Casa sustenabila pentru competitia Solar Decathlon

Proiectul, de casa solara sustenabila ce reprezinta Romania la cea mai mare competitie de case solare din lume, Solar Decathlon 2018 (Dubai), este extins pe o suprafata de 75 mp. Amenajarea apartine Echipei EfdeN, in colaborare cu biroul de arhitectura Cumulus.

Conceptul arhitectural folosit se numeste „biofilia”, deoarece inglobeaza toate modurile prin care natura a fost integrata in designul casei la nivel senzorial, prin intermediul formelor, culorilor si texturilor.

In acest proiect s-au implicat, de-a lungul timpului, in jur de 150 de studenti din toate domeniile: arhitectura, constructii, instalatii, comunicare. Cele 10 departamente din care este alcatuita echipa au lucrat interdisciplinar pentru a echilibra eficienta energetica a unei case solare si confortul interior.

Casa EFdeN Signature este gandita sa raspunda conditiilor climatice din Dubai, acolo unde se desfasoara competitia. Natura a reprezentat o sursa semnificativa de inspiratie – pornind de la structura celulara a plantelor, s-a creat o stratificare a spatiilor, care protejeaza nucleul (spatiul interior al casei). Primul strat protector reprezinta fatada (realizata din etalbond), cu o suprafata reflexiva care creeaza cel de-al doilea strat protector, o terasa acoperita, in care utilizatorul isi poate petrece timp in aer liber, ferit de razele solare foarte puternice, specifice climatului. In plus, terasa cu plante regleaza umiditatea din aer si il purifica. Cel de-al treilea strat protector este reprezentat de anvelopanta bine termoizolata a casei, care reuseste sa mentina parametrii de confort din interior.

Casa este dotata cu 32 de panouri fotovoltaice, amplasate pe acoperis, si deschideri vitrate generoase s-au folosit sisteme de profile livrate de Alukönigstahl – ferestre Schüco AWS 70.HI, usi Schüco ADS 70.HI si perete cortina Schüco FWS 50. Constructia este sustenabila, iar surplusul de energie este stocat cu ajutorul bateriilor pentru a putea fi folosit pe timp de noapte.

Spatiul interior al casei este un open-space in care se gasesc zonele de bucatarie, living, spatiu de relaxare, dining, dormitor si birou. Acestea sunt delimitate in plan vizual prin diferente de nivel, atat la nivelul pardoselii, cat si al plafonului. O alta metoda de a le separa la nivel de perceptie este alternarea finisajelor pentru pereti. Pentru pardoseala, s-a folosit un singur finisaj, parchetul PRODesign de la Egger, care sa unifice spatiul. Canapeaua generoasa formata din 6 module este realizata dintr-un nanomaterial, care face usoara intretinerea ei.

Mobilierul din bucatarie, living si dormitor este gandit astfel incat sa fie perceput ca un intreg, fiind realizat din acelasi material – Perfect Sense de la Egger.

Zona de noapte este dispusa pe o platforma, cu dublu rol: depozitare a lucrurilor si a patului. Atunci cand nu este folosit patul, ea poate fi inchisa si folosita pentru alte activitati. Deasupra, se afla un mic spatiu de relaxare, un hamac cu acces din partea laterala a dulapului.

Zona de dining este si ea flexibila, avand o bancheta in zona ferestrei, ce poate fi folosita atunci cand masa extensibila gazduieste opt persoane. Biroul este dispus intr-un loc mai retras, in fata ferestrei, aspect ce ii ofera liniste si intimitate utilizatorului.

Baia este adiacenta acestui spatiu, fiind singura functiune delimitata prin patru pereti. Pentru amenajarea baii, Delta Studio a oferit gresia si faianta Keramyth, mobilierul Formmat, lavoarul tip bowl Dalet si dusul tip walk-in (cu paravan si rigola), ce eficientizeaza spatiul. S-au folosit baterii, accesorii si un vas de WC oferite de Grohe. Bateriile sunt dotate cu control prin Bluetooth, pentru a avea mereu control asupra consumului de apa.