Reamenajarea complexa a unui imobil interbelic din Bucuresti

Reabilitarea si amenajarea unui imobil interbelic, extins pe o suprafata de 365 mp, din cartierul Dorobanti, in acord cu materialele si tehnicile specifice perioadei. Amenajarea a fost realizata de arhitectii Eliza Yokina, Irina Plopeanu si Cosmin Anghelache.


Vila se afla in zona centrala a Bucurestiului, intr-un tesut dens, cu loturi mici, din zona Dorobanti, construit in perioada interbelica, cu vile cu un etaj si elemente arhitecturale specifice. Amenajarea s-a axat pe pastrarea si amplificarea valorii imobilului prin interventii discrete si ambientare moderna.
Imobilul se desfasoara pe patru niveluri.

La demisol, se afla spatii de hobby si un living de iarna, cu o zona de crama, precum si spatiile tehnice si spalatoria. La parter regasim zona de zi si bucataria, cu iesire pe terasa din spate. La etajul 1 sunt dispuse zona matrimoniala si de oaspeti, iar la mansarda dormitoarele copiilor si o terasa. Specific casei, dincolo de arhitectura ei eleganta interbelica, este dulapul secret in subsolul cladirii, care a devenit parte din povestea casei.

Lucrarea a presupus modernizarea si reamenajarea completa a imobilului prin refacerea finisajelor si a instalatiilor, precum si transformarea podului in mansarda. In acoperis au fost adaugate si doua luminatoare verticale, pe locul fostelor cosuri de fum.

O parte din finisajele existente au fost pastrate, precum mozaicul turnat pe scari si demisol, parchetul de la etaj, tencuieli ale plafoanelor. Au fost mentinute si restaurate tamplariile interioare si exterioare – partial, inclusiv cadrele si rulourile ferestrelor, usa de la intrare, balustrade si parti metalice, cada matrimoniala. Invelitoarea casei a fost reconfigurata si schimbata. Finisajele noi au fost realizate in conformitate cu finisajele caracteristice perioadei: soclu si gard din mozaic, mozaic spalat in curte, tencuieli pe baza de var, gresii de dimensiuni mici etc. S-au introdus elemente metalice noi, in relatie cu aspectul interior – tamplarie din cornier, atat la demisol, cat si la balconul existent inchis, panou scara si maini curente.


Amenajarea interioara si exterioara a tinut cont de arhitectura existenta a imobilului, precum si de elementele valoroase pastrate. Materialele folosite ca finisaje sunt naturale – piatra, parchet din lemn, gresii de dimensiuni mici, caracteristice perioadei interbelice, mozaicuri, metal, gleturi si tencuieli. Mobilierul si amenajarea interioara fac trimitere la interioarele interbelice reflectand totodata si stilul de viata contemporan
al beneficiarilor. O mare parte dintre corpurile de iluminat sunt vintage, achizitionate din magazine de antichitati. In casa exista si un perete tapitat ce aduce omagiu primului proprietar al casei – tapiterul casei regale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *