VIDEO – Tendințe Design Interior 2021

La fiecare început de an, ne întrebăm care vor fi tendințele în design interior care îl vor contura și cum le putem aplica în viețile noastre. Ce se păstrează, ce se schimbă, la ce renunțăm și cu ce continuăm?

În materie de design interior, lucrurile nu se modifică așa de rapid ca în modă, de exemplu, însă apar elemente mai populare de care putem ține cont. Așa că am întrebat șase arhitecți din România care vor fi tendințele în design interior pentru 2021.

Iată ce am aflat:

*Videoclipul este filmat în showroomul nostru principal din București.

Stilul eclectic își menține fascinația

Arhitecții de interior de la biroul Delta Studio Design cred că anul 2021 va sublinia cu precădere diversitatea și polivalența stilului eclectic în amenajările interioare. Combinația de modern sau clasic cu industrial încă se dovedește a fi de succes, dar ca noutate se remarcă inserțiile rustice, artizanale, care provin din stilul cottage (rustic).

„Nu în ultimul rând, în 2021 ne așteptăm să vedem interioare dramatice, luxuriante, care sunt potențate prin afilieri de finisaje inedite și materiale prețioase”, spun arhitecții.

Stil eclectic cu note clasice, într-un apartament din București. Design interior: arh. int. Cristina Golban

Un interior ca un exterior: cât mai multă natură în casele noastre

Anul 2020 și-a pus amprenta asupra fiecăruia dintre noi, și cel mai intens am resimțit nevoia de a fi afară, în natură. Acest lucru se va regăsi din plin și în tendințele de design interior pentru 2021: se va miza pe inserarea plantelor în proporții cât mai mari în spațiul interior, pentru a invoca beneficiile de care ne putem bucura în spațiul exterior.

Baie cu muschi verde Bucuresti - Delta Studio Design
Baie cu perete de mușchi natural în dreptul căzii freestanding. Design interior: Delta Studio Design.

Și arhitecta Cristiana Zgripcea a perceput nevoia beneficiarilor de contact cu natura, și ne sfătuiește să optăm pentru terase mari, în care să ne simțim ca afară.

Terasa Bucuresti - arh. Cristiana Zgripcea - foto Vlad Creteanu
Terasa unui apartament din București, amenajat de arh. Cristiana Zgripcea în 2020.

O altă tendință de care va ține cont este nevoia de spațiu pentru lucrul de acasă: „Acum, cu toții avem nevoie în locuințele noastre, oricât de mici ar fi, de unul sau două birouri. Mi s-a întâmplat ca, într-una dintre amenajările mele, într-un apartament cu două camere de 50 de metri pătrați, să am nevoie de două birouri.”

Palete cromatice neutre și monocromii

Arhitecții Delta Studio Design simt că anul 2021 ne îndeamnă să restabilim comuniunea cu mediul înconjurător și să ne însușim elemente naturale în spațiul interior:

„Vor domina paletele cromatice neutre, definite prin culori pământii, esențe lemnoase, de naturi senzaționale, texturi de piatră, elemente metalice și fibre împletite. Se vor remarca și accentele surprinzătoare în mixajul texturilor și culorilor puternice.”

Inserarea unor tonuri mai puternice într-un interior neutru denotă un caracter puternic și curajos. Oferă un aspect calm, relaxant și contemporan spațiilor.

Amenajare baie hotel Bucuresti - arhitect Alexandra Popa- Delta Studio Design
Propunere de amenajare pentru un hotel din București. Vopseaua verde din zona dușului întrerupe monotonia nuanțelor neutre. Design interior: echipa de arhitecți Delta Studio Design.

Arhitecta Cristiana Zgripcea prognozează că interioarele într-o singură nuanță dominantă vor continua să fie în tendințe. Monocromiile se vor întâlni și la nivelul altor culori, dar monocromiile de alb vor fi cea mai puternică tendință a anului 2021, cu mici accente bej, pentru a crea un interior foarte discret, diafan, luminos.

Baie cu cadă freestanding neagră Dalet, amenajată de arh. Cristiana Zgripcea în 2020. Foto: Vlad Crețeanu.

Personalități puternice și interioare pe măsură

Pentru că anul ce a trecut ne-a testat tuturor răbdarea, arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design crede că tendințele de design interior ale anului 2021 vor fi despre curaj, despre echilibru, despre cum să avem amenajări care să nu fie monotone.

În acest open space creat de Pure-Mess Design, nuanțele aprinse de galben dinamizează interiorul.

Sergiu va opta pentru interioare foarte bine echilibrate, curajoase, cu mult stil, care să reflecte din plin personalitatea fiecăruia: „Culorile vor fi pronunțate, vor fi accentuate, vor fi curajoase, o să apară nuanțe precum galben citron, turcoazul accentuat, multe tonuri de mov și așa mai departe.”

Tendințe în design interior 2021: funcționalitate

Arhitecta Irina Radu de la iDecorate crede că 2021 va fi un an caracterizat în primul rând prin funcționalitate. Vom observa o atenție sporită acordată spațiilor și versatilității lor. Mobilierul multifuncțional (piese care au mai multe roluri, ca de exemplu insula de bucătărie care are și depozitare, și loc de luat masa, și zonă de gătit) va ocupa un loc destul de important în tendințele acestui an. Este încă o consecință a faptului că petrecem mai mult timp decât înainte în case și avem nevoi noi.

Living open space cu măsuță de cafea extensibilă, amenajat de arh. Irina Radu de la iDecorate în 2020. Foto: Vlad Crețeanu.

Irina se va orienta anul acesta spre un stil industrial un pic încălzit, cu mai mult lemn, în combinație cu nuanțe ca galben, ruginiu și griuri. Ea declară că „materialele ce se vor regăsi anul acesta în amenajări sunt metalul, piatra și lemnul. Aceleași materiale care s-au folosit și anul trecut, doar că ponderea lor va fi un pic diferită. Metalul începe să ocupe destul de mult loc în amenajări.”

Living în stil industrial, cu inserții metalice, semnat de iDecorate.

Tendințe care trec testul timpului

Arhitecții Delta Studio Design ne atrag atenția la ceea ce se numește „capcana trendurilor”: „Evident, a fi în tendințe este cool. Cu toate acestea, înainte de a căuta să fim cool, trebuie să învățăm să fim autentici. Capcana trendurilor este că, atunci când sunt vânate și urmărite excesiv, dau o temporalitate amenajărilor, când de fapt ceea ce ne dorim este să creăm ambianțe timeless (atemporale).”

Ei ne îndeamnă așadar să ne folosim de tendințe și de elementele la modă, de combinații inedite de culori și materiale în vogă, dar să filtrăm toată informația prin experiența proprie și să nu ne lăsăm definiți de parametrii anului.

Sperăm că ți-a plăcut articolul și te invităm să te abonezi la canalul nostru de YouTube, pentru a fi la curent cu cele mai noi tendințe în design și proiecte realizate de arhitecți și designeri români. 

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.