()
()
Intrebari frecvente
info Ce calitati si caracteristici tehnice au gresia si faianta?

Calitatea materiilor prime este garantata de furnizori, conform actelor normative care stabilesc caracteristicile acestora. Caracteristicile tehnice sunt definite de Normele Europene de Standardizare care sunt aplicabile pentru toate tipurile de placi glazurate sau neglazurate, numai calitatea I.  Acestea sunt urmatoarele:

 

ABSORBTIA DE APA (EN 99)

Masoara gradul de porozitate interna al suportului ceramic al suportului ceramic al unei placi. Testul determina cantitatea de apa absorbita de catre placi cand sunt introduse in apa fiarta pentru o anumita perioada de timp. Absorbtia de apa este exprimata ca un procent de umiditate al placilor.
 

REZISTENTA LA FLEXIUNE (EN 100)

Masoara rezistenta la rupere a unei placi cand este supusa unei incarcaturi centrale care creste pana cand placa se rupe. Se exprima in N / mm2.

 
REZISTENTA LA ZGARIERE - DURITATE SUPERFICIALA (EN 101)

Este o masura a duritatii suprafetei unei placi. Se masoara prin zgariere cu minerale care sunt numerotate crescator, in functie de duritate cu numere de la 1 la 10 (scala Mohs). Placii ii este atribuit numarul inferior numarului mineralului din scala Mohs care a zgariat-o.

 

DILATATIA TERMICA LINEARA (EN 103)

Este determinata de un aparat care masoara coeficientul dilatatiei termice lineare dintre temperatura mediului inconjurator si temperatura de 100 °C.

 

REZISTENTA LA SOC TERMIC (EN 104)

Este determinata prin supunerea unei placi la 10 cicluri alternative de apa rece si apa fiarta.

Testul este efectuat la 15°C si 105°C.

 
REZISTENTA LA CRAPARE (EN 105)

Suportul si glazura unei placi pot avea coeficienti de dilatare diferiti si tensiunile dintre ele pot crea fisuri si crapaturi pe suprafata placii. Rezistenta la crapare este determinata prin asezarea unei placi intr-o autoclava si supunerea ei la o presiune de 5 kg/cm2 timp de o ora sau mult mai strict, de 6 kg/cm2 pentru trei ore. Daca glazura nu se crapa dupa un ciclu, placa a trecut testul.

 

REZISTENTA CHIMICA (EN 122)

Se determina prin teste diferite rezistenta placilor la patare, la produse pentru curatat, la acizi si la baze alcaline.

 

REZISTENTA LA INGHET (EN 202)

Cand o placa absoarbe o cantitate mare de apa, si volumul acesteia creste prin inghet, placa poate crapa.