18 Sfaturi practice pentru o amenajare Feng Shui

Feng Shui este o pseudoștiință, originară din China antică, care încearcă să folosească forțe energetice pentru a armoniza persoanele cu un mediu ambient. Termenul Feng Shui se traduce prin sintagma ‘’vant-apa’’. Feng Shui este una dintre cele 5 arte metafizice chinezești, care traduc realitatea care ne înconjoară prin formule și calcule. Practica Feng Shui dezbate arhitectura în termeni ai forțelor invizibile, care unesc universul, pământul și umanitatea.

Din punct de vedere istoric, Feng Shui a fost folosit adesea pentru arhitectura orientală, pentru construcții cu semnificații spirituale precum morminte, dar și alte clădiri.
Scopul practicii Feng Shui din ziua de astăzi este de a poziționa mediul construit de oameni în puncte cu un CHI pozitiv, sub o formă imaginară de energie. Punctul perfect este considerat o locație fizică, urmat de o locație pe axa timpului.

Chi este o energie dinamică, pozitivă sau negativă, care joacă un rol esențial în arta Feng Shui.
Feng Shui-ul tradițional reprezintă un sistem antic bazat pe observația timpului divin și al spațiului terestru.

Cele mai recente forme de Feng Shui simplifică principiile care se regăsesc în ramurile tradiționale ale artei, folosindu-se în special de modelul Feng Shui Bagua.
În Bagua sau Pa Kua Pagua apar în mod recurent 8 simboluri care reprezintă principiile fundamentale pe care se bazează realitatea. Fiecare dintre ele constă în 3 linii, frânte sau nefrânte, reprezentând yin sau yang. Datorită structurii sale tripartite, sunt denumite adesea în literatura de specialitate ca cele 8 trigrame.

Trigramele au corespondente în astronomie, astrologie, geografie, geomanție și anatomie.
Pentru majoritatea oamenilor, neinițiați în Feng Shui, aceasta pare o artă ezoterică, dar dacă vă luați timp pentru a studia filozofia din spatele acesteia, veți realiza că se bazează pe niște principii comune, menite să vă transforme căminul într-un loc mai sănătos și organizat, dezvăluind cât de conectați suntem la locuința noastră și cum ne afectează la rândul ei starea de spirit.

Vă vom demistifica niște reguli ale Feng Shui-ului, acordându-vă niște sfaturi simple și aplicabile într-o abordare holistică și modernă, potrivită stilului de viață actual. Feng-Shui nu se rezumă doar la a transforma structura casei, ci își propune să dezvolte mediul în care locuim, într-un ritm similar. Deși tratate în mod imperceptibil, ajustări fine în spațiul înconjurător, se poate crea un impact profund asupra vieții noastre de zi cu zi.

Așadar, Feng Shui poate fi utilizat pentru a vă decora casa cu scopul de crea un cămin iubitor, distractiv și sănătos. Sfaturile de decorare Feng Shui sunt ușor diferite față de stilul tradițional de decorare, dar odată ce veți implementa principiile Feng Shui, căminul dumneavoastră decorat armonios vă va aparține și vă va influența într-un mod pozitiv.

Feng Shui presupune să creați un mediu înconjurător care vă va oferi cea mai bună energie, care vă va susține în activitatea specifică sau în activitățile specifice atribuite acelui spațiu.
Spre exemplu, un birou are nevoie de o energie activă și vibrantă, specifică succesului, în timp ce în dormitor este mai potrivită o energie senzuală și catifelată.

1. Debarasați-vă de lucrurile inutile și creați spațiu în locuință

Primul pas în a vă decora casa în stil Feng Shui începe înaintea procesului de decorare propriu-zis.

Cerințele necesare decorării Feng Shui presupun, într-o primă etapă înlăturarea urmelor de energie veche pentru a crea o fundație puternică și clară de energie. Ce înseamnă acest lucru în termeni practici?

Ei bine, în primul rând trebuie să vă debarasați de obiectele inutile care vă fură din energie și vă încarcă în mod inutil, creând o amenajare inestetică.

Deși, poate părea o problemă evidentă, suntem adesea vinovați de a acumula multe obiecte inutile care nu îndeplinesc nicio funcție și nu răspund niciunei necesitați. Din punct de vedere Feng Shui, aglomerația nu este doar deranjată vizual, ci împiedică ca cele mai bune lucruri să se materializeze în viața noastră.

Dezordinea ne împiedică să gândim limpede.

Să începeți să decorați o casă aglomerată nu are sens, din punct de vedere Feng Shui. Ar fi ca și cum ați aplica vopsea pe fațada unei case avariate. Doar după ce ați înlăturat reminiscențele vechii energii puteți începe cu succes procesul de amenajare în stil Feng Shui.

2. Controlați calitatea aerului și al luminii

Aceste două elemente sunt esențiale pentru un Chi pozitiv sau pentru o energie Feng Shui bună, în locuința dumneavoastră, și totuși esențială pentru o amenajare Feng Shui adevărată.

Așadar, după ce ați terminat munca preliminară de a vă debarasa locuința, verificați dacă este suficient de aerisită și de luminoasă. În spațiile mai puțin luminoase, puteți amplasa oglinzi, un truc simplu și practic pentru a amplifica vizual încăperile și a atrage mai multă lumină.

3. Definiți harta energiei locuinței dumneavoastră

Bagua sau harta energiei, formată din următoarele opt cadrane: faimă, iubire și mariaj, creativitate, persoane de ajutor, carieră, dezvoltare spirituală, sănătate și bani vă vor ajuta să alegeți paleta cromatică folosită în fiecare încăpere, cum să poziționați piesele de mobilier pentru ca energia să curgă nestingherită. Cunoașterea hărții Bagua este crucială pentru o amenajare Feng Shui de succes, așadar, asigurați-vă că nu săriți peste acest pas.

4. Folosiți culorile în mod strategic pentru un Feng Shui pozitiv

Culorile sunt o modalitate eficientă de a schimba energia în căminul dumneavoastră, dar și de a obține rezultatele dorite mai repede. De asemenea, folosirea intenționată a culorilor este deosebit de importantă pentru un Feng Shui bun.

Negru – Este o non-culoare puternică și misterioasă, care ar trebui să fie folosită în mod înțelept. Este o culoare de care orice spațiu va beneficia, așadar în loc s-o evitați, integrați magia în căminul dumneavoastră pentru a crea o energie pozitivă.

Albastru – Serenitate, vindecare și încredere – toate aceste energii sunt exprimate prin prezența vindecătoare a culorii albastre. Este o expresie a elementului acvatic, bine venit în special în diferite spații de lucru, fie ele acasă sau la birou.

Maro – este unica culoare care exprimă două elemente Feng Shui – lemn și pământ, așadar este bine să luați în calcul diferența și s-o aplicați în mod intenționat și conștient.

Gri – este un ton frumos, relaxant și chiar fermecător, dacă știți cum să-l folosiți. În Feng Shui gri-ul este o expresie al elementului din metal, care poate intensifica multe zone din casa dumneavoastră.

Verde –  este una dintre culorile cu cea mai mare putere de vindecare pentru spiritul uman, este culoarea naturii vibrante, fiind de asemenea culoarea chakrei inimii. Din punct de vedere Feng Shui, aceasta poate fi integrată în locuința dumneavoastră, în aproximativ orice spațiu.

Orange- este o culoare veselă care debordează de viață. Totuși, prin prisma Feng Shui, aceasta este o culoare mai avantajoasă pentru a decora, comparativ cu roșu. Totuși trebuie să urmați câteva considerente.

Roz – Cea mai liniștitoare dintre toate culorile, rozul este culoarea iubirii, a sentimentelor profunde și a compasiunii. Aceasta deschide inima precum cel mai rafinat parfum al unui trandafir și continuă s-o vindece și s-o deschidă.

Mov – Este o culoare foarte intensă, care conform maeștrilor Feng Shui, ar trebui integrată cu atenție în amenajarea locuinței. Aceasta este o culoare cu o vibrație puternică, o culoare nobilă, chiar regală, cu o frecvență spirituală foarte înaltă.

Roșu – Roșu întruchipează pasiunea pură, pofta de viață și uneori induce o stare de pericol. Poate emana o energie de bun augur în unele zone din locuința dumneavoastră, dar în același timp poate slăbi energia pozitivă din alte părți ale casei. Este vorba doar despre a ști unde să invitați această energie intensă și unde s-o evitați.

Galben – Fiecare cămin are nevoie de energia jovială și veselă a culorii galbene. Energia soarelui de vară, a chakrei solare vă vor ajuta să vă bine dispuneți și să înfloriți.

Alb – alb este non culoarea purității, a prospețimii și clarității. Aceasta reprezintă noi începuturi, precum și finalizarea unor obiective sau etape din viață.

5. Încetiniți Fluxul energiei

În momentul în care se formează o traiectorie sub forma unei linii drepte între ușa din față și ușa din spate, înseamnă că energia Chi circulă prin casă prea rapid. Liniile organice, chiar și atunci când vine vorba de energia care vă străbate locuința, sunt mult mai apropiate de natura umană. Astfel că este indicat să configurați o linie ondulată care va parcurge în mod grațios și egal prin spațiul locuit. Încetiniți energia Chi printr-un covor cu model decorativ, cu o lucrare de artă expusă pe pereți sau chiar cu o masă rotundă.

6. Păstrați traseul către ușa din față, liber

Ușa din față joacă un rol foarte important în arta Feng Shui. Până la urmă, este principalul portal prin care intră energia. Tratați energia Chi ca și cum ar fi o persoană care vă vizitează pentru prima oară și încearcă să vă găsească adresa. Vreți să vă asigurați că totul este curat, marcat corespunzător și adresa este vizibilă. În termini metaforici, înăuntru vreți să vă asigurați că nu se vor izbi de perete, încercând să găsească intrarea. Ca soluție, puteți să plasați o oglindă la intrare. În momentul în care decideți să o integrați, trebuie plasată în așa fel încât să vă simțiți mai liberi, să simțiți posibilitatea unor oportunități.

7. Echilibrați proporția dintre cele 5 elemente

Cele 5 elemente – pământ, lemn, foc, apă și metal pot fi prezente în casa dumneavoastră în mod fizic sau simbolic. Spre exemplu, puteți aduce elementul focului prin tonuri calde, precum roșu și orange, sau puteți integra un șemineu sau lumânări.

Adesea oamenii sunt atrași de elementele care reprezintă fie o necesitate a lor sau care le-a cauzat un dezechilibru. Spre exemplu, persoanele care au o tendință către agresivitate ar trebui să fie atenți să nu includă prea multe elemente care reprezintă focul. În mod contrar personalitățile lipsite de motivație, ar trebuie să infuzeze mai mult din elementul focului în locuința lor, pentru a le da un avânt.

8. Eliminați simbolistica negativă

Simbolurile, fie ele negative sau pozitive ne bombardează, constant, în fiecare zi. De la literatură la semnele din trafic, la filme și reclame, suntem permanent ghidați de simboluri. În casele noastre acest lucru este chiar mai accentuat, întrucât se creează un ambient intim, care ne reprezintă fricile și provocările prin care trecem la momentul de față. Adesea atragem anumite forțe negative chiar prin simbolurile pe care le integrăm în mod inconștient în casele noastre. Analizați greutățile pe care trebuie să le înfruntați și încercați să identificați cum se regăsesc la un nivel simbolic, în locuința dumneavoastră. Înlocuiți simbolurile negative, care nu se aliniază cu aspirațiile dumneavoastră, cu unele care reprezintă ceea ce vreți sa atrageți.

9. Echilibrați zonele de lucru din bucătărie

Pentru a deveni mai eficace este indicat să evitați integrarea a două zone de lucru în bucătărie. Este recomandat să așezați un element de lemn între chiuvetă și aragaz. În termini metaforici, apa hrănește lemnul și lemnul hrănește focul. În acest caz, lemnul joacă rolul unui element care atenuează cele două forțe opuse. Lemnul este de asemenea reprezentat în Feng Shui de culoarea verde, care poate fi folosită în loc de materialul propriu-zis.

10. Integrați obiecte de decor modern pentru potențatorii Feng Shui

Potențatorii Feng Shui, uneori numiți și remedii sunt un mod excelent de a activa sau potența energia.

După ce ați achiziționat câteva elemente specifice de Feng Shui, precum oglinzi, o mică fântâna, cristale, puteți să vă îndreptați și către alte obiecte mai puțin specifice, dar care au în continuare o încărcătură energetică puternică. Primul pas este să consultați diagrama Bagua, discutată în cel de-al doilea pas. Următorul pas constă în a amplasa elementele terapeutice conform punctelor din casă, care te încarcă cu energie pozitivă.

11. Tipurile de amplasare a potențatorilor Feng Shui

Există două criterii principale pentru a alege unde să amplasați potențatorii Feng Shui:

a. Cea mai bună zonă Feng Shui Bagua

Vă recomandăm să vă asigurați întotdeauna că, energia Feng Shui a potențatorului se află în armonie cu energia elementului, de care aveți nevoie într-o zonă specifică Bagua sau pe harta Feng Shui.

Spre exemplu, dacă doriți să găsiți cea mai bună poziționare Feng Shui pentru o fântână, reprezentată de elementul Feng Shui apa – o veți poziționa în zonele Bagua care beneficiază de elementul apa. Acestea pot fi localizate în zona de nord, de est și de sud-est a locuinței dumneavoastră.

b. Cele mai bune direcții Feng Shui

În feng shui, fiecare persoană are propria ei direcție feng shui care îi poartă noroc. Se zice că cea mai bună direcție Feng Shui este determinată prin stabilirea numărului Kua, care poate fi folosit pentru a atrage energiile corespondente sănătății, unei cariere de succes și unei relații romantice înfloritoare. Pentru cele mai bune rezultate, este indicat să lucrați atât cu zonele Bagua, cât și cu direcțiile prielnice. Luați în calcul următorul exemplu pentru a vă edifica ce înseamnă cu adevărat amplasarea corectă a potențatorilor Feng Shui.

Presupuneți că doriți să vă consolidați relația romantică și mariajul. Odată ce ați găsit potențatorul Feng Shui perfect, de exemplu, o mini-statuetă cu doi îndrăgostiți ținându-se de mână, privind în aceeași direcție, o veți poziționa în direcția sud-vest ( direcția iubirii și a mariajului în Feng Shui), dar o veți poziționa în asa fel încât să coincidă cu direcția care vă poartă noroc.

În cazul în care folosiți lucrări de artă ca potențatori Feng Shui, uneori puteți defini cu ușurință direcția folosindu-vă de ce este prezentat în acele lucrări. În lucrări de artă care prezintă fețe de animale sau oameni, vă permit acest lucru, urmărind direcția privirii și posturii lor , în timp ce lucrările abstracte sunt mai putin ofertante din acest punct de vedere. Trebuie să vă asigurați, însă, întotdeauna că alegeți obiectul de artă potrivit ca energie cu zona specifică Bagua.

Dacă aveți un tablou, în care predomină culoarea roșie, care corespunde focului, plasați-l în zona de Sud a casei, pentru a complete energia solară degajată de Sud sau în Sud- Est, care va acționa ca un nutrient al planetei, cu ajutorul energiei din Sud – Vest.

12. Încorporați un obiect îndrăgit în partea superioară a încăperii

Amenajarea dumneavoastra Feng Shui, va construi o atmosfera intima, confortabila si protectiva cu un obiect care va fi agatat la inaltime. Poate fi o lucrare de arta, un obiect de design sau chiar un corp interesant de iluminat, care aplaneaza asupra spatiului si capteaza atentia. In cazul in care nu se justifica integrarea unei piese de arta in partea superioara a camerei, incercati o alta strategie pentru a atrage privirea in acea directie. Puteti aplica un finisaj interesant pe cadrul ferestrei sau sa pictati plafonul camerei in tonuri linistitoare si relaxante.

13. Grupati piesele de mobilier din living

Nu este o regula fixa care sa limiteze numarul de elemente integrate intr-o amenajare Feng Shui, dar idea este sa incitati la conversatie si sa creati o relatie intre piesele de mobilier. In spatiile generoase, amplasarea pieselor de mobilier in grupuri este esentiala si favorizeaza delimitarea unor zone conform unor activitati specifice. Pe de alta parte, in spatiile mai putin generoase acest lucru are un sens inerent. Nu uitati sa includeti o suprafata pentru fiecare scaun unde locuitorii pot plasa o carte, o bautura, o pereche de ochelari sau orice ar putea avea nevoie atunci cand se aseaza.

14. Amplasati canapeaua strategic

Amplasati canapeaua sprijinita de cel mai solid perete din incapare. De regula peretele cel mai indepartat de intrare este locul ideal pentru a integra o canapea in living, acel unghi ofera o vedere clara asupra usii pentru persoanele care se vor aseza. Desigur, o distanta de pana la o jumatate de metru este prielnica pentru a facilita energia Chi sa curga nestingherita prin incapere.

15. Optati pentru o masuta de cafea cu canturi rotunjite

In timp ce in designul de interior conventional este incurajata combinatia dintre diferite forme si unghiuri, unele obiecte promoveaza in mod deosebit o energie Chi pozitiva . Acestea sunt in general obiectele fara margini ascutite. Masuta de cafea este exemplul perfect deoarece in jurul ei se amplaseaza alte piese de mobilier. Alegeti o masa ovala sau rotunda pentru a degaja energia optima.

16. Folositi plante si alte accesorii pentru a readuce energia

Daca dispuneti de o fereastra generoasa, mai ales daca este orientate catre usa, conform teoriei Feng Shui, energia care patrunde pe usa va fi impinsa inapoi catre fereastra. Pentru a evita aceasta situatia, apelati la obiecte care vor pastra energia inauntru. Draperiile si obloanele pot fi o solutie care sa functioneze, dar daca preferati sa pastrati lumina naturala la intensitatea ei maxima, luati in considerare situarea unor ghivece cu plante, care nu vor diminua cantitatea luminii, insa vor pastra energia inauntru.

17. Alegeti decoratiunile conform functiei incaperii

Pentru a raspandi armonie si veselie in caminul dumneavoastra, pentru a simti acea bucurie cand va reintoarceti acasa, stabiliti care este functia fiecarui spatiu si decorati-l in consecinta. Intr-un birou spre exemplu, nu este nevoie sa instalati o fantana cu pietre pentru a decora in stil Feng Shui. Este indeajuns ca decoratiunile biroului sa radieze de viata si sa vibreze la o frecventa inalta, in opozitie cu decorurile din dormitor care vor sa construiasca o atmosfera relaxanta si serena. Atfel ca, este indicat ca pentru birou sa alegeti decoruri in culori vibrante precum rosu, albastru, orange, iar pentru dormitor o gama cromatica compusa din nuante estompate.

18. Inconjurati-va de obiecte incarcate cu semnificatii

Aceasta regula presupune cu siguranta o abordare diferita pentru fiecare persoana, avand in vedere ca ne raportam la experiente unice de viata. Totusi, desi solutiile vor diferi, idea din spatele acestei reguli este foarte simpla si ne ajuta sa ne compunem un ambient, inconjurati de obiecte incarcate cu semnificatii pozitive, care ne vor evoca ganduri si amintiri placute.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.