernile înzăpezite sau preferința unei curți interioare mobilate pentru verile însorite. De asemenea, luăm în considerare și mediul ambiant precum și clădirile vecine atunci când alegeți un stil arhitectural pentru casa dumneavoastră.

Este de preferat să lucrați îndeaproape cu un arhitect și/sau specialist in amenajări interioare  pentru a găsi stilul perfect pentru dorințele și nevoile dumneavoastră.

Am pregătit mai jos o listă ce cuprinde unele din cele mai populare stiluri arhitecturale, împreună cu imagini ce suprind modele de case, pentru a vă ușura procesul de formare al planului pentru casa ideală.

Modele de case moderne

Arhitectura modernă a apărut în prima jumătate a secolului al XX-lea și a devenit un stil dominant în urma celui de-al doilea război mondial. Noile progrese și experimente în tehnologia construcțiilor, în special utilizarea mai usoară a sticlei, a oțelului și a betonului armat, au propulsat această tendintă arhitecturală. Arhitectura modernă a fost inspirată de mișcarea artei istorice a modernismului și a fost o respingere a arhitecturii tradiționale neo-clasice care a fost populară în secolul al XIX-lea.

Arhitectura modernă este adesea gândită ca fiind aceeași cu cea contemporană. Deși sunt legate, arhitectura contemporană se referă pur și simplu la arhitectura „acestui timp”, adică la ceea ce se construiește acum. Arhitectura contemporană este considerată a fi o arhitectură inovatoare și orientată spre viitor. Acestea fiind spuse, o mulțime de constructii in spiritul arhitecturii contemporane împrumută astăzi multe elemente din arhitectura modernă.

Casele moderne mizeaza pe forme geometrice, poate cu acoperiș plat, efectul obtinut putand fi dramatic. Componentele lor sunt de obicei sticlă, oțel și beton, ce imprimă ideea de solid, iar albul predomină în cromatica locuințelor moderne. Ferestrele din podea până în tavan sunt o caracteristică comună în multe case moderne. Pe interior, casele moderne utilizează un plan de etaj deschis. Locuințele moderne se concentrează asupra functionalității, iar liniile geometrice curate sunt reluate și în designul interior.

Modele de case in stil victorian

Modelele de case de stil victorian au aparut din libertatea oferită de revoluția industrială, în condițiile în care noile tehnologii au oferit noi tehnici de construcție capabile să elaboreze asemenea detalii. Această arhitectură a apărut între 1830 și 1910 în timpul domniei reginei Victoria, de aici și numele.

Casele victoriene sunt case elaborate cu detalii complicate în interior și în exterior. De obicei, in constructia lor primeaza detaliile estetice in favoarea celor functionale. Acestea au planuri asimetrice, porți mari ornamentale,  și turnuri mari. Din punct de vedere stilistic, aceste case au adesea un numar mare de ornamente, culori strălucitoare, ferestre pentru arcade și balustrade decorative.

Aceste case au adesea planuri de etaj complexe cu o multitudine de camere. Formele neregulate ale camerelor oferă o mulțime de oportunități pentru ferestrele exterioare, scaune confortabile și zone de luat masa intime.

Modele de case in stil scandinav

Printre caracteristicile acestei locuințe se află ușile din sticlă, ferestrele înalte, care este dictată de deficitul de lumină solară. Predomină lemnul, de la parchet până la decorațiuni, albul sau griurile fiind cele mai intâlnite game cromatice. Locuințele scandinave promovează tehnologii de economisire a energiei putând fi echipate și cu panouri solare. Interiorul mizează pe contururi clare, materiale de construcții naturale, decor minimal, cu accent pe confort.

Modele de case clasice

Arhitectura acestei structuri se bazează pe standardele clasice. Exteriorul urmărește simetria clădirii, vom regăsi coloane, frontoane triunghiulare, pridvoare, balustrade.

Modelele caselor de tip clasic sunt înnobilate cu pilaștri și mulaje. Materialul preferat este  piatra, cu toate acestea, în timpurile noastre, elementele de decor pot fi realizate din materiale sustenabile sau mai economice. Casele clasice au adesea două etaje.

Modele de case cu design minimalist

Arhitectura minimalistă, denumită uneori „minimalism”, implică utilizarea elementelor de design simple, fără ornamentare sau decoruri. Sustinatorii minimalismului promovează condensarea conținutului si a formei unui desen sau model in esența sa, dezvaluie adevarata „esenta a arhitecturii”.

Arhitectura minimalistă a apărut din mișcările Bauhaus în anii 1920. Arhitecți precum Ludwig Mies van der Rohe au susținut că minimalismul a dat putere maximă spațiului arhitectural.

În general, ideea minimalismului poate fi descrisă ca „less is more”, sau cum arhitecții afirmă: „faceți mai mult cu mai puțin”. Arhitecții minimaliști utilizează spațiul ca element de design în sine. În loc să încerce să umple spațiul cu caracteristici, ele creează modele de case unde chiar și spațiul gol este gândit cu grijă și integrat ca element de design. Formele de bază și liniile drepte, curate sunt, de asemenea, tehnici importante utilizate în designul minimalist, la fel ca și jocul cu diferite tipuri de iluminat. Rezultatul este elegant, liniștitor.

Modele de case in stil contemporan

Spre deosebire de arhitectura modernă, definită ca perioada de la începutul până la mijlocul secolului XX, arhitectura contemporană se referă la stilul arhitectural actual. Deoarece stilurile de arhitectură din zilele noastre sunt numeroase, este dificil integrarea într-o definiție formală sau precisă a arhitecturii contemporane. Arhitecții care construiesc în perspectiva contemporană urmăresc liniile clare, curate și caracterul utilitar al arhitecturii moderne, dar încearcă să proiecteze mai mult clădiri personale. Stilul contemporan descrie ferestre mari, care permit o cantitate mare de lumină naturală și spații deschise mari, oferind senzația de aerisire. Cadrele clădirilor deviază de la simetrie, adesea căpătând forme unice. Arhitecții contemporani se concentrează pe construcții ecologice care sunt eficiente din punct de vedere energetic și încorporează materiale reciclate.

C House- Parasite Studio, Romania

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *