17 sfaturi utile pentru o amenajare feng shui

Feng shui este o practică metafizică cu origini în China Antică, care utilizează tehnici pentru a obține armonie și bunăstare în viața de zi cu zi. Termenul “feng shui” se traduce prin ‘’vânt” și “apă’’, iar principiile sale se bazează pe echilibrarea nivelului de energie și pe promovarea energiei pozitive. Folosirea adecvată a culorilor, luminii, spațiului și amplasarea obiectelor și a mobilierului va ajuta la construirea unor niveluri de armonie și la manipularea fluxului de energie în avantajul stării de bine, conform tradiției Feng Shui.

 poza-articol-feng-shui-delta

Știi momentul acela când intri în casa cuiva și te izbește o energie bună și o pace sufletească pe care nu ai cum să ți le explici în mod rațional? Ei bine, locuințele individuale, dar și spațiile publice, amenajate după principiile feng shui, emană energie pozitivă, iar noi simțim acest lucru atunci când spunem că un loc “are o energie foarte bună”.

În concepția chinezilor, Chi reprezintă energia vitală care se găsește în toate organismele vii. Este esența existenței fiecăruia dintre noi: ne însuflețește, ne dinamizează și ne calibrează cu frecvențe energetice prielnice vieții de zi cu zi. Când spunem feng shui, ne referim implicit și la Chi, care joacă un rol esențial în practica feng shui. Scopul principal este să aducem Chi pozitiv în fiecare încăpere, pentru a crește nivelul de fericire și bunăstare.

poza-articol-feng-shui-blog-delta

Cele mai recente forme de feng shui simplifică principiile ramurilor tradiționale ale artei, folosindu-se în special de modelul feng shui Bagua.

Bagua înseamnă “opt zone” în limba chineză (ba=zone, gua=opt). Așadar, Bagua este harta energetică a feng shui-ului, reprezentată de 8 zone ce gravitează în jurul unui punct central, considerat centrul locuinței. Uneori redată ca un octagon, altădată ca un pătrat, Bagua este un compas prin care putem măsura și construi armonia în ambient.

bagua-feng-shui-articol-delta

Harta Bagua

Pentru majoritatea oamenilor neinițiați în feng shui, această pseudoștiință este sinonimă cu ezoterismul, Dacă însă studiem filozofia din spate mai în amănunt, realizăm că se bazează pe niște principii comune, menite să ne transforme căminul într-un loc mai sănătos și organizat, dezvăluind cât de conectați suntem cu locuința noastră și cum ne afectează aceasta starea de spirit.

Feng shui promovează spații care emană o energie superioară, liniștitoare în comuniune perfectă cu mediul înconjurător. În feng shui, fiecare încăpere trebuie să fie decorată în conformitate cu destinația acesteia. Spre exemplu, un birou are nevoie de o energie activă și vibrantă, specifică succesului, în timp ce în dormitor este mai potrivită o energie relaxantă și senzuală.

dormitor-feng-shui-articol-delta

În continuare, vom demistifica principiile feng shui-ului, apelând la câteva sfaturi utile, care să te îndrume în amenajarea locuinței tale, astfel încât să te bucuri de un ambient relaxant și reprezentativ stilului tău de viață.

1. Debarasează-te de lucrurile inutile

Primul pas în a vă decora casa în stil Feng Shui este să scapi de toate obiectele de care nu ai nevoie și care încarcă inutil spațiul. În acest fel, vei face loc energiilor noi să pătrundă în locuința ta.

Cerințele necesare decorării Feng Shui presupun înlăturarea urmelor de energie veche pentru a crea o fundație puternică și echilibrată.

declutter-house-articol-feng-shui-delta

Avem obiceiul de a strânge fel și fel de obiecte care nu ne folosesc la nimic, dar pe care insistăm să le adunăm undeva în caz că vom avea vreodată nevoie. Conform practicii feng shui, aglomerația nu este doar deranjantă vizual, ci produce și stări precum neliniște sau chiar panică.

Nu are sens să începem să decorăm o casă aglomerată. Ar fi ca și cum am vopsi gardul unei case care în interior este . Așa că primul pas este să înlăturăm reminiscențele vechii energii și abia apoi să începem procesul de amenajare în stil feng shui.

2. Invită aerul curat și lumina în locuință

cristiana-zgripcea-articol-feng-shui-delta-lumina

Cristiana Zgripcea – Fairy White

Aerul și lumina sunt esențiale pentru un Chi pozitiv în locuința noastră. Așadar, după ce ai terminat munca cu eliberarea spațiului de lucrurile inutile, asigură-te că acesta este suficient de aerisit și luminos.

În spațiile în care nu intră foarte multă lumină, poți amplasa oglinzi, un truc simplu și practic pentru a amplifica vizual încăperile și pentru a capta mai multă lumină.

3. Definește harta energiei spațiului

„Bagua” sau harta energiei este formată din următoarele opt cadrane: faimă, iubire și căsătorie, creativitate, persoane de nădejde, carieră, dezvoltare spirituală, sănătate și bani. Aceste secțiuni te vor ajuta să alegi paleta cromatică pentru fiecare încăpere și să poziționezi piesele de mobilier pentru ca energia să curgă nestingherită. Cunoașterea hărții Bagua este crucială pentru o amenajare Feng Shui de succes, așadar, asigură-te că nu sari peste acest pas.

bagua-bathroom-articol-feng-shui-delta

4. Folosește culorile în mod strategic

Culorile sunt o modalitate eficientă de a schimba energia în căminul nostru și de a influența starea de spirit, având o putere deosebită asupra felului în care ne simțim. În funcție de ce energie vrem să obținem de la un spațiu, vom opta pentru nuanțe care vor transmite exact ce avem nevoie.

Negru – Dacă albul reprezintă absența culorii, negrul însumează toate culorile. Este o nuanță extrem de puternică și reprezintă elementul “apă”, dar și partea yin din simbolul Tai Qi. Negrul trebuie folosit cu grijă în amenajare, deoarece absoarbe toată energia. În multe culturi, negrul este asociat cu teme întunecate, însă în feng shui acesta semnifică adâncimea și înțelepciunea, calmul apei și contemplarea. Negrul este conectat cu zona carierei în harta Bagua.

denisa-raducu-dormitor-negru-articol-feng-shui-delta

Denisa Răducu – Casa Doftana

Albastru – În feng shui, semnificația albastrului depinde de nuanța sa. Tonurile deschise și cele medii reprezintă elementul “lemn”. Lemnul este asociat cu creșterea și compasiunea. Tonurile mai intense și închise reprezintă introspecția și înțelepciunea. În multe culturi asiatice, albastrul este asociat cu doliul. În budism, el are legătură cu bunăstarea și vindecarea. Pe harta Bagua, albastrul reprezintă zona familiei și a cunoașterii.

embo-articol-blog-feng-shui-delta-albastru-baie

Embo Studio – MB House

Maro – această culoare pământie reprezintă stabilitatea și inspiră siguranță, din acest motiv este o alegere potrivită pentru spațiile familiale și este o nuanță perfectă pentru a „invita” natura înăuntru.

bucatarie cucinesse blog delta feng shui

Bucătărie Evolve – Cucinesse

Gri – reprezintă un mix de alb și negru (yin și yang), albul simbolizând claritatea, iar negrul înțelepciunea. Griului îi lipsește energia, fiind o nuanță neutră, calmă și conservatoare. Pe harta Bagua, griul este asociat cu zona oamenilor de nădejde și a călătoriilor.

studio-2.1-gri-articol-delta-feng-shui

Studio 2.1 – Monochrome Lines

Verde – Verdele semnifică regenerare și renaștere. Pe harta Bagua, verdele este asociat zonei familiei, așadar se poate folosi aproape în orice încăpere din casă, ca accente de decor, cum ar fi picturi sau plante. Pentru a maximiza efectul energiei răspândite în ambient, este important să folosim mai multe nuanțe de verde.

launtric-dormitor-articol-feng-shui-delta

Lăuntric Design – Casa AMTD

Oranj – Ca și albastrul, semnificația oranjului în feng shui se schimbă în funcție de ton. Fiind o combinație de roșu și galben, oranjul este o culoare influentă, ce împrumută pasiunea roșului și stabilitatea galbenului. Această dualitate se observă și în alternarea dintre elementele pământ și foc, în funcție de nuanța aleasă: oranjul intens (foc) sau cel spre galben, mai temperat (pământ). Este considerată o culoare socială, care sporește conversația, creativitatea și conexiunea cu cei din jur și, de asemenea, este potrivită pentru cei care depășesc o depresie sau care vor să se vindece de un viciu.

carmen-grabenisan-articol-feng-shui-delta

Delta Studio Design – apartament Carmen Grebenișan

Roz – este culoarea iubirii și a romantismului. Rozul încurajează tandrețea și atrage relațiile amoroase în viețile noastre. Poate cea mai delicată și inocentă culoare, rozul este asociat pe harta Bagua cu zona parteneriatului și a iubirii. Este o culoare ideală pentru dormitorul copilului.

cristiana-zgripcea-roz-feng-shui-articol-delta

Cristiana Zgripcea – Aviației

Mov – De la nuanța lavandei, la indigo, movul este o culoare nobilă, ce semnifică abundență și bogăție. Este utilizată pentru a aduce belșugul în casă, dar și pentru a ne conecta qi-ul cu prosperitatea și puterea. Fiind o combinație dintre înfocarea roșului și calmul albastrului, movul poate transmite echilibru în ambient. Este o culoare cu o vibrație puternică, regală, cu o frecvență spirituală foarte înaltă.

evia-mov-articol-feng-shui-delta

Evia – Casa Rainbow

Roșu – este cea mai prielnică culoare în feng shui, iar forța și puterea ei sunt de necontestat. Putem folosi roșu în amenajare pentru a aduce noroc și prosperitate. Este o culoare ce se asociază cu focul și cu pasiunea, așadar nu vă sfiiți să adăugați un pic de roșu în locuință pentru revitalizare și energie.

cristiana-zgripcea-rosu-articol-feng-shui-delta

Cristiana Zgripcea

Galben – este culoarea elementului “pământ” și emană stabilitate. În același timp, în funcție de nuanță, galbenul transmite energii diferite. De asemenea, galbenul simbolizează deopotrivă reputație și modestie. Galbenul strident reprezenta, în trecut, aurul fiind folosit în îmbrăcămintea împăraților chinezi, pe când galbenul ocru al veșmintelor preoților budiști semnifică smerenie și cedare.

oblic-studio-articol-feng-shui-galben-delta

Oblic Studio – Casa 9

Alb – este absența culorii, așadar reprezintă puritatea și noile începuturi. Metalul este elementul atribuit albului, iar în Tai Qi albul reprezintă yang-ul sau chiar simbolul yin-yang în ansamblu. În unele culturi, albul este asociat cu iarna, atunci când pământul se odihnește și este în stare de hibernare. În feng shui, albul claritate a minții, productivitate și desăvârșire.

Andreea-Marinescu-Casa-TT-articol-feng-shui-delta-1

Andreea Marinescu – Casa TT

5. Încetinește fluxul energiei Chi

Grăbirea energiei Chi, care nu are un parcurs lin prin încăperi, ne poate face să ne simțim fără direcție, cu mintea împrăștiată și ne poate epuiza energia. Încurajează Chi-ul să curgă, dar nu permite un flux grăbit al acestuia prin casă. Sentimentul de dezorganizare, lipsă de concentrare și stres se datorează “grăbirii” energiei Chi.

Încetinește energia Chi prin amplasarea strategică a unor elemente decorative prin locuință, cum ar fi plante, un tablou artistic sau oglinzi. Picturile, în mod special, ne fac să ne oprim și să reflectăm asupra lor. Rezultatul este un ritm al energiei mai lent, care permite Chi-ului să rămână mai mult timp în încăpere.

tablou-articol-feng-shui-delta

Cumulus – apartament Rahmaninov

6. Păstrează zona de la intrare curată

Ușa din față, supranumită și “gura lui chi” în feng shui, este portalul prin care energia pătrunde în locuință, fiind, așadar, un element-cheie. Păstrează zona de la intrare aerisită și curată pentru a nu copleși invitații, când aceștia îți calcă pragul.

usa-intrare-beelive

Beelive Design – Casa The Vlads

7. Echilibrează proporția celor 5 elemente

Una dintre cele mai importante reguli în feng shui este utilizarea celor 5 elemente: foc, pământ, metal, lemn și apă.

Mobilierul din lemn sau plantele sunt o modalitate minunată de a aduce elementul “lemn” în ambient și de a atrage creativitatea.

Focul poate fi reprezentat cu succes de lumânări, chiar de un șemineu, sau de tonuri de roșu și oranj.

Decorează cu tonuri pământii pentru a genera sentimente de echilibru și stabilitate.

duende-de-luna-5-elemente-articol-feng-shui-delta

Duende de Luna – Natural Refinement

Pentru a încorpora elementul “apă”, poți apela la un acvariu sau la o fântână ce simbolizează intuiția și înțelepciunea.

Pentru a evoca metalul, ce își are simbolistica în claritatea gândirii și logică, te sfătuim să folosești mobilier sau o statuie de metal și oglinzi rotunde.

8. Elimină simbolistica negativă

Simbolurile, fie ele negative sau pozitive, ne bombardează în fiecare zi. De la literatură, la semnele din trafic, la filme și reclame luminoase, suntem permanent și inconștient ghidați de simboluri. În casele noastre acest lucru este chiar mai accentuat, întrucât se creează un ambient intim, care ne reflectă fricile pe care le avem. Uneori, subliniem aceste frici și le dăm putere fără să vrem, prin integrarea simbolurilor în casele noastre.

idecorate-articol-feng-shui-delta-simbolistica-negativa

iDecorate – Wooden Nest

Identifică provocările pe care trebuie să le înfrunți zi de zi și încearcă să identifici cum și dacă acestea se regăsesc la nivel simbolic în locuința ta. Înlocuiește-le cu elemente simbolice de decor care reprezintă ceea ce îți dorești să atragi și către ceea ce aspiri.

9. Echilibrează zonele de lucru din bucătărie

Experții în feng shui propun o amplasare triunghiulară a chiuvetei, frigiderului și a plitei. Acest lucru are, în spate, un motiv concret: se va crea conflict în ambient, dacă alături focul (plită și cuptor) de apă (chiuvetă) – apa stinge focul.

anca-ctin-bucatarie-triunghi-articol-feng-shui-delta

Alfa Invest – Papercut Mix

Așadar, este recomandat să așezi un element de lemn între chiuvetă și plită. În termeni metaforici, apa hrănește lemnul și lemnul hrănește focul. În acest caz, lemnul joacă rolul unui element care atenuează cele două forțe opuse. De asemenea, lemnul este reprezentat în Feng Shui de culoarea verde, care poate fi folosită în locul materialului propriu-zis.

10. Concentrează-te pe cele 3 zone principale din casă

Conform practicii feng shui, o locuință are 3 încăperi cruciale, de o importanță deosebită: baia, dormitorul și bucătăria. Baia poate absorbi energia, aspect ce se poate preveni prin păstrarea capacului WC lăsat și prin a ține ușa închisă pe cât de mult posibil. În dormitor, piesa centrală este patul, care recomandă să aibă o tăblie solidă și să fie poziționat cu spatele la un perete, pentru un sentiment de siguranță și pentru un somn liniștit.

vlad-osiac-pat-punctul-10-articol-feng-shui-delta

Vlad Osiac – Earthly Apartment

Bucătăria reprezintă abundență și sănătate, așadar se recomandă să păstrezi această zonă curată și ordonată, pentru a potența energiile acestei zone.

11. Ține cont de Yin & Yang

Yin și Yang reprezintă masculinul și femininul, elementele opuse ce compun această lume și care nu pot prospera de unele singure. Yin este energia pasivă, calmă, redată prin culori neutre și sunete liniștitoare, pe când Yang este energia activă, precum culorile vii sau plantele înalte, luxuriante. Așadar, când decorezi o încăpere cu o energie pasivă, cum ar fi dormitorul, echilibrează pasivitatea cu lumânări sau cu elemente decorative în culori vivide.

launtric-baie-articol-feng-shui-delta

Lăuntric Design – Casa AMTD

12. Alege direcțiile potrivite în încăperi

Direcțiile feng shui se bazează pe punctele cardinale și pe data ta de naștere și sunt folosite în amenajări pentru a găsi amplasarea ideală a principalelor piese de mobilier, cum ar fi patul sau biroul. Calculează-ți și folosește numărul Kua pentru a identifica direcțiile faste în locuință. Aceste direcții vor dicta energiile generatoare de prosperitate, sănătate, succes și dragoste.

unuplusunu-living-articol-feng-shui-delta

Atelier unuplusunu – Interior LS

13. Ia în considerare „poziția comandantului”

Scopul poziției comandantului în feng shui este aceea de a găsi configurația optimă a principalelor piese de mobilier din încăpere astfel încât să atragi energii bune și să controlezi energia celor care îți trec pragul. Este o tehnică simplă, însă puternică, deoarece te ajută să obții controlul spațiului în care trăiești. Spre exemplu, este recomandat să poziționezi canapeaua din living lipită de peretele opus ușii de intrare, pentru a genera un sentiment de siguranță și pentru a avea o viziune de ansamblu asupra zonei de acces în casă.

canapea-Beelive-articol-feng-shui-delta

Beelive Design – Casa The Vlads

14. Optează pentru o măsuță de cafea cu margini rotunjite

În timp ce în designul de interior convențional este încurajată combinația dintre formele rotunde și unghiuri, unele obiecte de decor transmit în mod deosebit o energie Chi pozitivă. Acestea sunt, în general, obiectele fără margini ascuțite sau colțuri. Măsuța de cafea este un exemplu ideal. Alege o masă ovală sau rotundă pentru a elibera energia optimă în încăpere.

AIO-Design-masa-rotunda-articol-delta-feng-shui

AIO Design – Casa D

15. Folosește plante și accesorii pentru a păstra energia înăuntru

Dacă dispui de o fereastră generoasă, mai ales dacă aceasta este orientată către ușă, conform teoriei feng shui, energia care pătrunde pe ușă va fi împinsă înapoi către fereastră. Pentru a evita această situație, apelează la obiecte care vor păstra energia înăuntru. Draperiile și obloanele pot fi o soluție potrivită. Dacă însă preferi ca lumina naturală să pătrundă nestingherită în cameră, apelează la ghivece cu plante care nu vor diminua cantitatea luminii și vor păstra energia înăuntru.

indoo-poza-planta-punctul-15-articol-feng-shui-delta

Indoo Design – Penthouse C.W.

16. Alege decorațiunile conform funcției încăperii

Pentru a răspândi armonie și veselie în căminul tău și pentru a simți bucuria de a te reîntoarce acasă, stabilește destinația și scopul fiecărui spațiu și decorează-l în consecință. De exemplu, în birou este bine să eviți roșul, deoarece poate facilita tensiunile și „arde” energia. În schimb, poți lua în considerare decorațiuni ce evocă apa (simbol al abundenței) sau metalul (simbol al preciziei și acurateței), ca de exemplu o mică fântână cu apă sau o statuie de metal.

În opoziție, dormitorul trebuie să emane un aer relaxant și calm, așadar se recomandă lemnul din abundență, pentru faptul că ne conectează cu natura și nu este un material conductor de energie.

annterior-dormitor-punct-16-articol-feng-shui-delta

Annterior Studio – Proiect Ghica

17. Înconjoară-te de obiecte cu semnificații

Această regulă presupune cu siguranță o abordare diferită pentru fiecare persoană, având în vedere că ne raportăm la experiențe unice de viață. Dar, deși rezultatul final va fi foarte personal și intim, ideea din spatele acestei reguli este aceea de a ne înconjura de obiecte încărcate cu semnificații pozitive, care ne vor evoca amintiri dintre cele mai plăcute. Fie că este vorba de un suvenir din Africa sau de un tablou primit de la o persoană dragă, obiectele care ne duc cu gândul la clipe deosebite cu siguranță vor ridica nivelul energetic din casă, dar și pe cel interior.

pure-mess-obiecte-cu-semnificatie-articol-feng-shui-delta

Pure-Mess Design – X Duplex

Feng shui nu se rezumă doar la a transforma structura casei, ci își propune să dezvolte mediul în care locuim într-unul echilibrat și armonios. Chiar dacă ajustările din spațiul înconjurător sunt mărunte și imperceptibile, impactul asupra sănătății noastre mintale poate fi profund.

surse:

www.thesruce.com

www.pinterest.com

www.mydomaine.com

www.extraspace.com

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.