Mituri despre Designul de Interior (1) – „Nu am nevoie de designer interior”

Ideea de a lucra la amenajarea casei cu un designer de interior este privita cu reticenta in Romania. Pe o piata inca tanara, notiunea de design de interior este relativ noua si nu foarte clara. Aceasta este deseori asociata cu un capriciu, si nu cu o necesitate. Multe persoane se intreaba: Ce face un designer de interior? Cum se lucreaza cu un designer de interior? Cat costa un designer de interior? De ce sa apelez la un designer de interior? Cum se alege un designer de interior? 

Pornind de la aceste intrebari si multe altele, pe care le-am primit de-a lungul timpului de la clientii nostri, demaram o serie de articole prin care ne propunem sa demontam miturile despre designul de interior, impreuna cu Simona Bonea, designer de interior la Avantgardesign Studio.

Simona Bonea, designer de interior Avantgardesign Studio

Simona Bonea, designer de interior Avantgardesign Studio

Cand  este necesar un designer de interior?

Exista 3 situatii in care se apeleaza la un designer de interior:

Casa la rosu

Casa la rosu inseamna o constructie cu peretii fara tencuiala (exterioara si interioara), fara finisaje, fara instalatii electrice gaze/apa, geamuri termopane. Este situatia ideala, pentru ca permite flexibilitate in proiectul de design interior, in functie de dorintele clientului. Pozitiile de electrica si instalatii nu sunt final stabilite. Acestea pot fi indicate in proiectul de arhitectura dar in acest stadiu permit modificari. Prin urmare nu sunt necesare modificari ulterioare. Este ideal sa se apeleze la un designer de interior in acest moment, pentru a genera economii substantiale de timp si bani, prin evitarea modificarilor ulterioare, dupa cum vom vedea mai jos.

"<yoastmark

 

Casa la gri

Constructie semifinisata, pereti tencuiti, instalatii sanitare si electrice deja existente, fara finisajele de baza: vopsea, gresie, faianta, parchet, usi. In functie de pozitionarea mobilierului si dimensiunile acestuia, a electrocasnicelor sau obiectelor sanitare vor rezulta anumite pozitii de prize si corpuri de iluminat. Tipul corpurilor de iluminat implica o anumita pozitionare a acestora. Acestea pot fi candelabre, spoturi incastrate, benzi luminoase, aplice sau veioze. Fiecare dintre acestea presupune eventuale modificari ale instalatiei deja existente, deci costuri suplimentare in achizitii, montaj, drumuri etc.

1 surse de iluminat

Bucatariile necesita mai multe tipuri de lumina: generala, ambientala, de lucru – aceste detalii sunt stabilite impreuna cu designerul la inceputul proiectului

Configuratia bucatariei este unul dintre aspectele cele mai delicate: in functie de dimensionarile corpurilor de mobilier si pozitiile acestora, tinand cont de functionalitatea bucatariei (zona de  gatit – zona de spalat – zona de depozitare, cu spatiile necesare intre ele), rezulta planul pentru pozitia prizelor, a instalatiei de apa si de gaz. Orice modificare a planului deja existent va genera costuri suplimentare (pentru ca, de exemplu, tevile trebuie ingropate in perete). De aceea, costurile sunt eficientizate daca se lucreaza cu designerul de interior in faza cat mai incipienta.

Reconfigurarea acestui spatiu a presupus adaugarea de trepte si crearea unor zone accent, prin peretii rosu-bordeaux

Reconfigurarea acestui spatiu a presupus adaugarea de trepte si crearea unor zone accent, prin peretii rosu-bordeaux

Costuri suplimentare pe parcursul proiectului sunt generate si de schimbarea modului de incalzire. Daca proprietarul s-a razgandit si doreste incalzire in pardoseala, trebuie sa se recomande un anumit tip de parchet, care se preteaza la acest tip de incalzire. De aceea, ideal este sa se prevada de la inceput ce tip de incalzire se doreste, impreuna cu arhitectul. Orice modificare ulterioara costa. Un exemplu este situatia in care nu se tine cont de la inceput de inaltimea de la pardoseala la care se monteaza  usile de termopan fata de inaltimea sapei.

3 diferite finisaje

 

Modificarea unui spatiu finisat deja existent (casa sau apartament)

Se pot face modificari, dar sub atenta urmarire a unui arhitect care indica ce se poate modifica si ce nu. Orice astfel de modificare se face doar cu autorizatie de constructie! Un perete de rigips se poate darama sau modifica, insa nu o grinda sau un perete/ stalp de beton. Designerul de interior sau arhitectul va reconfigura spatiul in functie de cererile clientului, cu schite 2D. In plus, va oferi reprezentari tridimensionale acolo unde este nevoie. Dupa reconfigurarea spatiului, urmeaza etapele de stil de amenajare, culori, finisaje, detalii de mobilare, decor, accente cromatice etc.

Reprezentare 2D a amenajarii de interior

Reprezentare 2D a amenajarii de interior

Un designer de interior se asigura ca schita va fi transpusa in realitate

Peretele accent dinamizeaza acest living

Care sunt etapele de lucru cu un designer de interior?

 1. La prima intalnire cu beneficiarul, designerul de interior afla detalii despre dorintele si nevoile acestuia. Pe baza schitei si a releveului, se stabileste destinatia fiecarui spatiu si intentiile clientului legate de estetic si functional. Preferintele de culoare si stil pot constitui punctul de pornire pentru amenajarea, re-amenajarea sau/si decorarea spatiului.

  2 schita spatiu

  Schitele efectuate de designer ofera valente noi spatiului

Detalii financiare: consultanta  incepand cu 150 Euro, in functie de complexitatea lucrarii

 1. Proiectarea

Se realizeaza planurile de amenajare, care includ:

 • variante de amenajare a spatiului (vizualizari 2D, 3D, detalii de mobilare si decorare).

  i

  Schita 3D ajuta proprietarul sa vizualizeze felul in care va arata spatiul

 • Indicatii de finisaje: gresie, faianta, parchet, piatra naturala, tapet (cu calculatie de suprafete si cost), vopsea decorativa
 • Plan de iluminare – pozitionarea corpurilor de iluminat si a prizelor, plan de ambientare prin lumina
 • Amenajare baie/ bucatarie
 • Imagini 3D si planuri la scara pentru executia montajului de gresie si faianta, tipuri de sanitare si indicatii de montaj pentru acestea
 • Plan de tavane false si alte compartimentari/ volume pentru executie
Tavanul fals cu spoturi incastrate ofera un aer modern spatiului

Tavanul fals cu spoturi incastrate ofera un aer modern spatiului

 1. Urmarirea lucrarii si asistenta tehnica

  In special in zona baii, montajul finisajelor si al obiectelor sanitare trebuie supravegheat in etapele cheie

  In special in zona baii, montajul finisajelor si al obiectelor sanitare trebuie supravegheat in etapele cheie

Lucrarea de proiectare include 2-3 vizite pe santiere, la momentele cheie ale punerii in opera. Vizitele suplimentare implica un cost aditional – de la 25 eur/ vizita pe santier, in functie de distanta si orele de lucru.

In urmatorul articol din aceasta serie, vom vedea daca este intr-adevar mai scump sa lucrezi cu un designer de interior.

 

1 răspunde
 1. stroescu julianna
  stroescu julianna says:

  Ma bucur pentru informatiile primite din partea dvs..
  Se simte lipsa colaborarii cu un specialist aproape in toate casele din Romania.
  Mie mi-a trebuit 3 ani pana cand mi-am ales un covor pentru sufragerie.
  Pentru alegerea mobilierului cred ca imi mai trebuie inca 3 ani (3 au trecut).
  Serviciile specialistilor par sa fie greu de atins, din mai multe motive : lipsesc informatiile care sa ne puna in legatura cu un designer, lipsa informatiilor legate de lista de servicii a unui designer, lipsa informatiilor legate de costurile serviciilor.
  Mult succes in activitate !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *