Casa de Vacanta Alfa Invest – Cum locuiesc arhitectii ep. #4

Cum arata o casa de vacanta construita de arhitecti pentru ei insisi? Aflam din episodul patru al seriei de episoade „Cum locuiesc arhitectii”. O sa va placa mult casa de vacanta a arhitectilor de la Alfa Invest, construita intr-o padure din Lunca Oltului!

Proiect Arhitectura & Amenajare de Interior:
Alfa Invest

Amprenta la sol (suprafata construita):
65 mp

Suprafata desfasurata:
130mp

Buget constructie si amenajare:
aprox. 30.000 eur

Foto: Marius Vasile

Dr. arh. Anca Mihaela Constantin ne-a povestit ca aceasta casa a fost construita si amenajata pe parcursul unui an, incepand din primavara anului trecut. Casa este situata in padure, intr-un luminis (nu s-a defrisat nici un pom pentru a o construi). Ca materiale, s-a mers in principal pe caramida, majoritatea recuperata partial din alte amenajari, combinata cu BCA, un material mai ieftin. S-a dorit o casa de vacanta ieftina, in care sa nu se investeasca mult, ci sa se utilizeze produse de amenajare din amenajari mai vechi.

Alte elemente recuperate sunt grinzile de lemn, montate cu elementul de chertare la vedere, tocmai pentru a arata vechea lor intrebuintare. Aceste grinzi au si rol portant, de sustinere a planseului, nefiind doar decorative.

Toata caramida este caramida veritabila din casa bunicilor, preluata in urma demolarii.

Ca stil de amenajare interioara, in aceasta casa de vacanta se imbina cateva stiluri diferite: cel mai pregnant se simt stilul traditional si stilul industrial. Primul este reprezentat de elementele traditionale recuperate: sobele, caramida, lemnul, iar cel industrial se manifesta prin betonul aparent si corpurile de iluminat.

Din punct de vedere functional, parterul cuprinde zona de zi: livingul, in care elementele principale sunt partea de semineu si soba, cu acces direct spre zona de luat masa, si o chicineta in care spatiul este utilizat la maxim, cu mobilier pana in tavan realizat din pal Egger. La parter se regaseste si un mic grup sanitar.

La etaj este zona de noapte, cu doua dormitoare, fiecare personalizate. Primul are o „treapta de citit” catre fereastra, care poate sa devina si pat ocazional atunci cand se aglomereaza casuta.

In cel de-al doilea dormitor se remarca zona de pat, care exploateaza o nisa, vopsita in albastru cobalt. Soba este comuna pentru cele doua dormitoare, incalzind in mod eficient spatiul pe timp de iarna.

Obloanele casei asigura intunericul necesar unei sieste in timpul zilei, dar sunt gandite si pentru securitatea casei – la plecare, casa se inchide cu totul, se incapsuleaza.

Baia de la etaj este comuna pentru cele doua dormitoare si, pentru optimizarea spatiului, s-a ales un dus cu scurgere in pardoseala. S-a folosit gresie tip parchet Salvetti de la Kerama Marazzi si faianta 3D Track Concept Blanco de la Keraben. Lavoarul din travertin se potriveste cu bateria de lavoar Logis de la Hansgrohe.

Arhitectii au optat pentru o scara balansata, care optimizeaza spatiul si ocupa mai putin spatiu decat o scara obisnuita.

Speram ca v-a placut acest episod din seria Cum locuiesc arhitectii! Va invitam sa va abonati la canalul nostru de Youtube, pentru a vedea si alte case de arhitecti romani!