Articole

Reamenajarea complexa a unui imobil interbelic din Bucuresti

Reabilitarea si amenajarea unui imobil interbelic, extins pe o suprafata de 365 mp, din cartierul Dorobanti, in acord cu materialele si tehnicile specifice perioadei. Amenajarea a fost realizata de arhitectii Eliza Yokina, Irina Plopeanu si Cosmin Anghelache.


Vila se afla in zona centrala a Bucurestiului, intr-un tesut dens, cu loturi mici, din zona Dorobanti, construit in perioada interbelica, cu vile cu un etaj si elemente arhitecturale specifice. Amenajarea s-a axat pe pastrarea si amplificarea valorii imobilului prin interventii discrete si ambientare moderna.
Imobilul se desfasoara pe patru niveluri.

La demisol, se afla spatii de hobby si un living de iarna, cu o zona de crama, precum si spatiile tehnice si spalatoria. La parter regasim zona de zi si bucataria, cu iesire pe terasa din spate. La etajul 1 sunt dispuse zona matrimoniala si de oaspeti, iar la mansarda dormitoarele copiilor si o terasa. Specific casei, dincolo de arhitectura ei eleganta interbelica, este dulapul secret in subsolul cladirii, care a devenit parte din povestea casei.

Lucrarea a presupus modernizarea si reamenajarea completa a imobilului prin refacerea finisajelor si a instalatiilor, precum si transformarea podului in mansarda. In acoperis au fost adaugate si doua luminatoare verticale, pe locul fostelor cosuri de fum.

O parte din finisajele existente au fost pastrate, precum mozaicul turnat pe scari si demisol, parchetul de la etaj, tencuieli ale plafoanelor. Au fost mentinute si restaurate tamplariile interioare si exterioare – partial, inclusiv cadrele si rulourile ferestrelor, usa de la intrare, balustrade si parti metalice, cada matrimoniala. Invelitoarea casei a fost reconfigurata si schimbata. Finisajele noi au fost realizate in conformitate cu finisajele caracteristice perioadei: soclu si gard din mozaic, mozaic spalat in curte, tencuieli pe baza de var, gresii de dimensiuni mici etc. S-au introdus elemente metalice noi, in relatie cu aspectul interior – tamplarie din cornier, atat la demisol, cat si la balconul existent inchis, panou scara si maini curente.


Amenajarea interioara si exterioara a tinut cont de arhitectura existenta a imobilului, precum si de elementele valoroase pastrate. Materialele folosite ca finisaje sunt naturale – piatra, parchet din lemn, gresii de dimensiuni mici, caracteristice perioadei interbelice, mozaicuri, metal, gleturi si tencuieli. Mobilierul si amenajarea interioara fac trimitere la interioarele interbelice reflectand totodata si stilul de viata contemporan
al beneficiarilor. O mare parte dintre corpurile de iluminat sunt vintage, achizitionate din magazine de antichitati. In casa exista si un perete tapitat ce aduce omagiu primului proprietar al casei – tapiterul casei regale.

Casa Studio – simplitatea ca expresie arhitecturala

O casa alba, simpla si compacta, extinsa pe o suprafata de 488 mp, al carei interior s-a amenajat pornind de la trei elemente esentiale: pianul, biblioteca si semineul. Amenajarea a fost realizata de arhitectii Raul Ardelean, Simina Dron, Miruna Ardelean si Alexandru Apostol. Denumirea proiectului exprima conceptul de la care a pornit – inglobarea unui spatiu pentru creatie muzicala, sub acelasi acoperis cu spatiul de locuit. In viziunea beneficiarului, Casa-Studio trebuia sa fie extrem de simpla ca forma si expresie arhitecturala, integrandu-se firesc in decorul natural existent.
Deoarece terenul se deschidea la sud catre o portiune de padure, arhitectii au hotarat sa orienteze fatada catre aceasta zona. Accesele si camerele secundare au fost pozitionate spre nord, catre strada de acces, o strada cu trafic redus.

Au rezultat astfel doua zone, in fata si in spatele casei, pe care arhitectii le-au tratat diferit. In curtea de acces, s-a creat un paviment larg, de tip covor, din piatra naturala alba. Acesta inconjoara casa si este completat la nord de fasiile de piatra naturala din bazalt vacuolar gri, ce
fac posibil accesul auto. Palcurile inalte de bambusi functioneaza ca paravane verzi si completeaza alura minimalista a casei.
In partea opusa, ce deserveste zonelor principale ale casei, s-a creat o gradina, in care se disting arborii deja existenti pe teren, ce au fost integral mentinuti. Si aici s-au plantat bambusi, pentru a masca laturile dinspre vecinatati.

Volumetria alba, simpla si compacta a casei se deschide catre aceasta gradina prin suprafete vitrate generoase. Interiorul se extinde catre exterior prin terasa si piscina scufundate in vegetatie. Cromatica propusa a mizat la exterior pe contrastul dintre albul suprafetelor mari, pline, si negrul tamplariei metalice.
Amenajarea de interior mentine nota minimalista a exteriorului – fundalul alb se regaseste si aici, fiind incalzit prin lumini si finisaje naturale (lemn si travertin).
Zona centrala a casei, de la care s-a derulat de altfel intreaga amenajare de interior, este livingul, dispus pe doua niveluri. El este dominat de cele trei elemente cheie: pianul, biblioteca si semineul. In jurul zonei de zi, s-au creat si subordonat restul spatiilor, existand si posibilitatea unei comunicari vizuale intre dormitoarele aflate la etaj si intreaga zona de zi din parter.

Din strada, locuinta este aproape imperceptibila datorita zidului alb. Odata aflat in curte, traseul exterior-interior-exterior este marcat de o succesiune de cadre si materiale diferite: pardoseala de bazalt, covorul de piatra alba, usa metalica ce marcheaza intrarea, coridorul de acces, zona de zi, biblioteca ce pare transparenta, terasa exterioara, gradina si piscina din spate.