Stil nonconformist intr-un penthouse din Bucuresti

Un penthouse cu suprafata totala de 380 mp dispus pe trei niveluri, amenajat pentru un cuplu nonconformist pornind de la conceptul de backstage, in care asocierile indraznete de texturi, obiecte, stiluri si epoci creeaza un decor extrem de original. Creativitatea apartamentului provine din ideile echipei de arhitecti: Stefan Alberto Bianco, Iulia Popescu, Lavinia Moraru, Liliana Panzar.

Apartamentul este situat intr-un ansamblu rezidential din zona de nord a Bucurestiului si beneficiaza de o orientare foarte buna si deschideri mari catre cadrul natural. Ca distributie functionala, a fost impartit logic si coerent: etajul cu accesul inglobeaza livingul, diningul, bucataria si zona matrimoniala, la etajul inferior se regasesc zonele anexe – dressingurile si sala de fitness, iar la etajul superior (terasa blocului) se afla piscina, zona de barbeque si spatii de relaxare in aer liber.

Date fiind cerintele proprietarilor, propunerea fireasca a arhitectilor a fost un stil eclectic, ce imbina in moduri surprinzatoare elemente din zona urban-industriala cu accente vintage, Art Deco sau minimaliste.

Contrastele inserate au devenit laitmotiv  al amenajarii si genereaza exact atmosfera dorita de beneficiari: nonconformista insa calda si primitoare.

Luminile joaca un rol extrem de important in amenajare, corpurile de iluminat propuse creand un efect de lumini de scena.

Odata stabilit conceptul, acesta a fost implementat in cele mai creative moduri. Arhitectii s-au jucat cu cotele pardoselii si au creat diverse zone inaltate, care sa induca ideea de scena. Prin intermediul acestora s-a realizat si o separare functionala a spatiilor, fara a fi necesare elemente separatoare vizibile.

Provocarea pentru echipa de proiectare a constat in crearea unui decor care pe de o parte sa fie excentric, dinamic si urban, iar pe de alta parte sa emane acea caldura asociata cu ideea de „acasa”.

Avand in vedere domeniul artistic in care activeaza beneficiarii, conceptul amenajarii este inspirat din backstage, acel loc din spatele scenei aflat la limita dintre public si privat. Arhitectii si-au dat seama ca acasa, pentru cei doi, trebuie sa insemne locul unde se pot retrage, dar ca scena este totusi un element prezent in viata lor pe care vor dori sa il regaseasca si aici. Ideea a fost transpusa in amenajare prin crearea atat a unor spatii pentru intalniri cu prietenii, unde se pot organiza petreceri si unde sa existe elemente care sa aminteasca de viata de scena, cat si a unor spatii linistite, intime, colturi accesate doar de cei doi.

Identitatea eclectica a spatiului este data de asocierile inedite: grinda de aluminiu si candelabrul Tiffany, specific miscarii Art Nouveau de la inceputul secolului al XX-lea; betonul aparent si elementele vegetale; lemnul natur si metalul vopsit negru.

Caracterul unic al spatiului a fost sporit de faptul ca majoritatea obiectelor, de la mobilierul de lemn sau metal la canapea si corpurile de iluminat, au fost realizate custom-made. In plus, s-au integrat diverse lucrari de arta, ca de exemplu tablourile de pe pereti, graffiti-urile sau corpurile de iluminat Tiffany, care au fost realizate de artisti locali special pentru aceasta amenajare.

Decorul a fost completat de elemente specifice scenei: grinzi metalice, proiectoare, boxe, flightcase-uri. In antiteza cu aceste spatii, s-au propus zone de relaxare, in care s-a folosit vegetatie naturala, muschi, bambus si materiale textile organice, in culori calde.