Reamenajarea unui apartament de 35 mp in tonuri pastel din Timisoara

Un apartament cu o camera, extins pe 35 mp a constituit un principal dezavantaj, dat fiind spatiul foarte mic dedicat bucatariei si baii inchise. Situat intr-o zona centrala a orașului Timisoara, acesta a fost transformat intr-un spatiu ideal, de catre arhitecta Alexandra Avram, ce imbina relaxarea si bunul gust.

Proiectul a constat in amenajarea de la zero si reconfigurarea spatiului existent. Pentru a suplimenta incaperea, s-a renuntat la peretii ce o delimitau de hol si de balconul care a trebuit inchis. S-au refacut instalatiile termice, electrice si sanitare.

Bucataria de mici dimensiuni a fost reconfigurata complet, modificandu-se accesul initial prin montarea unor usi culisante pe colt. S-au ales usi din sticla, pentru a nu obtura vederea catre zona de living si pentru a spori aportul de lumina naturala.

Chiar daca este un apartament cu o singura camera, s-a dorit integrarea tuturor zonelor uzuale dintr-o casa: zona de dormit, zona de zi, zona de luat masa. Designerul a folosit nuante deschise, pastelate, care sa creeze un decor diafan si primitor.

Zona de luat masa este amplasata chiar langa usile de sticla, pentru a putea fi utilizata pe ambele parti atunci cand usile sunt glisate complet.

Spatiul de dormit este separat vizual prin tapetul roz diafan si podeaua inaltata. O comoda alba il delimiteaza de zona de luat masa, servind totodata si ca noptiera. Zona de zi este marcata printr-un tapet cu acelasi model ca cel de langa pat, dar intr-o nuanta diferita, reluata pe spatarele scaunelor.

Pentru a crea impresia de spatiu mai amplu, in baie s-a renuntat la cada, aceasta fiind inlocuita cu dus. S-a propus contrastul alb/negru, prin faianta cu motive geometrice. Pentru a face legatura cu celelalte spatii, s-au folosit elemente cu finisaje aurii: corpul de iluminat tip pendul de la oglinda si bagheta aurie folosita in dus si deasupra lavoarului.

Beneficiara a solicitat multe zone de depozitare, care au fost dispuse in diferite locuri. S-au creat comode in balconul inchis, sub geamuri, iar podeaua pe care este situat patul a fost prevazuta cu doua sertare generoase. De la intrare si pana in zona de zi, s-a proiectat un dulap generos care sa compenseze lipsa unui spatiu de dressing. Toate piesele pe comanda s-au facut dupa schitele designerului.

Rezultatul este un spatiu functional si eficient, care exploateaza la maxim fiecare coltisor, extrem de iubit de beneficiara deoarece ii reflecta pe deplin felul de a fi.