Stiluri de Amenajare a Locuintei (2) – Clasic, Retro, Shabby Chic

Inainte de a incepe o amenajare de interior, este esential sa stim ce stiluri de amenajare ni se potrivesc. Iata ce trebuie sa stiti despre stilurile de amenajare de inspiratie clasica: stilul clasic, stilul retro si vintage, stilul shabby chic.

1. Stilul de amenajare clasic

Interioarele clasice sunt influentate de estetica antica de factura europeana. Proportiile armonioase, simetria si culorile neutre sunt elementele de baza ale acestui stil. Mobilierul clasic este decorat cu ornamente atent sculptate, ce aduc o nota rafinata interioarelor. Clasicul adora materialele pretioase: lemn masiv (estente tari sau esente rare), piatra naturala (mai ales marmura), textile placute la atingere (catifea, matase, brocart, tafta).

Decoratiunile si accesoriile joaca un rol cheie in crearea unui decor somptuos – corpuri de iluminat stil candelabru, profile decorative, vaze sau sculpturi pretioase. Este important de mentionat ca, in amenajarile de astazi, clasicul este reinterpretat, fiind simplificat de ornamentele excesive, care ar fi sufocante intr-un interior de dimensiuni incomparabile cu salile unui palat, mediul in care clasicul a atins apogeul.

Mobilier in stil clasic italian de la CorteZari

Mobilier in stil clasic italian de la CorteZari

2. Stilul de amenajare retro/ vintage

Departe de a fi demodat, un interior vintage mixeaza obiecte din trecut cu obiecte noi. Termenul vintage descrie de obicei obiecte de decor fabricate in anii ’50, ’60 si ’70. Prin inserarea unui obiect de mobilier vintage (poate fi o comoda sau un fotoliu deosebit), decorul se infuzeaza de farmecul epocii trecute. Frumusetea unui decor vintage este nostalgia pe care o evoca accesoriile si obiectele cu o istorie personala semnificativa.

Mobilier made in Italy de la Arketipo Firenze

Scaun in stil vintage TWIGGY de la Arketipo

Stilul vintage este diferit de stilul retro, acesta din urma referindu-se la materiale si decoruri cu alura `invechita`, dar nu neaparat vechi. Un decor retro se recunoaste dupa nuantele specifice: verde avocado, galben mustar sau combinatii de maro, oranj si rosu, inclusiv pattern-uri geometrice specifice.

Colectia de placi ceramice Dover Antique de la Porcelanosa

Faianta in stil retro Cotswold de la Natucer

Faianta in stil retro Cotswold de la Natucer

3. Stilul de amenajare shabby chic

Este un stil derivat din stilul vintage, insa cu o alura mai feminina si delicata. Mobilierul in stil shabby chic este deseori patinat, avand o alura invechita. Paleta cromatica shabby chic include alb, alb-unt, crem si pasteluri. Corpurile de iluminat si accesoriile mentin nota feminina a decorului.

Bucatarie din showroomul Delta Studio Cluj-Napoca

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.