VIDEO – Restaurare Casa Monument Istoric Bucuresti – Casa Rotunda

by • June 25, 2018 • Amenajare baie, Amenajare bucatarie, Proiecte|AmenajariComments (0)1367

Va prezentam o restaurare spectaculoasa a unei cladiri de epoca, situata in centrul orasului Bucuresti, langa spitalul Coltea. Casa a fost construita intre 1911-1928, in stil eclectic, iar proiectul de restaurare a fost realizat intre 2014-2017 de arh. Carmen Tanase, de la Enterprise A&D si arh. Leonardo Rossi. 

Atunci cand au inceput lucrarile de restaurare, imobilul arata dezolant: tavanul din lemn era aproape prabusit, deoarece casa trecuse printr-un incendiu foarte puternic.

La inceputul proiectului, s-a facut un studiu istoric cu profesorul Valeriu Dragan, care a descoperit o fotografie veche, din 1927, facuta de Compania Aeriana Franceza, in care se vede acoperisul casei, sub forma unei cupole ample.

Acesta a fost argumentul principal pentru a reface cupola casei. Nu s-au gasit planurile sau proiectul initial al cupolei, dar practic aceasta a fost recompusa de echipa de proiectare, folosind proportia de aur fata de corpul casei.

Tavanul apartamentului situat la ultimul nivel a fost demolat si refacut din beton armat, s-au consolidat zidurile si s-au adaugat grinzi. Echipa de arhitectura a fost sprijinita de profesorul Mircea Crisan, care a realizat proiectul de consolidare. Peste placa din beton, s-a creat o structura din lemn lamelar, rezultand practic un apartament pe trei etaje, un triplex, etaje unite de scara interioara, care realizeaza nu numai o relatie functionala, ci si una vizuala.

Zona de zi a casei beneficiaza de lumina naturala abundenta si este realizata ca un open space cu bucatarie, zona de dining si zona de living.

Mobilierul de bucatarie este din colectia e-Motion, fabricat de Delta Studio, din MDF vopsit si stejar masiv, cu blat din Krion. Fronturile sunt prevazute cu un profil metalic cu banda magnetica, pe care s-au montat placi ceramice semnate de Marie Nouvelle, care se pot schimba in timp, dupa dorintele beneficiarilor. Mobilierul Formmat by Delta Studio este creat din esente romanesti, dar aliniat celor mai noi tendinte si inovatii din industrie. S-a creat un mobilier de living in acelasi stil.

Datorita faptului ca peretii aveau multiple nise, s-au creat dulapuri in aceste nise, ce depoziteaza vesela.

In primul nivel al cupolei, se remarca structura de lemn lamelar, care se sprijina pe planseul de beton mentionat anterior. La acest nivel se afla zona de noapte a casei, cu cele doua dormitoare ale familiei, dormitorul matrimonial si dormitorul copiilor. Datorita acestor grinzi si cadre ale structurii, au rezultat multiple spatii interesante si atipice.

In dormitorul matrimonial al familiei, ferestrele au forma unor hublouri, amenajarea fiind inspirata din designul barcilor. S-au folosit doar materiale autohtone si s-a lucrat cu producatori si montatori locali – structura, de exemplu, a fost realizata la Piatra-Neamt.

Dormitorul beneficiaza de o terasa flancata de grupul statuar care incununeaza casa. Terasa este realizata in spatele grupului statuar, ca in arhitectura clasica, unde grupurile statuare aveau un fel de nisa concava, care le punea in evidenta. Grupul statuar este realizat de celebrul sculptor român Dimitrie Paciurea si a fost restaurat de o echipa de restauratori in piatra condusa de Iulian Olteanu. Grupul are in centru o himera, fiinta fantastica ce marcheaza cea mai importanta epoca din opera sculptorului.

La ultimul nivel al cupolei, s-a amenajat un spatiu de joaca si de relaxare. Aici se observa cel mai bine structura cupolei, cu grinzile din lemn lamelar lasate la vedere. Si aici s-au folosit hublourile, prin fiecare dintre ele observandu-se un landmark al Bucurestiului: Intercontinentalul, Casa Poporului, Biserica Sfantul Gheorghe etc.

Crearea cupolei a fost un proces destul de complicat, pentru ca la fata locului nu exista spatiu pentru organizare de santier si a trebuit sa se monteze o macara in curtea spitalului Coltea. Primul element al cupolei a fost un cerc, cu o structura de fagure, in care converg toate cele 24 de arce din lemn lamelar.

Cel mai de sus nivel al casei este un fel de lanternou, accesibil printr-o scara-spirala din metal. Locul este vizibil chiar de jos, din primul nivel al casei, datorita scarii principale si golului creat.

Aceasta restaurare este un exemplu extraordinar de recuperare a patrimoniului nostru istoric. Speram ca v-a placut si va invitam sa va abonati la canalul nostru de Youtube pentru a vedea si alte proiecte de succes.

 

Pin It

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *