Modele de living – 5 exemple de cum puteți să vă amenajați livingul

Atunci când vorbim despre proiectarea și implementarea unei amenajări pentru living, vă recomandăm să luați în calcul câteva principii de baza.

[av_sidebar widget_area=’Table of Contents’ av_uid=’av-wpns0m’]

Principii de bază pentru amenajarea unui living

1. Funcționalitatea

Designul mobilierului și al întregii amenajări, trebuie să fie adaptat stilului de viață și activitățiilor pe care le întreprindeți în interiorul locuinței dumneavoastră. De exemplu, este recomandat ca o familie cu copii să opteze pentru piese de mobilier rezistente șocurilor, cu margini rotunjite, care le vor permite micuților să exploreze fără să se rănească sau să spargă ceva. În acest caz suprafețele vor fi moi, ușor de curățat și întreținut.

2. Alegerea stilului de design interior

Pentru a vă ușura procesul decizional și a filtra din multitudinea de opțiuni, care poate deveni copleșitoare, puteți începe selecția analizând diverse stiluri de amenajare. Veți descoperi fără îndoială, că anumite stiluri se pliază mai bine pe personalitatea dumneavoastră și în același timp se încadrează în bugetul dorit. De la modern la clasic, contemporan, shabby sau rustic, odată ce v-ați decis pentru un anumit stil, efortul va fi diminuat considerabil.

3. Investiția într-o canapea de calitate

Living-ul este inima casei, iar canapeaua de cele mai multe ori elementul central în amenajarea lui. Acesta este locul care adună numeroase persoane, este un spațiu care facilitează socializarea prin forma și funcționalitatea sa. Marchează, de asemenea, zona de relaxare și de cele mai multe ori este un punct focal al amenajării, delimitând zonele încăperii. Vă recomandăm așadar, să-i acordați o importanță deosebită și să vă asigurați că alegeți cu grijă tipul de canapea, dimensiunea, culoarea și materialul.

Canapelele extensibile, în special cele modulare sunt recomandarea dintâi a specialiștilor în design interior, datorită designului lor modern și a posibilității de reconfigurare. Acestea sunt formate din mai multe corpuri, care prin alăturare și prindere în diverse poziții, își pot schimba forma în variate moduri.

În cazul în care cel mai mult prețuiți rezistența, vă sfătuim să alegeți o canapea fixă. Acestea au o construcție simplă, care nu le permite restructurarea, dar prezintă mai puține posibilități de a fi deteriorate. Trebuie să luați în calcul doar întreținerea tapițeriei.

Living-uri în funcție de stilul arhitectural

Model de living clasic

Stilul arhitectural clasic este un stil care debordează de eleganță și sofisticare. Estetica amenajărilor clasice este construită pe baza unor elemente preluate din stilul secolelor XVIII-lea și al XIX-lea. Mobilierul executat în acest stil este compus din piese elegante, combinând prelucrarea artizanală cu fabricarea de serie.
Fiind un stil recunoscut pentru o estetica bogată, aduce în prim plan decorațiuni și detalii elaborate, modelate în lemn. Se caracterizează prin linii ondulate, forme organice și evitarea unghiurilor ascuțite.

Pentru a aduce un living clasic în zilele noastre este important să compensați aspectul luxuriant al secolului al XIII-lea cu suprafețe uni și materiale moderne. În plus, este indicat să limitați numărul de piese de mobilier și obiecte incluse în amenajare.
Acestea ar trebui să fie echilibrate, fără a fi supraîncărcate, ceea ce poate deveni uneori o provocare dacă folosiți predominant lemn sau tonuri închise.

Gama cromatică specifică stilului clasic este amplă, predominând culorile calde. La nivelul mobilierului sau al tapetului, se regăsesc adesea motive florale, reiterări de forme abstracte sau stilizări din lumea animală. În cazul în care amenajarea nu este prea încărcată, puteți include o culoare sau o combinație de două nuanțe vibrante, care vor crea un efect scenografic.

Lambriurile elaborate și panourile din lemn sunt o altă trăsătură tipică, după care puteți recunoaște acest stil. Bogăția detaliilor la nivelul lemnului se regăsește și în pardoseală.

Puteți obține un living în stil clasic de asemenea, incluzând o canapea impunătoare, perne cu modele decorative, decorațiuni cu pereți încadrați și draperii din țesături voluptoase.

Modele de living contemporan

Stilul contemporan este adesea confundat cu cel modern. Acesta din urmă reprezintă epoca de până în anii 1970, în timp ce designul contemporan desemnează stilul din ziua de astăzi. Prin urmare, acesta este un stil eclectic, într-o continuă schimbare, care a asimilat influențe din mai multe stiluri arhitecturale.

Totuși sunt câteva trăsături care îl caracterizează, și anume: minimalismul, liniile simple și curate și spațiile tip open space.

În plus, un stil contemporan de amenajare este definit prin simplitate, sofisticare subtilă, folosirea deliberată a texturilor și liniilor curate. Interioarele tind să evidențieze mai mult spațiul decât obiectele. Accentuând culorile, spațiul și formele, interioarele contemporane au un aer fresh și revigorant.

Nuanțele neutre, negrul și albul sunt principale nuanțe folosite, care sunt valorificate prin combinarea cu accente de culori vibrante. Dacă pereții sunt albi sau în tonuri estompate, pun la dispoziție o pânză excelentă pe care o puteți experimenta cu o gamă cromatică diversă. În caz contrar, dacă pereții sunt colorați,este indicat să echilibrați aspectul general îndreptându-vă către culori desaturate.

Mobilierul compact cu spații de depozitare ascunse, platformele libere, tavanul înalt și spațiile goale, confirmă filozofia less is more. Cel mai pronunțat și distinct element compozițional al designului contemporan este linia. Fie că sunt linii drepte, verticale, orizontale sau forme organice, liniile nu pot fi trecute cu vederea într-un interior contemporan.

Spațiile în plan deschis au devenit din ce în ce mai prezente în viețile noastre, de la spațiul de birou din cadrul living-ului, până la zona de dining din living. Aceste spații trebuie proiectate corect, pentru a utiliza fiecare colț al încăperii pentru propria funcție. Designul nu îndeplinește doar un rolul estetic, ci și funcțional, separă vizual spațiul și asigură o continuitatea estetică acestuia.

Un living modern de tip open-space reprezintă o alegere excelentă datorită aspectului social, perfect pentru interacțiunea membrilor familiei. Design-ul alocat fiecărei zone în parte ( zona de relaxare, zona de dining,zona de lucru, separate de covoare, corpuri de iluminare, comoda TV, etc.) mențin spațiul organizat, dar in același timp fluid.

Modele de living modern

În ceea ce privește stilul arhitectural modern acesta este ancorat în secolul al XIX-lea, marcând perioada 1920 – 1970. După cum am menționat, stilul modern este adesea confundat cu cel contemporan, deoarece acesta din urma îl precede și preluat multiple influențe ale stilului modern.

Stilul modern cuprinde mai multe substiluri. Primul dintre acestea, care s-a format în 1920 este Art Deco-ul. Modernismul a reprezentat un curent revoluționar, care a transgresat barierele artei și a arhitecturii, influețând de la modul în care oamenii locuiesc și trăiesc, la felul în care gândesc. Spre exemplu Less is More, deviza lui Mies Van der Rohe continuă să influențeze mentalitatea și filozofia de viață a multor persoane.

Materialele caracteristice modernismului sunt oțelul, metalele, plasticul și sticla. Piesele de mobilier cu forme organice și unitare sunt elemente de referință ale stilului modern. Datorită avansurilor tehnologice a fost posibilă turnarea acestora și obținerea unor forme spectaculoase. Spațiile deschise și luminoase, cu ferestre mari și contrastele puternice de culoare marchează această remarcabilă etapă din istoria designului.

Pentru a obține un living modern vă recomandăm să luați în calcul următoarele idei:
• Linii drepte și curate;
• Placi de dimensiuni mari cu muchii rectificate;
• Podele din lemn de esență tare;
• Biblioteci de perete;
• Planurile de etaj deschise, cu puțini pereți;
• Utilizarea metalelor;
• Culoare accentuată;
• Numărul limitat al accesoriilor precum perne și covoare

Model de living mediteranean

Stilul mediteranean este un stil diafan, inspirat din natură și din clima blândă și prietenoasă a țărilor situate la malul Mediteranei. Gama cromatică a amenajărilor în stil mediteranean este luminoasă și vibrantă, culorile sunt primitoare și relaxante, nu foarte dramatice, iar texturile sunt moi și texturate. Liniile sinuoase și formele organice, care imită elementele naturii scăldate în soare, reprezintă o altă trăsătura distinctă. Lumea acvatică este o sursa esențială de inspirație pentru amenajarea unui living mediteranean. Pentru a încadra amenajarea living-ului în acest stil, vă recomandăm să folosiți mult alb în combinație cu aquamarin, sau diverse nuanțe de terracotta. Locuințele mediteraneene abundă în plante și flori precum leandru, lămâi, agave și yucca, care dacă luminozitatea încăperii va permite, pot fi crescute și în România. Arcadale și ferestrele mari, care premit pătrunderea luminii în interiorul încăperilor reprezintă o altă trăsătură specifică stilului mediteranean.

Elemente specifice:

  • Mobilier rustic;
  • Pereți și suprafețe texturate;
  • Culori vibrante și/sau pământii;
  • Lămpi de tavan din lemn;
  • Natura ca inspirație;
  • Utilizarea plăcilor de teracota, a pietrei tăiate și a lemnului de pin.

Modele de living Country Modern

Stilul country reinterpretat este un clasic tradițional. Acesta însumează influențe ale folclorului american și ale vieții rurale franceze. Îndepărtându-se de stilul country clasic, stilul clasic modern permite inserția unor motive ludice printr-o abordare minimalistă.

Acesta nu poate fi complet fără includerea elementelor din lemn. Grinzile expuse, lambriurile de lemn și parchetul, sunt doar câteva forme în care poate fi aplicat, pentru a obține un living country modern. Stilul country se remarcă prin simplitate, printr-o estetică călduroasă și primitoare, și prin folosirea unei game cromatice compusă din nuanțe de crem și maro.

Optați așadar, pentru culori estompate și tonuri naturale. Un interior country, chiar dacă este modern trebuie să transmită un aer de epocă, care poate fi obținut prin integrarea unor obiecte de antichitate. Semnele datorate trecerii timpului sunt celebrate în stilul country, astfel că zgârieturile, umflăturile și depresiunile regăsite la nivelul lemnului sunt apreciate și scoase în evidență.

 

Modele de living Art Deco reinterpretat

Pentru cei care își doresc să aducă eleganța și rafinamentul din Marele Gatsby în viețile și casele lor vă prezentăm 4 modalități menite să vă ghideze în acest demers.
Stilul Art Deco a apărut prima oară în Franța în anii 1920, preluând numele de la Expoziția Internațională de Art Decorative și industriale moderne. Acesta a fost inspirat de avansurile tehnologice din anii ‘20, ceea ce este redat prin liniile dinamice și formele geometrice și aerodinamice, caracteristice acestui curent. Art Deco este recunoscut pentru aspectul său luxos, accentuat prin folosirea aluminiului, oțelului inoxidabil, sticlei, plasticului, lacului, furnirului și pieilor exotice.

1.Culori, culori, culori

Este important ca atunci când stabiliți gama cromatică, să optați pentru culori care se completează cu o atingere de argintiu, negru sau crom, tonuri tipice pentru stilul Art Deco. Aveți la dispoziție o gamă largă de culori care sunt complementare detaliilor lucioase sau negre – nuanțe de roz, roșu, verde, albastru și galben deschis.

2.Materiale și finisaje

Piesele Art Deco fac uz de o paletă largă de materiale, care au ca numitor comun finisajele lucioase și suprafețele reflectante. Pentru un look Art Deco contemporan puteți combina materiale precum beton aparent, marmura, terazzo, oțel inoxidabil și accente de auriu sau cupru. În ceea ce privește materialele textile, catifeaua, pieile exotice și texturile satinate vă pot conferi look-ul Art Deco pe care-l doriți.

3. Șabloanele decorative sunt reprezentative pentru stilul Art Deco, devenind centrul focal al amenajării.

Modelele adesea folosite includ linii zig zag, trapezi, modele chevron, trepte, frunze, animale stilizate, nuduri și margini ascuțite, reminiscențe ale zgârie norilor. Așadar liniile drepte, formele cubice și simetria, însumează ‘’pachetul’’ de bază al stilului ‚’’deco’’ care s-a convertit într-o stil atemporal, care transcede granițele arhitecturii.

Nu vă sfiiți să folosiți șabloanele decorative. Este posibil să creați o amenajare armonioasă chiar și combinând mai multe tipuri de șabloane decorative. Le puteți aplica pe pereți sub diferite forme, inclusiv de tapeturi, cuprinzând și tavanul și podeaua. Puteți forma un model geometric pe podea prin plăci de faianță albe și negre sau printr-un aplicarea parchetului ca un model chevron. O altă modalitate de a adăuga șabloane decorative amenajării dumneavoastră, este prin tapițerie și textile.

4. Piese de mobilier și obiecte decorative

Un alt mod de a adopta stilul Art Deco, este prin piese de mobilier și accesorii decorative. Este cu siguranță cea mai rapidă și simplă manieră, care nu implică eforturi și schimbări de structură. Corpurile de iluminat atârnătoare conferă un aer spectaculos, precum și oglinzile sau piesele de mobilier cu rafturi și bare.

Designul Art Deco este caracterizat printr-un look aerodinamic, simetric și geometric. Cu toate acestea un design Art Deco contemporan, adaptat zilelor noastre se deosebește prin folosirea materialelor moderne, a detaliilor simplificate și a proporțiilor diferite.

Pentru un efect scenografic spectaculos puteți opta pentru o oglindă cu motive geometrice, mare cât toată suprafața peretelui.

Așadar pentru a obține o amenajare Art Deco contemporan, vă recomandăm să combinați opulența, culoarea și formele geometrice cu materiale și finisaje moderne și funcționale.

Elemente specifice:

  • Gama cromatică în tonuri metalice: auriu, argintiu, crom combinate cu accente de culori precum roz, verde, albastru
  • Materiale și finisaje lucioase: oțel inoxidabil, cupru, aluminium, mozaic metalic, marmură și ca materiale textile catifea, piei exotice și texturi satinate
  • Șabloane decorative: linii zig zag, trapezi, modele chevron, trepte, frunze, animale stilizate
  • Linii aerodinamice, simetrie, forme geometrice, piese de mobilier cu forme rotunjite

Living Pop Art

Stilul arhitectural Pop Art, derivat de la curentul Pop Art, aduce în prim plan imagini care se regăsesc în publicitate și produse care sunt utilizate în viața de zi cu zi.
Astfel ca în living-uri, găsim piese de mobilier și accesorii care au fost inspirate de obiecte casnice, precum celebrele conserve de supa Cambpell, care au fost preluate de artiști vizuali precum Andy Warhol și designeri industriali – Ingo Maurer care a creat din acestea corpuri de iluminat suspendate.


Gama cromatica este compusă din culori vibrante, care se regăsesc atât la nivelul pieselor de mobilier, cât și la nivelul covoarelor, pereților și accesoriilor. Materialele folosite sunt în genere diferite tipuri de plastic și combinații de materiale neconvenționale. Limbajul vizual este unul extrem de bogat, flamboiant, care încântă și surprinde ochiul prin juxtapuneri de forme și texturi inedite.

Stilul Pop Art este un stil cu un profund simt al umorului și al ironiei astfel ceea ce-l face perfect pentru living, locul destinat socializării și divertismentului.

Elemente specifice:

  • gama cromatica vibrantă
  • plastic și materiale neconvenționale
  • forme și texturi deosebite
  • print-uri cu texte, logo-uri și mesaje surprinzătoare
  • obiecte reciclate

 

Living industrial

Living-urile în stil industrial, sunt living-uri moderne, care spre deosebire de alte stiluri care ascund elementele de construcție, le aduc în prim plan și le valorifică.

Expunerea cărămizii, betonului, alamei și oțelului, reprezintă o trăsătura tipică a stilului industrial. Living-urile tip open space, sunt tipul perfect de configurare pentru un living în stil industrial, acesta fiind cel mai bine valorificat în loft-uri, studio-uri transformate și alte spații mai puțin convenționale.

Rezultatul dorit este aspectul de fabrică reinterpretat, căreia i se aduce o notă rafinată și sofisticată. Țevile și conductele expuse redau aspectul de fabrică, însă sunt recomandate doar pentru spațiile foarte generoase, deoarece încarcă spațiul simțitor, din punct de vedere vizual .

Pentru podea puteți opta pentru beton aparent sau plăci ceramice cu aspect de beton aparent, acesta fiind finisajul specific stilului industrial. Puteți compensa duritatea suprafețelor brute cu piese de mobilier și accesorii din texturi moi și prietenoase.

Corpurile de iluminat joacă un rol deosebit de important în amenajările industriale. În general, se optează pentru corpuri de iluminat supradimensionale sau corpuri de iluminat suspendate de cabluri lungi, care creează un efect scenografic și conferă căldură, compensând cu aspectul dur al suprafețelor nefinisate.

O altă modalitate de a aduce un plus de culoare și personalitate în living-ul dumneavoastră în stil industrial o reprezintă picturile murale realizate pe pereți de cărămidă aparentă sau beton. Aceasta se va converti numaidecât în centrul de interes al living-ului, aducând o notă exuberantă și surprinzătoare.

4 Sfaturi pentru transformarea rapidă a living-ului

Creați culoare de circulație

Poate părea contraintuitiv să nu poziționați piesele de mobilier lipite de pereți, totuși acest tip de configurație nu numai că va va facilita deplasarea cu ușurință dintr-un punct în altul al living-ului, dar vă va permite și încăperii să respire. De asemenea, optați pentru canapele și fotolii în linii organice, care amplifică efectul fluid.

Alegeți texturi în locul modelelor decorative

Integrând diferite texturi în living-ul dumneavoastră îl veți face mai interesant din punct de vedere vizual, gândiți-vă cum adăugați diverse straturi de haine atunci când vă compuneți ținuta.

Lâna de oaie, sau o piele, armonizată cu perne și un taburet de ratan vor contura amenajarea fără să fie nevoie de modele decorative care ar încărca-o suplimentar. Dacă considerați că sunt insuficiente, completați texturile cu diverse tipuri de împletituri. Canapelele și fotoliile împletite se remarcă deja de câțiva ani printre trend-urile puternice din domeniului design interior. Acest trend care vine din zona designului vestimentar, a ajuns să joace un rol important și în rândul accesoriilor de home deco, de la coșuri pentru depozitare, până la corpuri de iluminat.

Așadar luați în considerare și textura pieselor de mobilier și cea a finisajelor.

Less is More

Se spune că atingem minimum 650 de obiecte pe zi. Asigurați-vă că majoritatea dintre ele nu se găsesc în living-ul dumneavoastră, deoarece v-ar încărca atât fizic, cât și psihic, mai mult decât vă puteți imagina. Treceți în revistă toate obiectele pe care nu le-ați mai folosit în ultimele 6 luni și încercați să vă debarasați de ele. Veți constata că living-ul dumneavoastră a devenit un loc mult mai relaxant, un loc în care se poate respira și de care nu veți mai dori să vă desprindeți. Precum arhitecții minimaliști, încercați să surprindeți esențialul și să înlăturați tot ceea ce este de prisos. Este foarte important ca atunci când faceți aceasta triere și restructurare, să luați în considerare în primul rând funcționalitatea. Mobilierul compact, cu multiple spații de depozitare vă vor ajuta să ascundeți obiectele cu valoare sentimentală la care poate nu vreți să renunțați.

Construiți o amenajare interesantă în jurul unei singure piese statement

Un singur centru de interes poate transforma o amenajare seacă într-una personală și interesantă. Este recomandat să investiți într-o piesa de mobilier de designer sau un accesoriu, fie el corp de iluminat sau obiect decorativ deosebit, care vor ridica nivelul întregii amenajări. De asemenea, puteți construi amenajarea în jurul unui obiect de artă. Un tablou sau o sculptură modernă vor conferi o notă cu adevărat scenografică amenajării.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.