Articole

Stil minimalist și tonuri vesele într-un apartament de 130 mp

Un proiect, extins pe o suprafață de 130 mp, ce îmbină în mod inspirat stilul minimalist, auster, cu touch-uri feminine și note jucăușe. Proiectul a fost realizat de arhitecții Sergiu Califar, Răzvan Nae, Cristina Sarion și Andrei-Alexandru Argesanu.

Beneficiara și-a dorit o locuință luminoasă, care să emane căldură și confort prin culori, fără a fi însă stridentă. O altă solicitare a fost crearea de spații de depozitare generoase, însă fără ca mobilierul să încarce vizual. Stilul vizat a fost unul modern, dar care să nu se demodeze prea curând.

Arhitecții au propus folosirea finisajelor și materialelor naturale (lemn, piatră, elemente vegetale), alături de inserții de culoare și pasteluri, date de tapet și placări ceramice.

Holul de intrare creează o trecere armonioasă către zona de zi și conține un dressing generos, mascat de placările de oglindă. Zona de dining și living este amenajată în nuanțe calde, cu piese minimaliste de mobilier. Spațiul de luat masa este marcat printr-un tapet geometric și o placare din pal, cu textura de lemn, ce ascunde ușa spre restul spațiilor din apartament. Cele două zone sunt legate prin scafa din tavan, ce cuprinde o serie de pazii de lemn ce cresc gradual, dând o notă de dinamism spațiului.

Bucătăria este un spațiu curat, în care lipsesc jocurile de texturi sau nuanțele. S-a dorit o atmosferă minimalistă, în tonuri de gri și alb, puse în contrast cu porțiunile de lemn.

Mobilierul de bucătărie minimalist este dotat cu electrocasnice incorporabile NEFF.

Dormitorul matrimonial menține linia minimalistă a decorului general, însă cuprinde și accente clasice, feminine, care intră în contrast cu betonul decorativ de pe peretele patului. Atmosfera rezultată este diafană și calmă, specifică spațiului de odihnă.

Baia aferenta dormitorului principal este finisată în nuanțe pământii de oranj, complimentate de texturi de lemn și marmură.

Camera fetiței întrerupe, la o primă vedere, stilul minimalist al apartamentului. Ca și personalitatea unui copil ce devine adolescent, spațiul expune elemente din diferite stiluri, inspirate de activitățile și pasiunile fetiței, creionând un spațiu feminin, cu accente de culoare și elemente punk-rock. Pentru a stimula creativitatea, s-au folosit câteva jocuri în crearea carcaselor de mobilă.

Baia fetiței este un spațiu original și personalizat, cu un perete decorat cu faianța jungle și inserții de licheni decorativi.

Detalii rafinate într-o amenajare de patru camere

Conceptul de less is more, aplicat unui apartament de patru camere, extins pe o suprafață de 120 mp, transformat în trei camere plus dressing. Amenajarea a fost realizată de arhitecții Cosmin Tolbes, Mihaela Tolbes și Dana Chitu.

Beneficiarii sunt o familie care trăiește într-un mediu înconjurat de extravaganță și au dorit o casă bine organizată, care să reflecte ordine și armonie. Spațiul preluat de arhitecți era în procent de 90% deja compartimentat de către dezvoltator, după cerințele inițiale ale beneficiarilor, așadar nu s-au putut face modificări semnificative de structurare a funcțiunilor.

Apartamentul beneficiază de deschideri pe două laturi și de suprafețe generoase. Cromatica propusă de arhitecți se bazează pe nuanțe pământii, cu tonuri de gri și alb, care să pună în valoare mai degrabă personalitățile celor care locuiesc aici, decât obiectele în sine. S-au propus piese de mobilier cu un design simplu, însă de impact, efectul obținut fiind unul rafinat.


Livingul cuprinde o zonă de relaxare și un loc de dining, marcat printr-un corp de iluminat aparte. Deși spațiul este separat de bucătărie, s-a ales placarea cu sticlă a două porțiuni verticale din perete, pentru a lega cele două zone și a nu obtura complet bucătăria.
Cromatica sobră a livingului este întreruptă prin accentele de galben, care creează jocuri dinamice de culoare.

Mobilierul propus în bucătărie și living are un design minimalist și este accesorizat cu sisteme Blum.

În dormitorul matrimonial, se remarcă peretele cu tapet floral supradimensionat, detaliu elegant ce se îmbină cu nuanțele blânde ale spațiului. Adiacent dormitorului, s-a propus un dressing bine compartimentat, care să preia din nevoia de depozitare a beneficiarilor.
Baia principală este finisată cu gresie și faianță Newport, Avenue și Park Natural de la Venis (Porcelanosa Grupo), păstrând linia cromatică naturală. Pe acest fundal se decupează cada freestanding Freedom de la Ravak și bateria freestanding Amba de la Kludi, cu designul său minimalist.

Atmosferă scandinavă într-un apartament de 3 camere

O amenajare de interior cu influențe nordice, extinsă pe o suprafață de 96 mp + terasa 20 mp, în care predomină griurile, este încălzită prin pardoseala din stejar natur și luminile atent coordonate. Amenajarea a fost realizată de arhitecta Cristina Micu.

Proprietarii acestui apartament, un cuplu tânăr, au apelat la Cristina pentru a-și amenaja apartamentul achiziționat într-un ansamblu nou din București. În momentul preluării proiectului, apartamentul avea o parte din finisaje montate – o parte dintre acestea au fost înlocuite, deoarece nu se integrau în decorul dorit.

Beneficiarii au solicitat un interior cu atmosferă scandinavă, care să integreze o zonă de zi cu o masă pentru minim șase persoane, dar și un pian.

Suprafața generoasă a livingului a permis delimitarea acestuia în două zone: într-o parte locul de luat masa, iar în cealaltă se regăsește zona de relaxare, cu TV, canapea, colț de citit și pian.

Peretele din dining a fost tratat cu o vopsea decorativă într-o nuanță mai îndrăzneață, cu o textură elegantă, pentru a pune în valoare locul de luat masa.

Deoarece bucătăria inițială avea o suprafață redusă, s-a propus crearea unei uși suplimentare, pentru a avea acces direct către zona de luat masa. Așadar, s-a spart o porțiune din peretele comun cu diningul și s-a creat un spațiu aerisit, perfect funcțional. Ușile glisante din sticlă cu ramă metalică au și un rol estetic – ele contribuie la nota nordică a amenajării și scot din monotonie geometria holului.

Mobilierul de bucătărie cu fronturi gri este adaptat spațiului dispus pe lungime. Corpurile sunt montate pe toată înălțimea peretelui, pentru a fructifica la maxim spațiul. Pentru placarea peretelui dintre corpurile de mobilier, s-a ales faianța tip Subway, albă, montată în stil Chevron. Ea reflectă într-un mod plăcut lumina oferită de benzile led montate sub mobilier, încălzind vizual spațiul.

Și dormitorul matrimonial este amenajat în tonuri de gri, temperate de accentele de roz și lemn natur. Nevoia de depozitare este rezolvată printr-un dressing generos, dispus pe toată suprafața peretelui din fața patului. Fronturile în nuanță deschisă și mânerele ascunse preiau din masivitatea corpului de mobilier.

Amenajarea întregului apartament este evaluată la o scară unitară, cromatică. păstrând un stil similar în fiecare cameră. Deși s-a optat pentru nuanțe neutre la nivel de finisaje și mobilier masiv (alburi și griuri), inserțiile metalice aurii și cupru (corpuri de iluminat, decorațiuni și mic mobilier) reprezintă accente importante din cadrul amenajării. Micile inserții de pete de culoare se regăsesc atât în pernuțele de decor, plantele naturale, cât și în cadrul altor accesorii.


Alura retro a băii este dată de gresia și faianța Antique și Park Acero de la Porcelanosa Grupo. Lavoarul minimalist de la Dalet completează ideal decorul.