Trendurile 2014 în designul de mobilier

Unul dintre cele mai mari târguri de mobilă din lume își deschide porțile între 13 și 19  ianuarie la Koln, în Germania. Cunoscutul imm cologne nu vine doar cu avanpremierele lansate de principalele branduri de mobilă, ci și cu o analiză de trenduri foarte interesantă pentru 2014. Cum se anunță aceste trenduri? Înainte de a le puncta pe fiecare în parte, ca un tot general se remarcă tendințele contradictorii. Pe de o parte există o puternică aplecare a oamenilor către ceea ce înseamnă materiale naturale, preponderent lemn (stejar închis la culoare alături de mesteacăn mult mai luminos și deschis) și piele naturală, care revine în forță, pe de altă parte apentența pentru culoare se simte din nou, după ani buni de absență.

morizza

porada

TREND COMBINAȚII INEDITE Care vor fi rezultate având în vedere preferințele atât de diferite ale oamenilor? Ei bine, specialiștii prognozează combinații inedite – lemn alături de accente de culoare vibrante, apoi diferite tipuri de lemn pentru o imagine naturală, dar cu finisaje ce par hand made sau aplicații din zona high-tech cum ar fi materialele inovatoare de la țesături speciale, plastic, la structuri futuriste. De asemenea, seturile par să nu-și mai găsească locul printre preferințele oamenilor. Ca atare o masă de sufragerie va fi însoțită de scaune cu tapițerii în culori diferite sau chiar modele diferite de scaune, corpurile suspendate vin în accente de culoare diferite, dar sunt modulare, deci ca atare se pot combina și mai interesant. Principul pare să fie cel de mobilă care se poate adapta diferitelor spații și preferințe, o mobilă ce lasă libertate clientului să o așeze și s-o folosească după cum are nevoie.

 

trenduri imm cologne 2014 (2)

Wackenhut

Inter Link

TREND VINTAGE Este foarte interesant faptul că lumea începe să aprecieze piese de calitate, mobila care durează, i-am spune că este exact pe principiul lansat de noi Smart Luxury. Cele mai de succes colecții în ultimii ani sunt cele care sunt similare perioadei designul industrial, respectiv designul anilor 50-60, așa numitele piese vintage. Ca atare pe lângă multe reeditări ale unor piese devenite celebre, semnate de maeștrii designului internațional cum ar fi de la Aalto la van der Velde, multe piese de mobilă noi vor avea imaginea vintage. Asta înseamnă tot combinații de materiale tipice mijlocului secolului XX de la plastic la metal combinate cu lemn sau metal cu tapițerii și umpluturi confortabile, toate cu forme epurate de ornamente, simple, ergonomice și spectaculoase.

trenduri imm cologne 2014

TONON

G Plan

originalPreviewJW (3)

TREND ECO – ETNIC Există și piese care sunt revitalizate prin apelul la tradiții, cu detalii și accesorii ce amintesc de tehnica vechilor meșteșuguri, fie că vorbim despre simple cusături în cruce, motive folclorice, fie că vedem îmbinări în lemn conform vechilor metode tradiționale. Această recuperare a ceea ce este vechi și valoros se extinde și în sectorul reciclării, de la piese de mobilă realizate din bărci vechi la cele din materiale provenite de la clădiri vechi. Sunt salvate astfel resurse prețioase care au trecut testul timpului și au o patină orginală (lemnul), dar cărora li se aduc adăugiri moderne, suporturi metalice, sisteme de prindere și acționate actuale. Un melanj de vechi și nou pentru un aspect special, autentic.

gaga & design

H.O.M.E

ALNO

VENJAKOB

TREND DIY COLORAT Dorința de individualizare a obiectelor a dus și la crearea de noi servicii de design. Astfel mulți producători, atenți la curentul Do it yourself, vin cu propuneri de personalizare în variate culori și combinații. De la finisajele care pot fi alese în diferite texturi și culori, fotografii și desene chiar din arhiva personală a clientului, până la lămpile modulare și cu abajururi care se pot schimba – pare că orice este posibil. Desigur toate aceste oportunități într-un fel ajută cumpărătorul, dar pe de altă parte îl și năucesc. Atunci când ai atâtea variante din care să alegi pur și simplu te pierzi. Ca atare rolul designerilor de interior devine unul crucial, la fel ca și provocările lor. Designerii de interior nu doar că își vor folosi experiența și cunoștințele pentru a crea ambientele  adaptate diverselor nevoi, dar sunt provocați mai mult ca oricând să fie mereu la curent cu posibilitățile de personalizare pe care le oferă producătorii. Se anunță un an cu adevărat incitant, iar piesele de mobilă care vor fi parte din colecțiile 2014 se anunță surprinzătoare și în ediții limitate. Deci, fiți pe fază! Și dacă aveți nevoie de designeri de interior, nu ezitați să apelați la noi pentru recomandări.

Flexa

Meble VOX

pabneuskloib

soleil bleu

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.