5 Cele mai populare modele de bucătării care nu se vor pierde în timp

La fel ca îmbrăcămintea sau mobilierul, bucătăriile pot aborda mai multe stiluri. O bucătărie nouă valorează cel mai mult și totodată e cea care va rezista cel mai mult. Cu toții știm că alegerea unor modele de bucătarii necesită puțin mai multă atenție. În general, vă ajută să realizați dacă preferați un aspect mai clasic sau unul mai modern. Luarea acestei decizii va contribui la valorificarea alegerilor privind aspectul general, de la culoarea peretelui până la alegerea ușilor de dulap.

Alegerea unei teme de design foarte specifice, cum ar fi Colonial francez sau Art Deco, vă oferă un plan și mai bine organizat. De exemplu, stilurile de design care amestecă și potrivesc mai multe tipuri poartă denumirea de stiluri eclectice.  Aspectul care îmbină elementele tradiționale cu cele contemporane este considerat un stil de design tranzitoriu.

Modele de bucătării tradiționale

Bucătăriile tradiționale au un aspect formal și elegant, caracteristic caselor americane și europene din secolele XVIII, XIX și începutul secolului al XX-lea.

Elemente caracteristice: dulapuri din cireș, nuc și mahon; articole și aparate antice; lemn, piatră sau alte materiale naturale.

  • Italian: La fel ca stilul victorian, o bucătărie în stil italian se bazează pe detaliile elegante ale dulapurilor, în special cele de turnare și finisare.
  • Georgian: Formal este cuvântul cheie atunci când proiectăm o bucătărie georgiana. Se folosește lemn închis, cum ar fi cireș, nuc și mahon pentru dulapuri. Panourile înalte sunt tipice, la fel și dulapurile stivuite care ajung la tavan. Accentele negre (cum ar fi o insulă neagră pictată) sunt de asemenea caracteristice acestui stil.
  • Victorian: Eleganța este cuvântul cheie atunci când vine vorba de bucătăriile victoriene. Inspirația principală prezintă ușile înalte ale catedralelor, accentuate de ornamente. Lemnul de culoare întunecată și puternică este cea mai bună variantă atunci când vine vorba de dulapuri.

Modele de bucătarii tranziționale

Desigur, cel mai popular stil de astăzi, bucătăria de tranziție, combină caracteristici atât de design tradițional cât și modern pentru a crea un aspect proaspăt și actualizat. Scopul este acela de a echilibra familiaritatea înfrumusețată a designului tradițional cu noile vopseluri, tendințe și materiale ale zilelor actuale. O reușită care nu pare ciudată sau futuristă.

Bucătăriile de tranziție includ elemente de design tradițional și contemporan. Eclectic prin definiție, ele amestecă materiale naturale și artificiale, precum și finisaje și texturi.

Liniile de proiectare din bucătăriile de tranziție sunt, în general, mai moi, înclinate spre cele simple și liniare. Ele nu sunt atât de extrem încărcate cu accente decorative. Se pot utiliza ornamente simple în contextul modelării dulapurilor. Cu profilul lor curat și raționalizat, ușile în stil Shaker sunt populare printre modelele de bucătărie de tranziție. Dulapurile sunt adesea finisate într-o pată naturală de lemn, sau altfel într-o vopsea neutră, cum ar fi alb, gri sau negru.

Un amestec jucăuș de bucătarii vechi și noi, stilul de tranziție încearcă adesea să surprindă noi stiluri fără întreruperi, cu o amprentă personală. Stilul de design modern Country este un exemplu perfect al unei bucătării de tranziție. Alte stiluri pe care le puteți întâlni în cadrul categoriei de tranziție includ Mișcarea Arts-and-Crafts inspirată de Frank Lloyd Wright, precum și stilurile Cottage inspirate de ceramica Barn.

Modele de bucătării country

Bucătăriile country sunt vesele și primitoare, cu lumini și culori strălucitoare. Dulapurile sunt vopsite și vitrate, evidențiate de coșurile țesute cu motive florale, amplasate pe rafturile decorative.

Elemente caracteristice: materiale cu model floral, dungi sau carouri; țesături pe pereți sau la ferestre, ornamente sculptate manual.

Pentru a menține un aspect artizanal, dulapurile din pin sau stejar sunt predominante.

Modele de bucătării contemporane

Bucătăriile contemporane tind să fie descrise ca fiind moderne, minimaliste și geometrice. Caracteristicile de bază sunt evidențiate prin linii orizontale, asimetrice, lăsând neobservabilă lipsa ornamentării. Materialele sunt adesea concepute de om, și mai puțin naturale, printre ele deosebindu-se următoarele: oțel inoxidabil, laminat, sticlă, beton, crom și lac.

Modelele de bucătării contemporane cuprind stiluri din anii 1940 până în prezent, cu influențe din Italia, Germania și Scandinavia.

Câteva elemente caracteristice acestui stil sunt:

  • Cadrele fără rame;
  • Dulapuri din oțel inoxidabil, alb, laminat, sau din lemn subțire cum ar fi mesteacăn sau arțar;
  • Ușile dulapurilor: cu plăcuțe sau cu ridicare orizontală;
  • Articole din sticlă mată;
  • Oțel inoxidabil și alte accente metalice;
  • Dulapuri și contoare curbate.

Modele de bucătării Arts & Crafts

Bazându-se pe formă și funcționalitate, modelele de bucătării Arts & Crafts se bazează pe un aspect natural, cu un accent deosebit pe măiestrie. Ușile din panouri încadrate cu cadre groase sunt amplasate într-un mod dominant. Pentru un accent interesant, încercați să contrastați finisajele ori lemnul ramei cu cele ale ușilor sau ale panourilor.

Elemente caracteristice: culorile neutre descoperite în natură, dulapuri cu panouri de interior, vitralii și corpuri de iluminat, diverse tipuri de lemn, linii clare, puternice.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.