Articole

Casă din Târgu Mureș amenajată în culori vesele

Lipsa geamurilor se transformă într-o provocare creativă, pentru o amenajare a unei case din Târgu Mureș, extinsă pe o suprafață de 180 mp. Proiectul a fost realizat de arhitecta Simona Ungurean.


Amenajarea a fost preluată în momentul în care casa era la roșu, așadar designerul a putut stabili poziționarea corpurilor sanitare, a caloriferelor, prizelor, dar și corpurilor de iluminat. Construcția a fost ridicată pe locul unei case vechi, fiind nevoită să păstreze ideea unor elemente neregulate. Astfel, provocarea cea mai mare a pornit de la poziționarea pereților sub o formă oblică, condiționând integrarea pieselor de mobilier și a execuției ambientului.

În compartimentarea inițială, la mansardă existau doar două dormitoare, urmând ca ferestrele să fie dispuse pe o singură parte. Pe partea opusă a amenajării erau poziționate băile și casa scării. Designerul a propus împărțirea dormitorului mare, iar lipsa unui geam a fost rezolvată printr-o fereastră de mansardă cu orientare vest-sud, ce oferă acum lumină din plin încăperii. Totuși, pentru a suplini lipsa unei ferestre obișnuite, s-a montat un fototapet ce imită o fereastră cu vedere spre mare și s-au montat elemente de oglindă pe partea dulapurilor. Astfel, a rezultat o cameră luminoasă, ce pare mult mai mare decât la momentul inițial.

Dormitorul matrimonial conferă o atmosferă liniștitoare, obținută prin tonurile blânde de gri și roz. Baia de la etaj este realizată cu ajutorul unor finisaje neutre (alb și negru), rezultând un aspect vesel de galben revigorant, ideal pentru diminețile somnoroase.

Galbenul se regăsește și pe scara care unește cele două niveluri – balustrada atipică, desenată după schițele designerului, fiind vopsită în galben și albastru.
Parterul cuprinde spațiile de depozitare, holul, livingul și bucătăria, realizate pe baza culorilor pastelate ale prăjiturelelor macarons. S-a optat pentru scaune de culori diferite și o faianță bleu, tip subway, între corpurile de mobilier.


Beneficiarii au locuit o vreme în Irlanda și au călătorit mult, prin urmare și-au dorit să integreze în amenajare și un design al unei hărți. Designerul le-a propus două astfel de modele – fototapetul din living și o hartă a lumii răzuibila pe hol, unde pot marca locurile prin care au fost. Proprietarul este pescar, iar undițele vechi care compun lampadarele din zona de zi exprimă această pasiune.


Băile conferă un aer cald, primitor și plin de lumină, dotate cu obiecte sanitare Ideal Standard și baterii Grohe.


În toată amenajarea, s-au ales uși de interior albe de la Porta Doors, care să mențină nota aerisită și confortabilă a amenajării.

Casa Studio – simplitatea ca expresie arhitecturală

O casă albă, simplă și compactă, extinsă pe o suprafață de 488 mp, al cărei interior a fost amenajat pornind de la trei elemente esențiale: pianul, biblioteca și șemineul. Amenajarea a fost realizată de arhitecții Raul Ardelean, Simina Dron, Miruna Ardelean și Alexandru Apostol. Denumirea proiectului exprimă conceptul de la care a pornit – înglobarea unui spațiu pentru creație muzicală, sub același acoperiș cu spațiul de locuit. În viziunea beneficiarului, Casa-Studio trebuia să fie extrem de simplă ca forma și expresie arhitecturală, integrându-se firesc în decorul natural existent.
Deoarece terenul se deschidea la sud către o porțiune de pădure, arhitecții au hotărât să orienteze fațada către această zonă. Accesele și camerele secundare au fost poziționate spre nord, către strada de acces, o stradă cu trafic redus.

Au rezultat astfel două zone, în fața și în spatele casei, pe care arhitecții le-au tratat diferit. În curtea de acces, s-a creat un paviment larg, de tip covor, din piatră naturală albă. Acesta înconjoară casa și este completat la nord de fâșiile de piatră naturală din bazalt vacuolar gri, ce
fac posibil accesul auto. Pâlcurile înalte de bambuși funcționează ca paravane verzi și completează alura minimalistă a casei.
În partea opusă, ce deservește zonelor principale ale casei, s-a creat o grădină, în care se disting arborii deja existenți pe teren, ce au fost integral menținuți. Și aici s-au plantat bambuși, pentru a masca laturile dinspre vecinătăți.

Volumetria albă, simplă și compactă a casei se deschide către această grădină prin suprafețe vitrate generoase. Interiorul se extinde către exterior prin terasa și piscina scufundate în vegetație. Cromatica propusă a mizat la exterior pe contrastul dintre albul suprafețelor mari, pline, și negrul tâmplăriei metalice.
Amenajarea de interior menține o notă minimalistă a exteriorului – fundalul alb se regăsește și aici, fiind încălzit prin lumini și finisaje naturale (lemn și travertin).
Zona centrală a casei, de la care s-a derulat de altfel, întreaga amenajare de interior, este livingul dispus pe două niveluri. El este dominat de cele trei elemente cheie: pianul, biblioteca și șemineul. În jurul zonei de zi, s-au creat și subordonat restul spațiilor, existând și posibilitatea unei comunicări vizuale între dormitoarele aflate la etaj și întreaga zonă de zi amplasată la parter.

Din stradă, locuința este aproape imperceptibilă datorită zidului alb. Odată aflat în curte, traseul exterior-interior-exterior este marcat de o succesiune de cadre și materiale diferite: pardoseala de bazalt, covorul de piatră albă, ușa metalică ce marchează intrarea, coridorul de acces, zona de zi, biblioteca ce pare transparentă, terasa exterioară, grădina și piscina din spate.