Stil clasic-modern într-un apartament interbelic

O familie din Ramnicu Sarat s-a îndrăgostit de farmecul boem al cartierului Cotroceni și a decis sa amenajeze aici o locuință, extinsă pe o suprafață de 68 mp, pentru fiul cel mare, student la Facultatea de Drept. Amenajarea a fost realizată de arhitectectele Mihaela Lozovanu și Sorana Leru.

Proiectul a fost preluat într-un stadiu de degradare avansată – fiind situat într-o clădire veche, a fost necesară decopertarea pereților și a tuturor finisajelor existente până la stratul de bază din cărămidă și refacerea integrală a tuturor instalațiilor (electrice, termice și sanitare). De asemenea, tâmplăria exterioară a fost înlocuită cu una nouă, cu performanțe de izolare ridicate, într-o culoare elegantă de lemn de nuc. La nivelul compartimentării interioare nu au fost făcute intervenții.

Livingul este încăperea centrală, în care sunt concentrate elementele definitorii ale amenajării – profilele decorative (pe alocuri încadrând oglinzi) și un fundal alb extrem de elegant. Mobilierul urmează designul pereților, dar conține o multitudine de spații de depozitare și un șemineu electric, modificat astfel încât să poată fi integrat în mobila pe comandă.

Beneficiarul și-a dorit o amenajare care să îmbine echilibrat stilul modern cu cel clasic, în acord cu clădirea veche și țesutul urban al cartierului Cotroceni. Miso Architects au pornit de la cele câteva elemente pe care proprietarii le dețineau deja (tablourile și pendulul) și pe care doreau să le insereze în noul decor. De asemenea, au stabilit de la început atât nevoile funcționale (spații de depozitare), cât și cele estetice (un șemineu în zona de living).

Pentru pardoseala din holul de acces și bucătărie, s-a ales o dispunere de plăci octogonale alternate cu pătratele, într-un joc alb-negru, aluzie la mozaicul specific blocurilor interbelice.

Un element-cheie al amenajării acestui apartament, pus în valoare de albul pereților și de profilele folosite, este regăsit la nivelul ușilor Filomuro, supranumite „uși ascunse”, cu sistemele de feronerie mascate astfel încât să se alinieze cu linia pereților și să pară că ar face parte integrantă din aceștia.

În acest cadru imaculat, se disting piesele de mobilier tapițate și elementele cu texturi elegante. Candelabrul montat în living are o notă cu totul aparte, fiind realizat din sticlă și elemente metalice și pus în valoare de lumină perimetrală din cornișă decorativă.

Bucătăria a fost gândită astfel încât să funcționeze optim și să cuprindă într-un spațiu extrem de mic, de 6 mp, toate electrocasnicele și piesele necesare. Astfel, s-a optat pentru distribuirea fronturilor pe doi pereți, cel din nișă conținând frigiderul incorporat și cuptoarele, iar frontul principal – chiuveta, plita și cele două mașini, de rufe și de vase. Zona dintre blaturi a fost placată cu un mozaic într-o nuanță exuberantă de turcoaz, iar personajul principal al încăperii a devenit măsuța pliabilă de perete, care se transformă într-un tablou viu cu licheni decorativi.

Dormitorul matrimonial are ca element cromatic principal peretele de accent albastru, culoare ce reprezintă o semnătură a amenajărilor Miso Architects. Pe acest fundal, a fost amplasat patul tapițat și decorat cu bumbi metalici, în fața căruia s-a poziționat un divan Chesterfield de culoarea verde a fotoliului din living.

Baia a fost regândită complet, fiind dotată cu obiecte sanitare cu alură minimalistă Dalet. Culoarea de accent din mozaic a fost redată și la nivelul mobilei pe comandă, realizând astfel o imagine de ansamblu unitară.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.